direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Kempenbaan-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0861.BP00031-0402

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

In de huidige situatie is er structureel sprake van congestie op de Kempenbaan. Dit heeft alles te maken met de wegenstructuur, waarbij de Kempenbaan fungeert als toevoerroute voor het bedrijventerrein De Run en een deel van de woongebieden van Veldhoven. Hierdoor treedt er in de ochtendspits congestie op komende van de Randweg N2 naar het bedrijventerrein en in de avondspits vanuit het bedrijventerrein naar de Randweg N2. Deze congestie is direct gekoppeld aan de groei van het bedrijventerrein. Om de bereikbaarheid van De Run te verbeteren en de verkeersproblematiek in Veldhoven structureel op te lossen worden de volgende maatregelen getroffen:

  • Reconstructie van de Kempenbaan, bestaande uit het opwaarderen van de weg tot 2x2 rijstroken.
  • Een nieuwe aansluiting op de A67 waarbij de Kempenbaan via de Locht wordt aangesloten.
  • Realisatie van de N69 tussen de Locht en de A67 en het realiseren van de aansluiting op de toekomstige N69.
  • Realisatie van de verbinding op de nog te realiseren Zilverbaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0001.png"

Afbeelding 1.1: wegtracé

Bovenstaande maatregelen zijn niet mogelijk binnen de vigerende bestemmingsplannen. Daarom is onderhavig bestemmingsplan opgesteld. Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding met daarbij een set regels. Deze worden vergezeld door voorliggende toelichting met bijlagen.

1.2 Relatie met andere projecten

In deze paragraaf wordt ingegaan op de processen, projecten en besluiten die van belang zijn voor of in verband staan met dit bestemmingsplan. Sommige trajecten lopen parallel aan de planvorming voor 'Kempenbaan-West'.

Het gaat om de volgende projecten, processen en besluiten:

  • Bestemmingsplan Kempenbaan-Oost (onherroepelijk geworden in 2013) voor het opwaarderen van het tracé van de Kempenbaan, dat aan de oostzijde aansluit op het plangebied. Voor de verbetering van dit deel van de Kempenbaan, als schakel in het totale project, is subsidie in het kader van Beter Benutten aangevraagd. Voor de korte termijn (2012-2013) is een aantal maatregelen benoemd en uitgevoerd (quick wins), die alvast zorgen voor een verbetering van de doorstroming van het verkeer op bedrijventerrein De Run en het faciliteren van het openbaar vervoer. Hierbij moet gedacht worden aan maatregelen als capaciteitsuitbreidingen op kruispuntniveau en het (ver)plaatsen van bushaltevoorzieningen.
  • MER Kempenbaan - West en nieuwe aansluiting A67, (ter visie gelegd in 2013). Als reactie op het MER zijn drie zienswijzen en een toetsingsadvies van de Commissie voor de m.e.r. ontvangen. Zie hiervoor hoofdstuk 2 in dit bestemmingsplan. Het MER is opgenomen in Bijlage 3.
  • N69: Structuurvisie, MER, gebiedsakkoord. Voor de N69 is een PIP opgesteld. De provincie Noord-Brabant heeft in mei het ontwerp Provinciaal Inpassingsplan (PIP) Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69 en de project-mer vrij gegeven voor zienswijze. De zienswijzeperiode was van maandag 19 mei tot en met maandag 30 juni 2014. Op 31 oktober 2014 is het PIP, inclusief projectMER door Provinciale Staten vastgesteld. De vormgeving van de nieuwe aansluiting dient volgens Rijkswaterstaat (RWS) zodanig te zijn dat deze een eventuele aansluiting van de Westparallel N69 niet onmogelijk maakt. Daar is in dit bestemmingsplan rekening mee gehouden. Afstemming heeft plaatsgevonden met de provincie die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de N69 en het opstellen van het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) voor de N69. Het plangebied van het PIP sluit aan op het plangebied van voorliggend bestemmingsplan. De tracés (wegontwerpen) uit beide plannen sluiten op elkaar aan.
  • Bestemmingsplannen voor Zilverackers en de Zilverbaan aan de westzijde van Veldhoven (verschillende plannen, onherroepelijk). De Zilverbaan is de toekomstige ontsluiting van de woonwijk Zilverackers. Aan de noordzijde van het plangebied wordt de Zilverbaan ontsloten richting de nieuwe aansluiting op de A67.
  • In april 2007 is het verkeerscirculatieplan Veldhoven (verder te noemen VCP) opgesteld met als doel structurele en creatieve oplossingen te bieden voor de knelpunten op het gebied van leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Het VCP is een strategisch beleidskader voor 10-15 jaar op het gebied van mobiliteit, verkeer en vervoer. Het initiatief tot opwaardering van de Kempenbaan- West en de aansluiting op de A67 passen binnen dit strategische beleid.
  • In 2009 heeft de gemeente Veldhoven de Ruimtelijke Structuurvisie 'durven kiezen voor kwaliteit' opgesteld. In deze visie is de opgave wat betreft de verkeersstructuur als volgt verwoord:
    De verkeersstructuur van Veldhoven heeft op onderdelen een impuls nodig om ook in de toekomst garant te kunnen staan voor een duurzame ontsluiting van Veldhoven'. Als uitwerking daarvan is in deze structuurvisie het zoekgebied voor de aansluiting op de A67 aangewezen.

De opwaardering van de Kempenbaan-West en de aansluiting van de A67 hangen samen met verschillende projecten in en rondom Veldhoven. Gedurende de planvorming van de verschillende projecten vindt er nauwgezet afstemming plaats, zodat de projecten goed op elkaar aansluiten.

1.3 Ligging en begrenzing plangebied bestemmingsplan

Ligging
Het plangebied van dit bestemmingsplan valt voor een deel binnen het bedrijventerrein De Run, aan de zuidzijde van Veldhoven. De Kempenbaan vormt de hoofdontsluitingsroute van dit bedrijventerrein. De Locht sluit middels een nieuwe aansluiting aan op de A67. Ook de provinciale weg N69 takt op termijn aan op deze nieuwe aansluiting op de A67.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0002.png"

Afbeelding 1.2: plangebied

Begrenzing

De begenzing van het bestemmingsplan volgt voor een groot deel de projectgrenzen van het ontwerp voor de reconstructie voor de Kempenbaan-West.

Bij de vertaling van het projectgebied naar het bestemmingsplangebied is zorgvuldig aansluiting gezocht met de omgeving en de juridische-planologische mogelijkheden op grond van de vigerende bestemmingsplannen. Dat wil zeggen dat wanneer een aanpassing nodig is aan de bestaande infrastructuur en deze binnen de plangrenzen van het vigerende bestemmingsplan niet past, deze gronden zijn meegenomen in onderhavig bestemmingsplan. Daar waar een uitbreiding of een aanpassing van de bestemming 'Verkeer' niet nodig is voor het onderliggend wegennet omdat het vigerende bestemmingsplan de verkeersfunctie al mogelijk maakt, zijn de gronden buiten dit bestemmingsplan gelaten. Dit speelt met name ter hoogte van bedrijventerrein De Run.

Daarnaast zijn gronden toegevoegd die vanwege de compensatieverplichting voor het verstoren of aantasten van natuurgebieden worden ingericht voor natuur.

Verder zijn gronden aan het bestemmingsplan toegevoegd, in aansluiting op het projectgebied, waarvoor nog geen actueel bestemmingsplan vigeert. Het gaat om gronden die hoofdzakelijk in gebruik zijn als bos en/of natuur en een beperkt aantal woningen en andere functies. Met dit bestemmingsplan worden deze gronden voorzien van een actuele juridisch-planologische regeling, in lijn met andere bestemmingsplannen binnen de gemeente Veldhoven. Voor deze gronden en functies geldt wel dat zo veel mogelijk is aangesloten bij de reeds geldende regeling. Geldende rechten zijn overgenomen.

