direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Oerle-Zuid, eerste fase Zilverackers
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0861.011300oerlezuid-0305

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Stadsvisie Veldhoven "Het beste voor Veldhoven" (2005)

De gemeente Veldhoven heeft een Stadsvisie opgesteld, waarin het wensbeeld is weergegeven voor de toekomst van Veldhoven. Voor diverse thema's is een toekomstvisie opgesteld en zijn speerpunten benoemd. Ten aanzien van wonen en woonomgeving streeft men o.a. naar:

  • diversiteit in woonmilieus; het beste van 2 werelden (stedelijk en dorps wonen);
  • ruimte voor beeldkwaliteit en architectuur;
  • ruimte voor landschappelijke elementen in de wijk;
  • eigen profiel voor wijken;
  • ontmoetingsplaatsen creëren voor alle doelgroepen.

3.4.2 Masterplan Veldhoven-West, 2007 (Zilverackers)

Voor het landelijke gebied ten westen van Veldhoven is door de gemeenteraad in mei 2007 een masterplan vastgesteld. In dit masterplan is uitgangspunt dat het nieuwe woongebied ingebed wordt in het huidige Kempische landschap waarbij de landschappelijke kwaliteiten, zoals houtwallen, bomenrijen, greppels en karakteristieke lintbebouwing de basis vormen voor het ontwerp. De uitbreiding Oerle-Zuid maakt onderdeel uit van het Masterplan Veldhoven-West.


Op basis van de landschappelijke en cultuurhistorische onderlegger is de afronding van Oerle en verweving met het landschap binnen het Masterplan aangewezen als één van de vijf stedenbouwkundige en landschappelijke ensembles. De ensembles worden van elkaar gescheiden door zowel het bosgebied als door het open landschap ten zuiden van Oerle. Door omkadering van de verschillende ensembles met bos wordt het specifieke karakter van de nederzettingen en de plek benadrukt. Op een aantal bijzondere plekken zal het bos worden onderbroken door open ruimtes, waardoor de dorpen ruimtelijk met elkaar verbonden worden en het zicht over het karakteristieke Kempenlandschap wordt geaccentueerd.

3.4.3 Structuurvisie Zilverackers, 2009

Op 7 april 2009 is de Structuurvisie Zilverackers vastgesteld. In deze Structuurvisie zijn de veranderde inzichten in de hoofdopzet van Zilverackers - zoals opgenomen in het Masterplan - vastgelegd. Het gebied Oerle-Zuid maakt onderdeel uit van de totaalontwikkeling Zilverackers.

Op het moment dat de Structuurvisie Zilverackers werd opgesteld (oktober 2008) was Oerle-Zuid al op een gedetailleerder niveau uitgewerkt in het Stedenbouwkundig plan Oerle-Zuid (maart 2008). Dit is de reden waarom Oerle-Zuid niet in de Structuurvisie Zilverackers is opgenomen.

Het integrale ontwerp op hoofdlijnen heeft plaatsgevonden in het Masterplan Veldhoven West, waarin de planontwikkeling van zowel Oerle-Zuid als de verlengde Heerbaan integraal onderdeel was.

3.4.4 Ruimtelijke StructuurVisie Veldhoven (2009)

Op 3 juni 2009 is de Ruimtelijke StructuurVisie vastgesteld, deze visie vormt een ruimtelijke uitwerking van de Stadsvisie uit 2005. Het vormt de basis voor de ruimtelijke ontwikkelingen voor de komende jaren. Hierbij is het koersbepalend in het zoeken naar 'oplossingen', daarbij wordt het bestaande beleid in belangrijke mate gerespecteerd en in een context geplaatst, zoals het Verkeerscirculatieplan, de Detailhandelsstructuurvisie, Lijnen en Pleinen, het Masterplan De Run, Brainport en de Structuurvisie Zilverackers, naast de eerder genoemde Stadsvisie.

De structuurvisie beschrijft de huidige verkeerstructuur, de ontwikkelingen, de opgave voor de toekomst en de uitwerking hiervan.

