direct naar inhoud van 4.10 Natuur (ruimtelijke kaders, EHS)
Plan: Oerle-Zuid, eerste fase Zilverackers
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0861.011300oerlezuid-0305

4.10 Natuur (ruimtelijke kaders, EHS)

Voor de ecologische hoofdstructuur geldt op basis van het Rijks- respectievelijk provinciaal beleid (Nota Ruimte en Verordening Ruimte, fase 1) de verplichting tot instandhouding van de wezenlijke kenmerken en waarden van het gebied (artikel 3.1.3 onder 1). Hiertoe geldt het zogenaamde "nee, tenzij"-regime (artikel 3.1.8). Wijziging van de begrenzing van de EHS op verzoek is mogelijk met toepassing van het 'nee, tenzij' principe (artikel 3.1.8), de saldobenadering (artikel 3.1.9) en voor kleinschalige ingrepen (artikel 3.1.10).

Door de geplande situering van de Verlengde Heerbaan is sprake van enige mate van aantasting van de EHS. Bij aantasting van de EHS moet een gemeente een verzoek om herbegrenzing doen.


In het kader van voorgaande heeft de gemeente Veldhoven een gebiedsvisie in het kader van de saldobenadering opgesteld die als bijlage 10 is opgenomen. Dit rapport dient als aanvraag ex artikel 2.1.5 juncto 5.2.1 Verordening Ruimte, fase 1.


De procedure voor deze gebiedsvisie is als volgt: in de verordening is bepaald dat de gemeenteraad dan wel het college van burgemeester en wethouders aan GS verzoeken om de begrenzing van de EHS te wijzigen. Hierbij is bepaald dat het voornemen om een dergelijk verzoek in te dienen deel uitmaakt van de voorbereiding van een bestemmingsplan als bepaald in artikel 3.8, eerste lid Wro (het ontwerp-bestemmingsplan). Concreet betekent dit dat ten tijde van het ter inzage leggen van het ontwerp-bestemmingsplan het voornemen om een verzoek in te dienen bij GS om herbegrenzing van de EHS eveneens ter inzage dient te liggen. De opgestelde gebiedsvisie dient gezien te worden als het in te dienen verzoek om herbegrenzing van de EHS. Vandaar dat deze ook bij het bestemmingsplan ter inzage ligt. Direct na de terinzageligging zal het verzoek (met gebiedsvisie en eventuele zienswijzen die hiertegen zijn ingediend) naar GS worden verzonden.


Ten gevolge van het planvoornemen treedt enige afbreuk op aan bos en natuurgebied behorend tot de EHS. Dit wordt voor het bos- en natuurgebied met factor 1 plus 2/3 gecompenseerd, conform Provinciale compensatieregeling.

Bij compensatiegebieden grenzend aan de Verlengde Heerbaan is rekening gehouden met de zone waarbinnen te veel geluidsoverlast (48 dB natuurcontour) van de weg te verwachten is. In dit gebied kan wel natuur ingericht worden, maar niet van voldoende kwaliteit om volledig (100%) te compenseren voor het verlies aan EHS. Daarom is voor het gebied binnen de geluidsoverlastzone bepaald dat deze voor 80% dienst kan doen als compensatiegebied voor het verlies aan EHS door de aanleg van de verlengde Heerbaan.

In bijlage 10 is de 48dB(A) contour opgenomen (uitgaande van verkeersvariant 3; deze variant is wat betreft etmaalintensiteit van de Verlengde Heerbaan (planjaar 2021) de "wost-case" en derhalve zekerheidshalve gehanteerd).


In de bijlage 10 is een overzicht van het oppervlakte van directe aantasting EHS alsmede de EHS aantasting door geluidsverstoring t.g.v. de Verlengde Heerbaan opgenomen. Tevens is in deze bijlage de geplande compensatie opgenomen. Deze bijlage is het kader op grond waarvan het verzoek wordt ingediend bij Gedeputeerde Staten om herbegrenzing van de EHS.

Hieruit blijkt dat om volledig te compenseren voor de aantasting van de EHS, in het onderhavige plan ruim voldoende compensatiegebied is aangewezen om te waarborgen dat er geen netto verlies van natuurwaarden optreedt. Het teveel aan m² dat gecompenseerd wordt in voorliggend bestemmingsplan, zijnde circa 2,3 ha, zal gebruikt worden voor overige ontwikkelingen in Zilverackers.


De soort natuur die wordt aangetast door aanleg van de Verlengde Heerbaan is in navolgende overzicht opgenomen. De hiervoor te realiseren natuur zal vergelijkbaar zijn.

Deellocatie   Soort natuur
 
"Oerle-West" 1   Zomereiken- en berkenbos  
"Oerle-Oost" 2   Zomereiken- en beukenbos  


Rood met groen koppeling

Het provinciaal beleid ten aanzien van rood-met-groen houdt in dat er voor stedelijke uitbreiding in het buitengebied een kwalitatieve verbetering van het buitengebied moet plaatsvinden. In Oerle-Zuid wordt circa 140.000 m2 aan nieuwe stedelijke functies (bestemmingen respectievelijk: maatschappelijk, wonen en verkeer) gerealiseerd. Deze uitbreiding vindt o.a.plaats op gronden die voorheen in gebruik waren van het KI-station. Het terrein was deels verhard en bebouwd met stallen, maar deze zijn in het kader van de ontwikkeling van Oerle-zuid gesloopt.

Binnen het plangebied is onderscheid te maken in:

  • groen -stedelijk, het gaat hierbij in hoofdzaak over het blokgroen (de groene elementen in de straat) en de grote groene ruimtes ten behoeve van het stedelijk gebruik (zoals boomgaard en speelterrein);
  • groen - landschappelijk; de groene landschappelijke elementen (zoals bossages en ruige open velden);
  • natuur; deelgebieden die tot doel hebben om natuurontwikkeling (o.a. locatie compensatie EHS) tot stand te brengen.


In het bestemmingsplan zijn deze verschillende groene zones terug te vinden in de bestemmingen Verkeer, Groen - Stedelijk, Groen - Landschappelijk en Natuur.


Met name de groene invulling van het gebied Groen - Landschappelijk wordt ingezet in het kader van het rood-met-groenbeleid. De delen met de bestemming Natuur worden deels ingezet voor compensatie. Een deel is, zoals reeds vermeld, ter compensatie van de aantasting EHS binnen het plangebied. Overige delen kunnen in de toekomst worden benut voor compensatie van eventuele aantasting elders in Zilverackers.


Overigens zijn genoemde groene delen niet alleen bedoeld in het kader van wettelijke verplichting zoals compensatie en rood-met-groen, maar juist om het totale concept van Zilverackers (dorps wonen in het groen) uit te voeren. De gemeente ontwikkelt immers meer groen dan strikt noodzakelijk is vanuit voorgenoemde provinciale beleidsuitgangspunten.


Financiële middelen rood-met-groen Oerle-Zuid

Er is € 3 per m² stedelijke functies (circa 140.000 m²) beschikbaar. De aanleg van de plandelen met de bestemming Groen - Landschappelijk kosten echter meer. Er worden dus meer middelen ingezet dan voor rood-met-groen nodig is.