De oostelijke bestemmingsplangrens valt nagenoeg samen met de grens van het recent onherroepelijk geworden bestemmingsplan Kempenbaan-Oost. Een deel van het plangebied overlapt het net onherroepelijk geworden bestemmingsplan. Bij de aansluiting met de N69 zijn de grenzen van het ontwerpinpassingsplan gevolgd.

De westelijke bestemmingsplangrens ligt op de gemeentegrens tussen Veldhoven en Eersel. Een klein deel van het ontwerp valt binnen de gemeente Eersel. Hiervoor wordt door de gemeente Veldhoven een separaat bestemmingsplan voorbereid dat door de gemeente Eersel wordt vastgesteld.

1.4 Geldende bestemmingsplannen

Tot dat het onderhavige bestemmingsplan is vastgesteld gelden in het plangebied de volgende bestemmingsplannen:

  • 1. De Run 2008, herziening I: vastgesteld op 16 december 2010, onherroepelijk 7 maart 2012.
  • 2. Kempenbaan-Oost: vastgesteld op 26 maart 2013, onherroepelijk 24 mei 2013.
  • 3. Buitengebied 2009: vastgesteld op 15 december 2009, onherroepelijk 8 juni 2010.
  • 4. Buitengebied 1988: vastgesteld op 13 februari 1990, onherroepelijk 11 maart 1993.

1.5 Leeswijzer

Hoofdstuk 1 bevat een beschrijving van de aanleiding en het doel voor het bestemmingsplan, de relatie met andere projecten, de ligging van het plangebied en de geldende bestemmingsplannen. In hoofdstuk 2 is een samenvatting van de milieueffect-rapportage beschreven. In hoofdstuk 3 volgt de planbeschrijving van de ontwikkeling en is een samenvatting van het landschapsplan opgenomen. Het beleidskader, bestaande uit Rijksbeleid, provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid is opgenomen in hoofdstuk 4. In hoofdstuk 5 zijn vervolgens de milieuhygiënische aspecten die van invloed zijn op het gebied omschreven. In hoofdstuk 6 is een toelichting op de planregels gegeven. Hoofdstuk 7 bevat de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Tenslotte is in hoofdstuk 8 ingegaan op de maatschappelijke uitvoerbaarheid (het gevoerde vooroverleg en de inspraak).

Hoofdstuk 2 Milieueffect-rapportage

2.1 Algemeen

In het kader van onderhavige ontwikkeling is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Dit MER is als Bijlage 3 bij deze toelichting gevoegd. In het MER zijn de volgende projecten onderzocht:

  • Optimalisatie van de doorstroming op de Kempenbaan door een capaciteitsuitbreiding van het zuidwestelijke gedeelte van de weg.
  • Realiseren van een aansluiting op rijksweg A67 vanaf de Kempenbaan.

In het MER is ook ingegaan op de aansluiting van de Kempenbaan met de Zilverbaan (toekomstige weg die de nieuwe woonwijk Zilverackers ontsluit) en een mogelijke aansluiting van de Westparallel N69 (nieuwe weg tussen Valkenswaard en de A67).

Het MER heeft een drieledig doel:

  • In beeld brengen wat de effecten zijn van het aanleggen van een aansluiting door de alternatieven te vergelijken met een referentiesituatie zonder aansluiting.
  • Aantonen welke effecten een aansluiting heeft wanneer de Westparallel N69 niet wordt aangelegd.
  • Aantonen welke invloed een eventuele Westparallel N69 op elk aansluitingsalternatief, inclusief de daarbij behorende effecten, heeft.

In het MER zijn alternatieven voor de aansluiting van de Kempenbaan-West op de A67 onderzocht. Op basis van een afweging van (milieu)effecten en doelbereik is een voorkeursalternatief (VKA) bepaald. Het voorkeursalternatief is vervolgens uitgewerkt tot een voorontwerp en is geoptimaliseerd tot een VO+. Dit voorontwerp heeft als uitgangspunt gediend voor onderhavig bestemmingsplan.

Onderstaand wordt nader ingegaan op de m.e.r.-procedure. De alternatieven alsmede het voorkeursalternatief worden nader toegelicht in paragraaf 2.2 en 2.3. Voor de verdere, meer inhoudelijke achtergrond, wordt verwezen naar het MER.

M.e.r.-procedure

De m.e.r.-procedure bestaat uit de volgende stappen:

  • Kennisgeving;
  • Raadpleging en inspraak;
  • Opstellen MER;
  • Inspraak en toetsing MER;
  • Definitief besluit;
  • Bekendmaking besluit;
  • Evaluatie.

Onderstaand worden deze stappen nader toegelicht:

Kennisgeving

Het voornemen om een plan te gaan opstellen of een m.e.r.-plichtige activiteit te ondernemen en hiervoor de m.e.r.-procedure te doorlopen, moet op een geschikte wijze openbaar worden aangekondigd. Deze kennisgeving is gedaan door het bevoegd gezag door een publicatie in de Ahrenberger op 13 april 2011.

Raadpleging en inspraak

Na de kennisgeving heeft raadpleging plaatsgevonden. Raadpleging is het inwinnen van advies over de effecten die worden beschouwd in het m.e.r. en op welk detailniveau deze worden beschreven. Hiertoe is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld en voorgelegd aan de te raadplegen instanties. Ook de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie-m.e.r.) heeft advies uitgebracht op 20 juni 2011 (adviesnummer 2538-20). De commissie-m.e.r. is een onafhankelijk toetsende organisatie van m.e.r.- en andere milieuspecialisten. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau is daarnaast opengesteld voor openbare inspraak en heeft van 15 april tot en met 26 mei 2011 ter inzage gelegen. Tijdens de termijn van ter inzage ligging zijn in totaal 12 zienswijzen ingediend, waarvan 1 zienswijze later is ingetrokken.

Opstellen milieueffectrapport

Vervolgens met inachtneming van de zienswijzen en het advies van de Commissie-m.e.r.is het Milieueffectrapport opgesteld [Arcadis, 4 april 2013]. In dit rapport zijn de resultaten van verschillende onderzoeken opgenomen en zijn de effecten op verschillende milieuthema's beschreven. Het MER heeft reeds de procedure doorlopen (het heeft ter inzage gelegen en de c-m.e.r. heeft een toetsingsadvies gegeven, zie onderstaande stappen). Het MER is opgenomen in Bijlage 3 bij het bestemmingsplan.

Inspraak en toetsing MER

Het MER heeft vanaf 5 april 2013 gedurende zes weken ter inzage gelegen. In deze periode zijn drie zienswijzen ingediend. Een samenvatting en beantwoording van de zienswijzen is opgenomen in Bijlage 17. De juistheid en volledigheid van het MER is ook getoetst door de commissie-m.e.r.. Naar aanleiding van het concept toetsingsadvies van de commissie voor de m.e.r. (d.d. 31 mei 2013) is door de gemeente Veldhoven een aanvulling van het MER Kempenbaan en aansluiting A67 opgesteld [Arcadis, 25 juni 2013]. In de aanvulling is nader ingegaan op twee onderdelen die de commissie-m.e.r. essentieel acht voor de besluitvorming:

  • Trechtering en keuze alternatieven: "Het MER geeft onvoldoende inzicht in de trechtering en keuze van de alternatieven op basis van milieuafwegingen en de effecten op de ecologische hoofdstructuur (EHS). Daarmee ontbreekt een goede onderbouwing dat alle mogelijk milieuvriendelijkere alternatieven in het MER onderzocht zijn".
  • Effecten op Natura 2000: Het is onduidelijk wat de effecten zijn van extra stikstofdepositie van het plan op daarvoor kwetsbare habitats in Natura 2000-gebieden. In het MER wordt ten onrechte geconcludeerd dat er door het initiatief geen aantasting van natuurlijke kenmerken en waarden van de Natura 2000-gebieden Leenderbos, Groote Heide en De Plateaux zou kunnen plaatsvinden doordat het wegverkeer in de toekomst schoner wordt".