Er wordt geconstateerd dat door de huidige ontwikkelingen (Habraken, Zilverackers) de huidige verkeerstructuur niet meer toereikend is. Het stelsel van wegen van de oorspronkelijke wegenstructuur dienen een rol te spelen bij nieuwe ontsluitingen. Een herkenbare opzet en inrichting zijn hierbij van belang, de wegen verbinden ook nu nog de diverse oorspronkelijke kerkdorpen met elkaar en met de omgeving.

3.4.5 Gebiedsvisie landschap Zilverackers (2009)

In opdracht van de gemeente Veldhoven is een gebiedsvisie voor het landschap van Zilverackers opgesteld. Deze gebiedsvisie is op 15 december 2009 door de gemeenteraad van Veldhoven vastgesteld. Dit rapport geeft een nadere toelichting op de historische, landschappelijke en ecologische waarden van het gebied en hoe die worden behouden en waar mogelijk versterkt. Thans wordt een landschapsplan opgesteld, dat een verdere verfijning van deze gebiedsvisie is en dat planologisch-juridisch zal worden vastgelegd in het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan "Zilverackers, landschap".

3.4.6 Gebiedsvisie Oerle-Zuid

Ten behoeve van een verzoek tot wijziging van de begrenzing van de ecologische hoofdstructuur (EHS) heeft de gemeente Veldhoven een gebiedsvisie laten opstellen. Deze gebiedsvisie is als bijlage 10 opgenomen. Voor nadere informatie wordt verwezen naar paragraaf 4.10.

3.4.7 Woonvisie Veldhoven 2010 - 2014

In deze woonvisie zet de gemeente haar ambities op het gebied van wonen voor de komende jaren uiteen. Het startpunt is positief: de inwoners van Veldhoven zijn tevreden over woning en woonomgeving. Daar is Veldhoven trots op. De gemeente wil de kwaliteit van de woon- en leefomgeving behouden en waar nodig versterken. Dat laatste is ook nodig. Ondanks de hoge tevredenheid zijn er wel degelijk zaken en plekken die aandacht behoeven.

Kort samengevat is de boodschap van de woonvisie 'van kwantiteit naar kwaliteit'. De komende decennia blijft Veldhoven nieuw bouwen, zoals op de locatie 'Zilverackers', maar de aandacht moet ook uitgaan naar bestaande woongebieden: hoe kunnen die met de eisen van de tijd meegaan, zodat de inwoners daarin een woning en woonomgeving naar wens vinden.

De kracht van Veldhoven schuilt in de combinatie van dorpse groene woonmilieus en stedelijke voorzieningen. De gemeente kiest er in deze woonvisie voor om het goede van deze twee werelden te behouden en waar nodig te versterken. De prioriteit ligt bij de kwaliteit van het wonen; niet alleen van de woning zelf, maar ook van alle aanverwante zaken. Deze visie op hoofdlijnen is uitgewerkt in de onderstaande punten:

  • Inwoners van Veldhoven de kans geven binnen Veldhoven de wooncarrière te doorlopen.
  • Accent op het versterken van de kwaliteit van bestaande woongebieden.
  • Bijdragen aan de regionale woonopgaven.
  • Meer samenwerking en maatwerk.

Het voorliggend plan levert een belangrijke bijdrage aan de regionale woonopgave.

3.4.8 Verkeerscirculatieplan (VCP) Veldhoven 2007

Op 3 april 2007 is het verkeerscirculatieplan Veldhoven door de gemeenteraad vastgesteld met als doel structurele en creatieve oplossingen te bieden voor de knelpunten op het gebied van leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Het VCP is een strategisch beleidskader voor 10-15 jaar op het gebied van mobiliteit, verkeer en vervoer. Er is een structuur van het hoofdwegennet voorgesteld waarbij rekening is gehouden met de ontwikkeling van Zilverackers en het verminderen van de verkeersdruk in de bestaande kern. Voordat Zilverackers wordt ontwikkeld moet de infrastructuur gereed zijn die nodig is voor de ontsluiting en de bereikbaarheid van de te bouwen woningen. Nieuwe infrastructuur moet bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid, de verkeersveiligheid en het verminderen van de verkeersdruk en milieuknelpunten.

Uitgangspunt is om een Westelijke Ontsluitingsroute te realiseren waardoor het verkeer langs Oerle en Veldhoven Dorp kan worden omgeleid. Op de langere termijn ontstaat er de mogelijkheid om een extra aansluiting op het snelwegennet te realiseren.

