Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: De Run 7000 ASML 2022 Geluid
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0861.BP00173-0301
1 Inleidende regels
 
Artikel 1 Begrippen
 
1.1 plan
het bestemmingsplan “De Run 7000 ASML 2022 geluid” met identificatienummer NL.IMRO.0861.BP00173-0301 van de gemeente Veldhoven;
 
1.2 bestemmingsplan
de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels de daarbij behorende bijlagen;
 
1.3 aanduiding
een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels, regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden;
 
1.4 aanduidingsgrens
de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft;
 
1.5 Besluit geluidhinder
Besluit van 20 oktober 2006 houdende uitvoering van de artikelen 1, 47, 64, 82, tweede lid, 85, eerste lid, 89, tweede lid, 90, derde en vierde lid, 100b, 104, 105, 107, 110a, derde en vierde lid, 110c, derde lid, 113, 114, 114a, tweede lid en 174 van de Wet geluidhinder, zoals deze luidt op het moment van de terinzagelegging van het ontwerp van deze planherziening;
 
1.6 bouwen
het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk;
 
1.7 bouwwerk
een bouwkundige constructie van enige omvang die direct en duurzaam met de aarde is verbonden;
 
1.8 gebouw
elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt;
 
1.9 geluidsbelasting in dB(A)
waarde over een te onderscheiden periode van het equivalente geluidsniveau in dB(A) op een bepaalde locatie.
 
1.10 geluidgevoelige objecten
gebouwen welke dienen ter bewoning of andere geluidsgevoelige gebouwen of terreinen, zoals bedoeld in de Wet geluidhinder c.q. het Besluit geluidhinder.
 
1.11 geluidzone
geluidzone als bedoeld in artikel 40 van de Wet geluidhinder
 
1.12 geluidzoneringsplichtige inrichtingen
inrichtingen als bedoeld in artikel 2.1, derde lid van het Besluit omgevingsrecht, zoals deze luidt op het moment van vaststelling van het plan.
 
1.13 hogere grenswaarde
een bij een bestemmingsplan in acht te nemen maximale waarde voor de geluidsbelasting van geluidgevoelige objecten, die hoger is dan de voorkeursgrenswaarde en die in een concreet geval kan worden vastgesteld op grond van de Wet geluidhinder en/of het Besluit geluidhinder.
 
1.14 voorkeursgrenswaarde
De maximale waarde voor de geluidsbelasting, zoals deze rechtstreeks kan worden afgeleid uit de Wet geluidhinder c.q. het Besluit geluidhinder
 
1.15 Wet geluidhinder
Wet van 16 februari 1979 (Stb. 99) houdende regels inzake het voorkomen of beperken van geluidhinder, zoals deze luidde op het moment van de terinzagelegging van het ontwerp van dit plan.
  
2 Algemene regels
Artikel 2 Anti-dubbeltelregel
 
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
 
Artikel 3 Algemene aanduidingsregels
 
3.1 Geluidzone - industrie
 
3.1.1 Algemeen
 
Ter plaatse van de aanduiding “geluidzone - industrie” is de vestiging van geluidsgevoelige objecten niet toegestaan, voorzover de geluidsbelasting ter hoogte van de gevel of de grens van het terrein meer dan 50 dB(A) bedraagt. 
 
3.1.2 Hogere grenswaarde
 
In afwijking van het bepaalde in 3.1.1 is de vestiging van geluidsgevoelige objecten bij een hogere waarde dan 50 dB(A) ter hoogte van de gevel of de grens van het terrein wel toegestaan, mits een hogere waarde in de zin van de Wet geluidhinder is vastgesteld. 
 
3.1.3 Maximale geluidbelasting
 
Ten aanzien van de maximale geluidbelasting door toedoen van een inrichting conform artikel 3.1.1 van de Wet geluidhinder, geldt dat enkel ter plaatse van de buitenste aanduidingsgrens van de aanduiding “geluidzone - industrie” de etmaalwaarde niet meer mag bedragen dan 50 dB(A). 
 
3.1.4 Wijzigingsbevoegdheid
 
Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening bevoegd ter plaatse van de aanduiding “wetgevingszone-aanpassing geluidcontour” de in het plan opgenomen geluidzone te wijzigen door het wijzigen van de aanduiding “geluidzone - industrie”, waarbij aangetoond dient te worden dat ter plaatse van de buitenste aanduidingsgrens van de aanduiding “geluidzone - industrie” de etmaalwaarde niet meer bedraagt dan 50 dB(A).
 
Artikel 4 Overige regels
 
De bestemmingen en bestemmingsplanregels van de volgende bestemmingsplannen en de op deze bestemmingsplannen betrekking hebbende herzieningen blijven, met inachtneming van het bepaalde in dit plan, van toepassing: 
  • Bestemmingsplan “Buitengebied 2009”;
  • Bestemmingsplan “Buitengebied 2009, eerste herziening”;
  • Bestemmingsplan “De Run 2008, herziening I, 2010”;
  • Bestemmingsplan “Kempenbaan-Oost”;
  • Bestemmingsplan “Maxima Medisch Centrum (MMC)”
 
 
3 Overgangs- en slotregels
Artikel 5 Overgangsrecht
 
5.1 Overgangsrecht bouwwerken
 
Voor bouwwerken luidt het overgangsrecht als volgt: 
  1. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot:
    1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  2. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde onder a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld onder a. met maximaal 10%.
  3. Het bepaalde onder a. is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.  
5.2 Overgangsrecht gebruik
 
Voor gebruik luidt het overgangsrecht als volgt: 
  1. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  2. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het bepaalde onder a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  3. Indien het gebruik, bedoeld in het bepaalde onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  4. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
 
 
Artikel 6 Slotregel
 
Deze regels worden aangehaald als:
Regels van het bestemmingsplan “De Run 7000 ASML 2022 geluid”.