Daarnaast is in de aanvulling ingegaan op de aanbevelingen voor het vervolgproces, te weten duurzaamheid en geluidhinder. De aanvulling op het MER is opgenomen in Bijlage 4.

Op 29 juli 2013 heeft de commissie-m.e.r. definitief toetsingsadvies uitgebracht waarin zij zowel het MER, de ingebrachte zienswijzen en adviezen en de aanvullende notitie MER Kempenbaan en Aansluiting A67 heeft betrokken [Arcadis, 25 juni 2013]. De commissie constateert dat in het MER informatie ontbreekt die zij essentieel acht voor het volwaardig meewegen van het milieubelang in de besluitvorming. De commissie-m.e.r. geeft in het toetsingsadvies advies met betrekking tot de essentiële tekortkoming. Ook geeft ze aanbevelingen voor het vervolgproces om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de verdere besluitvorming. Onderstaand wordt per advies/aanbeveling toegelicht op welke wijze hier invulling aan is gegeven.

1) De Commissie adviseert voor het besluit over het bestemmingsplan in meer detail aan te geven wat de omvang en locatie van extra stikstofdepositie door het plan zal zijn ten opzichte van de huidige situatie. De Commissie adviseert te beschrijven of, en zo ja, welke maatregelen kunnen worden genomen om eventuele gevolgen voor de instandhoudingsdoelstellingen van de gebieden te voorkomen. De Commissie adviseert daarbij aannemelijk te maken dat deze maatregelen voldoende effectief en realiseerbaar zijn.

Naar aanleiding van het advies van de commissie-m.e.r is de mate en locatie van extra stikstofdepositie als gevolg van het plan in meer detail onderzocht [Antea Group, 2014]. Hierbij is tevens ingegaan op maatregelen die genomen kunnen worden ter beperking/voorkoming van de effecten. Paragraaf 5.6 gaat hier nader op in.

2) Om een compleet beeld over de afweging van de alternatieven te geven adviseert de Commissie de aanvullende notitie bij de verdere besluitvorming over het bestemmingsplan te betrekken.

De betreffende notitie 'aanvulling van het MER Kempenbaan en aansluiting A67 opgesteld (Arcadis, 25 juni 2013)' is opgenomen in Bijlage 4.

Daarnaast zijn de verkeerseffecten op buurgemeente Eersel in beeld gebracht. Zie Bijlage 7.

3) De Commissie adviseert bij de toelichting van het besluit aan te geven of er extra mitigerende maatregelen zijn die effecten op beschermde soorten kunnen voorkomen. De Commissie adviseert daarmee een sterkere onderbouwing te maken dat het verlies van leefgebieden en verblijfplaatsen van beschermde soorten geen overtreding is van verbodsbepalingen en dat de gunstige staat van instandhouding van de betrokken soorten niet in het geding is.

Hier is aanvullend specifiek aandacht aan besteed in paragraaf 5.6 van dit ontwerp-bestemmingsplan.

4) De Commissie adviseert bij de toelichting bij het bestemmingsplan aan te geven met welke inrichtingsmaatregelen aan eventuele duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente invulling kan worden gegeven. Dit is nader uitgewerkt in paragraaf 5.11.

5) De Commissie adviseert bij de toelichting bij het bestemmingsplan aan te geven of er los van een algehele afname van geluidhinder mogelijk nieuwe geluidbelaste locaties bij zullen komen en waar deze zich bevinden.

Hier is specifiek invulling aan gegeven in paragraaf 5.2 van dit ontwerp-bestemmingsplan . Tevens blijkt dit uit het akoestisch onderzoek.

Definitief besluit

De volgende stap betreft het nemen van een definitief besluit door het bevoegde gezag (het vaststellen van dit bestemmingsplan). Daarbij geeft bevoegd gezag aan hoe rekening is gehouden met de in het MER beschreven milieugevolgen, wat is overwogen over de in het MER beschreven alternatieven, over de zienswijzen en over het advies van de Commissie m.e.r. Ook geeft het bevoegd gezag aan hoe burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het plan zijn betrokken. Verder wordt vastgesteld hoe en wanneer er geëvalueerd wordt.

Bekendmaking besluit

Het besluit wordt bekendgemaakt. De bekendmaking vindt in principe plaats op de manier zoals dat in de wet staat op grond waarvan het besluit wordt genomen. Ook wordt het besluit medegedeeld aan de adviseurs, de overheidsorganen die bij het besluit zijn betrokken en degenen die zienswijzen hebben ingediend.

Evaluatie

Het bevoegd gezag evalueert de werkelijk optredende milieugevolgen zoals dat beschreven is in de evaluatieparagraaf van het besluit. Het bevoegd gezag neemt zo nodig aanvullende maatregelen om de gevolgen voor het milieu te beperken.

2.2 De varianten

Voor de aansluiting op de A67 zijn in eerste instantie zes alternatieven ontwikkeld, waarvan er drie afvielen op grond van kosten (te duur), technische uitvoerbaarheid/logica en draagvlak (te veel sloop van gebouwen). De overgebleven alternatieven zijn hierna omschreven. Voor een nadere toelichting van de totstandkoming en trechtering van de alternatieven wordt verwezen naar het MER en de aanvulling op het MER (zie Bijlage 3 en Bijlage 4).

Alternatief 1: Oeienbosch

Bij dit alternatief wordt de Kempenbaan doorgetrokken en sluit aan de noordzijde aan op de aansluiting Zilverbaan. Aan de zuidzijde ontstaat op deze wijze de mogelijkheid om de eventuele Westparallel N69 rechtstreeks aan te sluiten op de rijksweg A67.

De Locht wordt afgesloten als doorgaande verbinding richting Veldhoven, maar de op de Locht aanwezige voorzieningen blijven wel ontsloten. Van alternatief 1 zijn twee varianten uitgewerkt: een variant zonder en een variant met aansluiting van de Westparallel N69 (weergegeven met stippellijn in de afbeelding hierna).

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0003.png"

Afbeelding 2.1: Eerste technische verkenning alternatief 1

Alternatief 2: Oeienbosch via de Locht

Het tweede alternatief lijkt in grote mate op alternatief 1. De aansluitvorm kan in principe gelijk zijn aan dit alternatief. Het verschil tussen beide alternatieven bestaat uit de vormgeving van het onderliggende wegennet. Door de Kempenbaan aan de noordzijde van de Rijksweg niet door te trekken in westelijke richting naar De Zilverbaan, is het mogelijk een kleinere belasting van de omliggende natuur te realiseren.

Als toekomstig nadeel wordt gezien, dat bij de variant met aansluiting van de Westparallel N69 deze niet direct op de rijksweg A67 aansluit, maar eerst een volwaardige kruising krijgt met de ontsluitende infrastructuur van Veldhoven, de Locht. Ook van alternatief 2 zijn twee varianten uitgewerkt: een variant zonder en een variant met aansluiting van de Westparallel N69.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0004.png"

Afbeelding 2.2: Eerste verkenning alternatief 2

Alternatief 3: de Locht

Bij dit alternatief wordt de Kempenbaan aan de noordzijde doorgetrokken naar de Zilverbaan. De Westparallel N69 kan over het bestaande tracé van de Locht worden aangesloten op de aansluiting A67, waarbij de rijbewegingen richting A67 via het onderliggend wegennet tot een minimum beperkt moeten blijven. Ook van alternatief 3 zijn twee varianten uitgewerkt: een variant zonder en een variant met aansluiting van de Westparallel N69.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0005.png"

Afbeelding 2.3: Eerste technische verkenning alternatief 3

2.3 Voorkeursalternatief

De gemeente Veldhoven heeft ervoor gekozen om alternatief 2 uit het MER uit te werken tot een voorkeursalternatief. De overwegingen om voor alternatief 2 te kiezen zijn de volgende:

  • De mate van doelbereik. Hét streven van het project is om de verkeerskundige situatie te verbeteren. Voor het verbeteren van de doorstroming van het lokale wegennet scoren alternatieven 1 en 2 het best. Bij alternatief 3 ontstaan problemen bij toekomstige aansluiting van de Westparallel N69. Bij de alternatieven 1 en 2 betekent dit dat uitbreiding van de infrastructuur rondom de kruispunten noodzakelijk zal worden. Bij alternatief 3 wordt de verkeersdruk zo hoog dat de 2 keer 2 rijstroken niet meer voldoende capaciteit hebben en ook voor de tussenliggende wegvakken uitbreiding van de infrastructuur noodzakelijk zal zijn.
  • De logica van de routes is sterk gerelateerd aan de verkeersveiligheid. De logica van de routes is het beste bij alternatief 1, alternatief 2 scoort minder en de logica is bij alternatief 3 – zeker na aantakking van de Westparallel N69 - het minst goed.
  • Op het vlak van verkeersleefbaarheid scoort alternatief 3 minder dan de andere alternatieven, terwijl alternatief 1 slechter scoort als het gaat om barrièrewerking.
  • Voor andere thema’s heeft gemiddeld genomen alternatief 2 de voorkeur. In dit alternatief wordt voorkomen dat er negatieve effecten optreden door een verbinding ten noorden van de A67 tussen de Zilverbaan en de Kempenbaan. Deze verbreding is bij de beide andere alternatieven en de referentie noodzakelijk. De verbinding loopt bij alternatief 2 deels over de infrastructuur die deel uitmaakt van de aansluiting op de Westparallel A67, deels via de reeds bestaande Locht, overgaand in de Kempenbaan.
  • Alternatief 2 heeft als voordeel dat fasering beter mogelijk is dan bij de andere alternatieven.

Uitwerking voorkeursalternatief

Het voorkeursalternatief is verder uitgewerkt. Dit betreft een optimalisatie van alternatief 2, waarbij de volgende aspecten aandacht hebben gekregen:

  • Verkeerskundige detaillering. Hoe hier invulling aan is gegeven is opgenomen in hoofdstuk 3 van dit bestemmingsplan.
  • De huidige ligging van de naftaleiding van Sabic is niet inpasbaar in het ontwerp. Daardoor is verlegging van de leiding in het ontwerpproces betrokken. In paragraaf 5.9 is deze afweging beschreven.
  • Natuurcompensatieplan en mitigerende maatregelen vanwege aantasting van de ecologische hoofdstructuur (EHS) en vanwege verstoring van beschermde soorten op grond van de Flora en faunawet. Het verzoek tot wijziging van de begrenzing van de EHS is door het college van burgemeester en wethouders bij Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant ingediend. Door Gedeputeerde Staten is een herbegrenzingsbesluit genomen op d.d. 17 maart 2015 (zie Bijlage 11). Hiervoor wordt verwezen naar paragraaf 5.6 van dit bestemmingsplan en Bijlage 9 en Bijlage 10 Compensatie- en mitigatieplan).
  • Bij de uitwerking wordt voor het wegtracé aangesloten bij de uitwerking van alternatief 2 met Westparallel N69. Dit betekent dat de Locht op het bestaande wegtracé blijft liggen en dat niet via een afbuigende, nieuw te realiseren weg naar de aansluiting op de A67 loopt. Hier is in het ontwerpproces van de aansluiting rekening mee gehouden.

Het voorkeursalternatief is vervolgens uitgewerkt tot een voorontwerp is geoptimaliseerd tot een VO+. Dit voorontwerp heeft als uitgangspunt gediend voor onderhavig bestemmingsplan

Hoofdstuk 3 Planbeschrijving

3.1 Algemeen

Aanleiding

Het bedrijventerrein De Run (150 hectare) biedt ruimte aan circa 200 bedrijven, die gezamenlijk ongeveer 11.000 arbeidsplaatsen bieden. Naar verwachting zal dit aantal toenemen. Op het bedrijventerrein is een aantal, voor de Brainport-regio maar ook voor de provincie en Nederland, belangrijke bedrijven en instellingen gevestigd. Het is van belang dat deze veelal hoogwaardige bedrijven en instellingen goed ontsloten worden / blijven, ook als deze nog in omvang (aantal werknemers) toenemen. De gemeente Veldhoven wil bedrijventerrein De Run opwaarderen tot een modern, dynamisch en duurzaam bedrijventerrein, passend binnen de ambitie van Brainport Zuidoost-Brabant.
De Run moet dé toegangspoort met allure worden van de Brainport via de A2/N2 en de A67.

De huidige knelpunten liggen met name bij de kruispunten van de Kempenbaan, die dicht tegen de N2 aan liggen. Deze kruispunten kennen in de ochtend- en avondspits congestievorming. De aansluiting met de N2 is recent aangepast, als gevolg van de ombouw van de A2/Randweg Eindhoven. De op- en afrit van de N2 zijn echter alweer overbelast en het verkeer op de Kempenbaan en de toevoerwegen staat snel vast. Om de bereikbaarheid van De Run te verbeteren moeten deze knelpunten opgelost worden. Daarnaast is het lokale wegennet van Veldhoven onvoldoende in staat om de verkeersproblematiek in Veldhoven structureel op te lossen.

De nieuwe aansluiting op de A67 moet de afwikkeling van het verkeer in Veldhoven verbeteren en kan ook een rol vervullen in het oplossen van de leefbaarheids- en bereikbaarheidsproblematiek op en rond de N69. De nieuwe aansluiting op de A67 is een belangrijke schakel in de gewenste rondwegenstructuur in Veldhoven, waardoor de verkeersdruk in de bestaande kernen en de uitbreidingslocatie Zilverackers afgeleid en verminderd kunnen worden.

Uitgangspunten

Voor het wegontwerp zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd.

  • Binnen de kern Veldhoven volgt de Kempenbaan zoveel mogelijk het huidige tracé van de Kempenbaan. De ruimte is hier met name vanwege eigendommen, bestaande bedrijven, etc. beperkt. De bestaande zijwegen worden aangesloten op het nieuwe tracé van de Kempenbaan. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de bestaande functies. Die kunnen zoveel mogelijk behouden blijven bij de reconstructie van het westelijke deel van de Kempenbaan.
  • Het conferentieoord Koningshof blijft in zijn huidige hoedanigheid bestaan en blijft aangesloten op de Locht. Wel is in het bestemmingsplan rekening gehouden met een nieuwe locatie voor de toegangsweg van het conferentieoord.
  • Aan de noordzijde van de A67 wordt het landelijk gebied doorsneden door de verbinding van de Zilverbaan met de nieuwe aansluiting op de A67. Dit gebied is in gebruik als bos met aan de randen enkele woningen. Deze woningen worden geheel ontzien en zijn daarom conserverend opgenomen in dit bestemmingsplan.
  • De bestaande verzorgingsplaats, inclusief het tankstation blijft gehandhaafd en is conserverend opgenomen in dit bestemmingsplan.
  • Aan de zuidzijde van de A67 wordt bos - / natuurgebied doorsneden door de nieuwe aansluiting en de verbindingsweg tussen de aansluiting en de Locht. Twee woningen in de hoek Klein Goor – de Locht worden aangekocht en gesloopt voor de realisatie van de aansluiting aan de zuidzijde.
  • In het stedelijk gebied van Veldhoven zijn geluidwerende voorzieningen noodzakelijk. Met name aan de noordzijde van de Kempenbaan zullen deze worden gerealiseerd, om het geluidniveau in de woonwijken ten noorden van de Kempenbaan aanvaardbaar te maken. Aan de zuidzijde van de Kempenbaan ter hoogte van de Heerseweg/Heiberg wordt eveneens een geluidwerende voorziening aangebracht. Uit akoestisch onderzoek is gebleken waar de schermen nodig zijn en onder welke voorwaarden. Voor de resultaten wordt verwezen naar paragraaf 5.2.