3.4.9 Visie op de duurzaamheid in Zilverackers

Met de ontwikkeling van het plangebied Zilverackers, waar onderhavig plan voor Oerle-Zuid onderdeel van uitmaakt, steekt de gemeente in op het realiseren van een woongebied met een hoogwaardig en duurzaam woon- en leefklimaat. Duurzaam wil zeggen dat gekozen wordt voor een dusdanige ruimtelijke inrichting dat voorzien wordt in de behoefte van de huidige generatie zonder dat daarmee voor de toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar worden gebracht om ook in hun behoefte te voorzien. Hiertoe is op 1 juni 2008 de duurzaamheidsvisie voor Zilverackers vastgesteld.

In het hele gebied wordt aandacht besteed aan de duurzaamheidsthema's energie, afval, water, materialen, transport/mobiliteit en woonkwaliteit. In de uitgevoerde duurzaamheidsstudie zijn de mogelijkheden daartoe nader onderzocht en in beeld gebracht, waarbij de inhoud van het Masterplan als uitgangspunt is genomen.

Voor het bestemmingsplan geldt dat uitsluitend die duurzaamheidsaspecten kunnen worden geregeld die een direct verband houden met de aan de gronden toegekende bestemming. De voorschriften moeten dus direct betrekking hebben op het ruimtebeslag van de gronden zelf of gevolgen hebben voor het ruimtegebruik van aangrenzende gronden.

Hierbij dient de kanttekening te worden geplaatst dat het bestemmingsplan geen zaken kan afdwingen, maar wel kan verbieden én de voorwaarden kan scheppen voor te treffen maatregelen. Dit betekent bijvoorbeeld dat het plan niet kan verplichten om een groenvoorziening ergens te plaatsen, maar wel kan aangeven dat ter plaatse enkel een groenvoorziening is toegestaan. In het onderhavige bestemmingsplan is vooral bij de inrichting en situering rekening gehouden met de duurzaamheidsaspecten.

3.4.10 "PASTORALE" Kunstenplan Zilverackers (2008)

De gemeente Veldhoven heeft het belang van beeldende kunst in de openbare ruimte onderkend. Met het oog daarop heeft zij haar kunstcommissie verzocht om een visie te formuleren van waaruit zij kan participeren in het planproces voor heel Zilverackers. In samenspraak met de kunstcommissie en het projectteam is door Bureau Cor het "PASTORALE" Kunstenplan Zilverackers opgesteld.

PASTORALE bevat slechts handreikingen en zeker geen voorschriften. Wanneer bepaalde aandachtsgebieden aan de orde komen zal de kunstcommissie daar zelf een passende vertaling voor moeten vinden; een en ander afhankelijk van de concrete situatie op dat moment. De inhoudelijke en financiële randvoorwaarden zullen per project bepaald moeten worden.

PASTORALE is niet alleen bedoeld als handleiding voor de kunstcommissie. Het wil ook een inspiratiebron zijn voor anderen; voor al diegenen die op de een of andere manier betrokken raken bij de realisatie van Zilverackers en Oerle-zuid als onderdeel daarvan. Het toont aan de hand van talloze referentiebeelden hoeveel meerwaarde er ontstaat wanneer de openbare ruimte met bijzondere aandacht ontworpen wordt.

Vanuit de optiek dat beeldende kunst op velerlei manieren kan bijdragen, is het stedenbouwkundig masterplan voor Veldhoven-west afgetast op mogelijkheden. Dit heeft een scala aan aanknopingspunten opgeleverd die volop kansen bieden voor een verbijzondering van de openbare ruimte. Naast projecten die zuiver gericht zijn op de beeldende kunst, zijn er ook grensoverschrijdende projecten opgenomen die eerder tot het domein van de landschapsarchitectuur, de civiele techniek, het industrieel ontwerp of de architectuur gerekend worden.

Resumé

De ontwikkeling van het nieuwe woongebied Oerle-Zuid en de Verlengde Heerbaan past binnen de (sectorale) beleidskaders van de gemeente Veldhoven. Het plan is een concrete uitwerking van deze beleidsstukken.