3.2 Nut en noodzaak

Dat een nieuwe aansluiting op de A67 soelaas zal bieden aan een deel van de verkeersproblematiek in Veldhoven blijkt uit de eerder opgestelde Notitie Nut en Noodzaak aansluiting Veldhoven op A67 (BugelHajema, 2010). Destijds bleek al dat zonder de realisatie van de aansluiting op de A67 en de verbetering van de doorstroming op de Kempenbaan, een aantal gewenste uitbreidingen en ontwikkelingen van bedrijvigheid op De Run niet kan plaatsvinden, aangezien het verkeerssysteem toen al te zwaar was belast. Een nadere afweging van mogelijke alternatieven heeft destijds al plaatsgevonden.

Het gaat om de volgende alternatieven:

  • De opwaardering en uitbreiding van het bestaande wegennet.
  • Verbeteren aansluitingen N2/Randweg Eindhoven.
  • Bevorderen fietsverkeer.
  • Verbeteren openbaar vervoer.

Geconcludeerd is dat deze alternatieven te weinig kunnen bijdragen om de knelpunten met betrekking tot de bereikbaarheid van Veldhoven-Zuid en het bedrijventerrein De Run via de Kempenbaan op te lossen. De verwachte groei van het aantal arbeidsplaatsen op De Run, onder andere door uitbreiding van het bedrijventerrein, de verwachte groei van ASML en de doorontwikkeling van het Máxima Medisch Centrum met een Health Technology Park (HTP), zal in combinatie met de ontwikkeling van het woongebied Zilverackers (Veldhoven-west), de verkeersdruk in dit deel van Veldhoven aanzienlijk verhogen. Het lokale wegennet van Veldhoven is onvoldoende in staat om de verkeersproblematiek in Veldhoven structureel op te lossen.

Ook de aanvullende maatregelen (langzaam verkeer en openbaar vervoer) zijn daar niet toe in staat.

Een aansluiting op de A67 voor de afwikkeling van het verkeer in Veldhoven is dan ook noodzakelijk gebleken. De Notitie Nut en Noodzaak aansluiting Veldhoven op A67 (BugelHajema, 2010) is als Bijlage 1 bij dit bestemmingsplan gevoegd.

De gemeente heeft met de hiervoor genoemde Notitie Nut en Noodzaak informatie gegeven aan Rijkswaterstaat (RWS) over de noodzaak van een nieuwe aansluiting. Op basis daarvan kon RWS de minister een besluit laten nemen over het toestaan van een nieuwe aansluiting bij Veldhoven. RWS heeft aangegeven dat er geen bezwaren zijn, die een extra aansluiting op de A67 in de weg staan. Voorwaarde was echter wel dat de vormgeving een eventuele aansluiting van de Westparallel N69 op deze aansluiting niet onmogelijk maakt. Zoals blijkt uit voorliggend bestemmingsplan, sluit deze aansluiting goed aan op de N69. RWS heeft een positief advies afgegeven richting de Minister van I&M. Zie Bijlage 2 van deze toelichting.

3.3 Verkeerskundig ontwerp

Veldhoven krijgt een aansluiting op de A67 via de Locht en Kempenbaan. De huidige Kempenbaan en een deel van de Locht worden daarvoor verbreed van 2x1 naar 2x2 rijbanen. De aansluiting wordt gevormd door de aanleg van een deel van de N69 tussen A67 en de Locht. De aansluiting voor de in de nabije toekomst te realiseren N69 wordt eveneens gerealiseerd. Het werk is in 2 delen op te splitsen:

  • 1. De aanleg van de nieuwe snelwegaansluiting met aanleg N69 t/m de Locht;
  • 2. De opwaardering van de bestaande wegen de Locht en de Kempenbaan-West.

Ten behoeve van het ontwerp van de Kempenbaan West en aansluiting A67 is middels een rapport een toelichting gegeven op de totstandkoming van het integrale ontwerp. Deze is als Bijlage 6 bij deze toelichting gevoegd.

Aansluiting A67

Het ontwerp ligt voornamelijk in bestaand bosgebied horend tot de EHS. De bestaande natuurwaarden worden zoveel mogelijk ontzien, waar dit niet mogelijk is worden natuurwaarden gecompenseerd of gemitigeerd. De Gender wordt verlegd waarbij natuurwaarden in het omliggende gebied worden geoptimaliseerd. Ten noorden van de A67 wordt de aansluiting op de nog te realiseren Zilverbaan mogelijk gemaakt. De aansluiting op de A67 wordt mogelijk gemaakt door de aanleg van een viaduct over de A67 voorzien van een tweerichtingen (brom)fietspad. De woningen aan de Locht 70 en 72 dienen te worden gesloopt.

Opwaardering de Locht en Kempenbaan-West

Beide wegen worden verbreed en worden voorzien van vrijliggende (brom)fietspaden. Het ontwerp loopt door bestaand stedelijk gebied en deels door een bestaand bosgebied. Het bosgebied wordt zo min mogelijk aangetast. De woningen en bedrijven in dit gebied blijven behouden m.u.v. de woning Heiberg 9. Het huidige viaduct de Locht over de A67 wordt geschikt gemaakt voor 2x2 rijbanen. Het langzaam verkeer krijgt een nieuw viaduct direct oostelijk van het huidige viaduct. In oostelijke richting sluit het ontwerp aan op de opgewaardeerde weg Kempenbaan-midden.

Het ontwerp van de wegvakken van de Kempenbaan-West is opgezet vanuit het principe van een gebiedsontsluitingsweg met 2x2 rijstroken en een snelheidsregime van maximaal 70 km/uur binnen de bebouwde kom. Voor het gedeelte buiten de bebouwde kom is de ontwerpsnelheid maximaal 80 km/uur. De huidige bebouwde komgrens wordt opgeschoven tot vlak bij de nieuwe aansluiting op de N69 aan de zuid-oostzijde.

Aan de noordzijde wordt de grens van de bebouwde kom gesitueerd nabij de kruising met de Knegselseweg na aanleg van de Zilverbaan en de realisatie van Zilverackers. Hierdoor komt de Kempenbaan-West geheel binnen de bebouwde kom. De ontwerpsnelheid is daarmee maximaal 70 km/uur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0006.png"

Afbeelding 3.1: ontwerpsnelheden

Verder zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • vrijliggende (brom)fietsvoorziening langs de zuidzijde van het tracé;
  • op de Kempenbaan-West/de Locht wordt landbouwverkeer op de rijbaan toegestaan.

Vanuit Rijkswaterstaat (hierna: RWS) zijn specifieke uitgangspunten benoemd met betrekking tot:

  • instandhouding verzorgingsplaats Oeienbosch;
  • ruimtereservering voor 2 x 3 rijstroken en vluchtstroken op de A67 onder nieuwe kunstwerken (m.u.v. nieuwe (brom) fietsbrug de Locht).

De Locht blijft zijn functie als doorgaande route voor langzaam verkeer vervullen. Speciaal ten behoeve van het landbouwverkeer komt er een 4e poot op de rotonde Knegselseweg. Hiervan mag al het verkeer gebruik maken, zodat de overige wegen worden ontlast van landbouwverkeer.

Kruispunten

Voor alle kruispuntoplossingen is in het ontwerp nu uitgegaan van verkeerslichten. Gezien de vormgeving van de weg (2x2 rijstroken) en de intensiteit is het noodzakeljk om de kruispunten enerzijds voldoende capaciteit te geven voor een vlotte doorstroming en anderzijds ook de veiligheid van de kruisende stromen (ook het langzaam verkeer) goed te regelen. Gezien de specifieke spitsrichtingen van het verkeer van en naar het bedrijventerrein is het gunstiger dit middels verkeerslichten te regelen dan via een rotonde. De verkeerslichten kunnen goed inspelen op de spitsrichtingen en ook bij calamiteiten of omleidingsroutes goed op afwijkende verkeersstromen worden afgesteld. Ook bieden verkeerslichten de mogelijkheid voor prioriteit voor het openbaar vervoer en eventueel de hulpdiensten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0007.png"

Afbeelding 3.2: kruispunten met VRI, weergegeven middels rode stippen.

3.4 (Verkeers)voorzieningen

Openbaar Vervoer

In de huidige situatie lopen verschillende buslijnen over de Kempenbaan. Dat zal zo blijven. Na realisatie van de nieuwe aansluiting op de A67 kunnen de bussen uit de richting Eersel via de A67 rijden. In hoeverre er ook busverkeer over de toekomstige N69 gaat rijden is niet bekend. Voor het ontwerp is ervan uitgegaan dat busverkeer op alle wegen mogelijk is, waarvoor op dit moment nog geen specifieke voorzieningen zijn opgenomen. In een later stadium kan daarin alsnog voorzien worden als er meer zicht is op het toekomstige lijnennet en de wensen betreffende de haltevoorzieningen. De bestaande haltehavens op de Locht bij Koningshof blijven behouden. Gezien de functie van de wegen en het snelheidsregime is altijd sprake van halteren in havens. Voor de kruispunten wordt bekeken op welke richtingen OV-prioriteit moet worden aangebracht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0008.png"

Afbeelding 3.3: haltevoorzieningen aan het Koningshof, weergegeven in rood

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0009.png"

Afbeelding 3.4: haltevoorziening bij de Locht, weergegeven in rood.

Hulpdiensten

De nieuwe wegen kunnen leiden tot aanpassingen in de uitrukroutes voor de hulpdiensten. De vormgeving van de wegen (2x2 rijstroken en 70km/u) maakt het mogelijk dat hulpdiensten via deze wegen een snelle alternatieve route krijgen. Ook voor ambulances richting het MMC ontstaan nieuwe snelle routes. De hulpdiensten bepalen zelf of de uitrukroutes ook daadwerkelijk aangepast worden.

Uitwijkroutes en KAR

Bij het realiseren van een nieuwe aansluiting op de A67, zal ook door de gemeente en RWS moeten worden gekeken in hoeverre de nieuwe routes die hierdoor ontstaan, dienst kunnen doen als uitwijkroutes bij calamiteiten op het hoofdwegennet. Deze uitwijkroutes worden met U-borden bewegwijzerd. In het kader van de coördinatie alternatieve routes (grootschalige omleidingsroutes) kan deze nieuwe aansluiting een mogelijke rol vervullen. Naar verwachting stelt dit geen extra eisen aan de vormgeving van de wegen. De routes worden vastgelegd in draaiboeken en mogelijk bewegwijzerd middels U-borden.

Exceptioneel transport en Transport Gevaarlijke stoffen

De wegbeheerder stelt vast welke vormen exceptioneel en gevaarlijk transport wel of geen gebruik mag of kan maken van de nieuwe wegen (al dan niet met een ontheffing).

In principe worden de nieuwe viaducten vormgegeven voor de zwaarste verkeersklasses. Op transport van gevaarlijke stoffen wordt verder ingegaan in het rapport over Externe Veiligheid. Dat rapport is opgenomen in Bijlage 13.

De Run 8000

Voor de aansluiting van De Run 8000 op de Kempenbaan-West is een aangepaste vormgeving uitgewerkt om een goede afwikkeling van het verkeer te kunnen garanderen. Na aanleg van de aansluiting op de A67 (en de aansluiting met de N69) wijzigen immers de verkeersstromen. Zo zal er meer verkeer via de aansluiting met de A67 rijden, waardoor de huidige rotonde bij de Plank de verkeersstromen niet meer kan afwikkelen.

De huidige rotonde wordt omgebouwd tot een T-kruispunt waarbij de aansluiting op de Run komt te vervallen. De aansluiting van De Run op de Kempenbaan wordt ca 200 meter naar het oosten verplaatst en sluit ook via een T-kruispunt aan op de Kempenbaan. De fietsverbinding ter plaatse van de huidige rotonde blijft behouden.

Door toepassing van beide T-aansluitingen is het mogelijk een goede verkeersafwikkeling te realiseren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0010.png"

Afbeelding 3.5: kruising de Run 8000

Indien de rotonde naar een kruispunt met verkeerslichten wordt omgebouwd, is berekend dat de noodzakelijke vormgeving, om alle verkeersstromen adequaat af te kunnen wikkelen, niet binnen de beschikbare ruimte past. Binnen de beschikbare ruimte is het mogelijk een viertakskruispunt te realiseren echter is er onvoldoende ruimte om voor de diverse richtingen voldoende opstelstroken te realiseren. Dat zou leiden tot structurele filevorming in de spits.

Daarnaast is er dan aan de zuidzijde van de Kempenbaan nabij en op het kruispunt onvoldoende ruimte om een fietspad te realiseren en dient de fiets- en voetgangersoversteek bij de Heerseweg uit verkeersveiligheids- en doorstromingsoogpunt te vervallen. Fietsers zouden dan over het bedrijventerrein De Run 8000 moeten fietsen. Dit zou bovendien in strijd zijn met het bepaalde in het Verkeerscirculatieplan waarin de Kempenbaan/Locht is aangewezen als hoofdfietsroute en het leidt tot omrijden (geen directe verbindingen), onveiligere situaties en een niet samenhangend fietsnetwerk, etc. Dat heeft niet de voorkeur.

Juist een goede verkeersafwikkeling en doorstroming op de Kempenbaan is van belang om ervoor te zorgen dat de Kempenbaan haar functie als gebiedsontsluitingsweg goed kan vervullen. Er is dus meer fysieke ruimte nodig voor een viertakskruispunt of een tweede T-splitsing (de bajonetaansluiting).

Indien er voldoende fysieke ruimte zou moeten worden gecreëerd zal van een aantal bedrijven gronden of zelfs kavels moeten worden aangekocht. Dit is vanuit economisch oogpunt niet wenselijk / niet haalbaar. Gelet hierop is ervoor gekozen de aansluiting van De Run 8000 op de Kempenbaan op een andere locatie te positioneren, waardoor conflicterende bewegingen uit elkaar worden getrokken en het verkeer alsnog adequaat afgewikkeld kan worden en de doorstroming gegarandeerd blijft. Door deze aanpassing kan een kruispunt gerealiseerd worden dat minder fysieke ruimte vereist op De Plank-Kempenbaan.

Dit biedt ook de mogelijkheid om aan de zuidzijde van de Kempenbaan een tweerichtingen fietspad in te passen. De verkeerslichten van de beide kruispunten worden met elkaar gekoppeld. Er is dus bewust gekozen voor twee T-kruispunten in nabijheid van elkaar (bajonetaansluiting) in plaats van één viertakskruispunt. Ook voor de realisatie van de bajonetaansluiting zijn grondaankopen noodzakelijk. Deze gronden zijn echter niet bebouwd en het aantal grondeigenaren is kleiner. Op basis van economische overwegingen en het voordeel dat bij de bajonetaansluiting de verkeersafwikkeling gewaarborgd kan blijven, evenals het fietsnetwerk langs de Kempenbaan en de (brom)fietsdoorsteek over de Kempenbaan bij de Heerseweg, is voor deze oplossing gekozen.

Langzaamverkeer

Fietsers

De fietsstructuur parallel langs de Kempenbaan / de Locht is in het verkeerscirculatieplan van de gemeente Veldhoven aangeduid als hoofdfietsroute. In de huidige situatie is deze hoofdstructuur vormgegeven met aan twee zijden een in één richting bereden fietspad. In de toekomstige situatie wordt deze hoofdfietsroute gewaarborgd door aan de zuidzijde van de Kempenbaan tot aan het kruispunt met de N69 een in twee richtingen bereden fietspad aan te leggen.

Op de kruispunten met verkeersregelinstallaties worden fietsoversteken voorzien om aansluiting op de diverse fietsroutes mogelijk te maken. Zie afbeelding 3.6.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0011.png"Afbeelding 3.6 fietsoversteken

Tussen de Locht en de Knegselseweg wordt een tweerichtingen fietsverbinding langs de N69/Zilverbaan aangelegd. Bromfietsers mogen van de fietspadenstructuur langs de Kempenbaan, de Locht en de Zilverbaan gebruik maken. De routes worden hier ook geschikt voor gemaakt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0012.png"

Afbeelding 3.7: fietsroutenetwerk, bron: fietseropuit.nl

Voetgangers

Aan de zuidzijde van de Kempenbaan worden tussen het kruispunt De Plank en het kruispunt De Run omwille van de aanwezigheid van de bushaltes voetpaden aangebracht. Ter plaatse van de kruispunten met VRI's kunnen de voetgangers veilig oversteken.

In zowel de huidige als nieuwe situatie ligt aan de zuidzijde van de Kempenbaan / de Locht ter hoogte van het bestaande viaduct over de A67 tot aan Koningshof een voetpad. Dit voetpad maakt ook onderdeel uit van het wandelknooppuntennetwerk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0013.png"

Afbeelding 3.8: wandelroute netwerk, bron: routesinbrabant.nl

Landbouwverkeer

In de nieuwe situatie kan het landbouwverkeer conform de huidige situatie gebruik maken van de Kempenbaan en de Locht. De N69 en de Zilverbaan tussen het kruispunt met de Locht en de rotonde Knegselseweg is gesloten voor landbouwverkeer. De Oeienbosdijk wordt aangesloten op de rotonde Knegselseweg , deze is geschikt voor alle verkeer. Middels een vierde poot van de rotonde is voor landbouwverkeer een afzonderlijke route naar Oeienbosdijk gerealiseerd, waardoor Schoot niet meer gebruikt hoeft te worden door het landbouwverkeer.

3.5 Landschappelijke inpassing

Ten behoeve van de ontwikkeling is gekeken naar de lanschappelijke inrichting ervan. Niet alleen is de weg bekeken, maar ook de relevante ecologische aspecten, de inpassing van watergangen en beken, recreatieve verbindingen en dergelijke.

De visie op de landschappelijke inpassing is geschreven vanuit 3 invalshoeken :

  • de beleving van de weggebruiker op Rijksweg A67;
  • de beleving van de weggebruiker op de Locht;
  • de beleving van de weggebruiker op de provinciale weg N69.

Visie op het landschap

Weggebruiker op de A67

Komende vanuit Eindhoven ligt aan de noordzijde van Rijksweg A67 het bedrijvenpark De Run met ASML en Maxima Medisch Centrum. Ter hoogte van de Heerseweg richting viaduct de Locht wordt de noordzijde groener. De zuidzijde van Rijksweg A67 is landschappelijk open. Richting viaduct de Locht versmalt deze openheid en wordt je geleidelijk de groene corridor ingeleid.

In de groene corridor markeert het viaduct de Locht deze overgang naar het Kempisch landschap. Een kenmerkend landschapstype aan de westzijde van Veldhoven met grote boscomplexen, kleine vogelbosjes en diverse soorten houtwallen.

De aanwezige taludbeplanting en het achterliggende boscomplex ter hoogte van bedrijventerrein De Run vormt een groene inleiding van het stedelijk gebied naar dit kempisch landschap.

Voor de automobilist op de A67 bestaat de ruimtelijke beleving uit groene corridors waar tussen men zich verplaatst. Zowel uit de richting Eersel als Eindhoven is de middenberm beplant. Ter hoogte van het tankstation/verzorgingsplaats opent zich de ruimte. Direct na het tankstation over de verzorgingsplaats is het nieuwe viaduct N69 voorzien.

De weggebruiker op de Locht

In de visie Kempenbaan-West vormt de Kempenbaan richting de Locht ter hoogte van de kruising met de Rijksweg A67 de overgang naar het Kempisch landschap.

Naast het bestaande viaduct de Locht komt door de verbreding van de Kempenbaan van 2 naar 4 rijstroken een nieuwe fiets-/voetgangersbrug. De verbreding van de weg en toevoeging van de brug zullen ruimtelijk van invloed zijn op de aanwezige taludbeplanting. Voor de uitbreiding dient deze te worden gerooid.

De weggebruiker op de provinciale weg N69

Na de kruising met Rijksweg A67 komen het groen en de boscomplexen van Het Klein Goor en rond Koningshof prominent in beeld. Deze groengebieden behoren, samen met de boscomplexen ten noorden van de A67 tot de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).


In dit gebied is de nieuwe provinciale weg N69, de aansluiting op de A67 en aansluiting op rotonde Knegselseweg / Zilverbaan geprojecteerd. Door de N69 wordt de EHS verder opgedeeld in kleinere gebieden. Het Klein Goor komt centraal geïsoleerd te liggen in de driehoek N69-A67-de Locht.


Door de verhoogde ligging van de N69 naar de kruising A67 met zijn toe- en afritten is de ruimtelijke impact groot. Hiervoor moet bos worden gerooid. Resterende bosgebieden komen geïsoleerd te liggen. Hiervoor zijn mitigerende maatregelen in het Voorontwerp voorzien, bestaande uit eco-passages voor klein wild, zoals eekhoorns, en hop-overs voor vleermuizen.


Groenplan

De verbreding van de Kempenbaan-West naar 2x2 rijstroken heeft effect op de ruimtelijke kwaliteit en beleving van de weg binnen het stedelijk / industrieel gebied. De nieuwe maat en schaal van de weg met zijn toebehoren van schanskorven, geluidswal/geluidwerende voorzieningen zijn nadrukkelijk aanwezig. In het landschapsplan is de groenvisie van de gemeente vertaald.

In de groenvisie op Kempenbaan-West (gemeente Veldhoven) is een tweezijdige lijnvormige boomstructuur voorzien in combinatie met schanskorven, geluidwerende voorzieningen en wadi's.

In het wegontwerp (Voorontwerp Kempenbaan / de Locht) is de groenvisie op hoofdlijnen als volgt vertaald:

  • Aanbrengen van een eenzijdige boomstructuur in de zuidelijke grasbermen, met uitzondering van de Kleine Dreef. Daar wordt een tweezijdige bomenrij geplant.
  • Smalle bermen tussen rijweg en fietspad toepassen van een haag met een maximale hoogte van 0,70 meter ter hoogte van viaduct de Locht.
  • Aan de noordzijde toepassing van schanskorven in combinatie met de geluidwerende voorzieningen.
  • Aan de zuidzijde een groene afscherming naar de bedrijven met een maximale hoogte van 1,00 meter.
  • Aan de noordzijde van de Kempenbaan-West is een bomenrij voorzien op plaatsen waar dit mogelijk is. Ter hoogte van de geluidswal tussen Kleine Dreef en Kempenbaan is hiervoor ruimte gecreëerd in combinatie met de geluidswal.
  • Ten westen van het kruispunt met de provinciale weg N69 blijft het ruimtelijk wegbeeld richting Eersel onveranderd. De bomenrij ten zuiden van de Locht wordt tot aan de kruising met de N69 hersteld.
  • Ten westen van het kruispunt met de provinciale weg N69 blijft het ruimtelijk wegbeeld richting Eersel onveranderd. De bomenrij ten zuiden van de Locht vanaf Eersel wordt tot aan de kruising met de N69 hersteld.

Kwaliteitsverbetering

In het kader van artikel 3.2 van de Verordening Ruimte, dient een kwaliteitsverbetering van het landschap plaats te vinden. Het oppervlakte dat in aanmerking komt voor kwaliteitsverbetering bedraagt 7.171 m2.

In de Verordening ruimte 2014 is bepaald dat als een bestemmingsplan een ruimtelijke ontwikkeling buiten bestaand stedelijk gebied mogelijk maakt, deze ruimtelijke ontwikkeling gepaard dient te gaan met een fysieke verbetering van de aanwezige of potentiële kwaliteiten van bodem, water, natuur, landschap, cultuurhistorie of van de extensieve recreatieve mogelijkheden van het gebied of de omgeving.

Om aan de ruimtelijke kwaliteitsverbeteringsregel te voldoen is financiële ruimte gereserveerd voor een landschapsontwikkeling binnen het plangebied. Voor voorliggende ruimtelijke ontwikkeling betekent dit dat concreet een bedrag van € 17.925,-- wordt gereserveerd.

Deze gelden zullen worden ingezet voor kwaliteitsverbetering rondom de Gender in het Klein Goor. Hierbij dient gedacht te worden aan onder andere inrichtingsmaatregelen voor verschraling, vernatting en het tegengaan van eutrofiëring van dit gebied. Door deze maatregelen zal de natuurontwikkeling en biodiversiteit in dit gebied worden versterkt.

Deze maatregelen zijn geen onderdeel van de compensatieverplichting in het kader van de aantasting van de ecologische hoofdstructuur, maar zorgen voor een extra kwaliteitsimpuls voor het landschap en natuur in het betreffende gebied. Om dit in voorliggend bestemmingsplan ook daadwerkelijk mogelijk te maken is planologisch-juridisch de mogelijkheid hiervoor gecreëerd. Zo hebben de gronden waar de maatregelen gepland zijn de bestemming 'Natuur' gekregen.

Hoofdstuk 4 Het beleidskader

4.1 Rijksbeleid

4.1.1 Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte

De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) vervangt onder andere de Nota Ruimte, de Structuurvisie Randstad 2040, de Nota Mobiliteit, de Mobiliteits Aanpak en de Structuurvisie voor de Snelwegomgeving. Deze Structuurvisie is vastgesteld op 13 maart 2012.

De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte is het nieuwe kader dat de (nieuwe) ruimtelijke en mobiliteitsopgaven voor Nederland richting 2040 benoemt en de focus bepaalt voor de mobiliteitsinvesteringen. Het Rijk gaat gericht investeren in projecten die bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de gebieden met de grootste economische verdiencapaciteit voor Nederland. Door weg, spoor, regionaal OV en vaarwegen in samenhang met ruimtelijke ontwikkeling te bekijken, gaan bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid hand in hand.

De SVIR is de eerste stap naar meer ruimte voor ontwikkeling, het terugbrengen van de bestuurlijke drukte en het schrappen van regelgeving. De tweede stap wordt de Omgevingswet. Deze integreert alle relevante wetten voor de ruimtelijke inrichting. Meer ruimte betekent ook minder en eenvoudigere regels en procedures.

Het Rijk formuleert drie hoofddoelen om Nederland concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig te houden voor de middellange termijn (2028):

  • 1. Het vergroten van de concurrentiekracht van Nederland door het versterken van de ruimtelijk-economische structuur van Nederland.
  • 2. Het verbeteren, in standhouden en ruimtelijk zekerstellen van de bereikbaarheid waarbij de gebruiker voorop staat.
  • 3. Het waarborgen van een leefbare en veilige omgeving waarin unieke natuurlijke en cultuurhistorische waarden behouden zijn.

In de SVIR worden opgaven van nationaal belang geformuleerd voor de MIRT-regio Brabant en Limburg.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

Het onderhavig plangebied ligt deels binnen de ecologische hoofdstructuur. Met name daar waar de nieuwe aansluiting op de A67 wordt aangelegd. In de paragraaf 5.6 (natuur) wordt nader ingegaan op de gevolgen hiervan op het plan.

Het voorgenomen initiatief is in lijn met de structuurvisie, aangezien verder geen nationale belangen in het geding zijn. Het voorgenomen initiatief richt zich zelfs op het verbeteren van de bereikbaarheid van de Run. Tevens richt het initiatief zich op het verbeteren van de bereikbaaheid van bedrijven die een bepaald nationaal belang vertegenwoordigen.

4.1.2 Nationaal verkeers- en vervoersplan (NVVP)

In het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan (NVVP) "Van A naar Beter" schetst het kabinet het Nederlandse verkeers- en vervoersbeleid voor de periode 2004-2020. In het NVVP wordt aandacht besteed aan mobiliteitsmanagement. Mobiliteitsmanagement is een pakket van maatregelen om optimaal gebruik te maken van bestaande infrastructuur en om de bereikbaarheid per openbaar vervoer en fiets te verbeteren.

Mobiliteitsmanagement wordt vooral ingezet door lokale en regionale overheden en omvat de volgende instrumenten:

  • Locatiebeleid: situering van woonwijken en locaties voor bedrijven wordt meer geïntegreerd met het verkeers- en vervoersbeleid en met aandacht voor de bereikbaarheid per openbaar vervoer en fiets.
    Zo worden reizigers minder afhankelijk van de auto. Bij bedrijvenplanning wordt aandacht gegeven aan ontsluiting via meerdere vervoerwijzen (auto, openbaar vervoer en langzaam verkeer).
  • Parkeerbeleid: er komt meer regionale afstemming en samenwerking in het parkeerbeleid.
  • Vervoermanagement: het vervoermanagement bij bedrijven krijgt een nieuwe impuls in regionale programma's, waarbij aansluiting wordt gezocht bij arbeidsomstandigheden en milieuzorg binnen bedrijven. Bevordering van het gebruik van fiets, openbaar vervoer en carpoolen maken deel uit van het programma. ICT- ontwikkelingen bieden kansen voor de toepassing van flextijden en teletoepassingen.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

Het NVVP doet geen gebied specifieke uitspraken. Het bestemmingsplan Kempenbaan-West in combinatie met het bestemmingsplan Kempenbaan Oost geeft invulling aan het plan door de aandacht die er is voor het openbaar vervoer en de fietser. Daarnaast is het plan faciliterend in de mogelijkheid voor het bedrijfsleven om vervoersstromen door middel van mobiliteitsmanagement actief te sturen.

Het bestemmingsplan schept de mogelijkheid deze sturing toe te passen door een alternatieve ontsluiting voor bedrijventerrein De Run mogelijk te maken.

4.1.3 Nationaal Milieubeleidsplan - 4 (NMP-4)

Op 8 juni 2001 is het vierde Nationaal Milieubeleidsplan (NMP4) door het kabinet vastgesteld. In het NMP4 is het doel gesteld om per 2030 de afwenteling van milieuproblemen, op volgende generaties en op mensen in arme landen, te stoppen. Dit kan worden bereikt door de grote milieuproblemen in clusters aan te pakken: energiehuishouding, biodiversiteit en hulpbronnen, milieudruk door de landbouw, stoffen, externe veiligheid, milieu en gezondheid en milieubeleid en de leefomgeving. Veranderingen kunnen worden georganiseerd via systeeminnovatie.

Milieubeleid en ruimtelijk beleid moeten elkaar versterken. Om de bijdrage van het milieubeleid aan de kwaliteit van de leefomgeving te versterken worden drie veranderingen aangebracht:

  • De samenhang tussen milieu- en ruimtelijk beleid.
  • De samenhang tussen het beleid van verschillende overheden wordt versterkt.
  • De verantwoordelijk van medeoverheden voor de plaatselijke leefomgeving wordt vergroot.

Het uitgangspunt is dat de verantwoordelijkheid voor het definiëren en realiseren van milieukwaliteit en de uitvoering van het beleid op het meest passende bestuursniveau komt te liggen.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

Het NMP4 doet geen specifieke uitspraken voor voorliggend plangebied. Wel worden voor de verschillende milieuaspecten aandachtspunten gegeven. Hier zal rekening mee moeten worden gehouden als er sprake is van nieuwe ontwikkelingen. Hiervoor wordt verwezen naar hoofdstuk 5 van dit bestemmingsplan. Voor zover mogelijk zijn de milieaspecten vertaald op de verbeelding en in de regels.

4.1.4 Ladder duurzame verstedelijking

Ingevolgde artikel 3.1.6 lid 2 Bro (Ladder voor duurzame verstedelijking) dient de toelichting bij een bestemmingsplan, waarin een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk wordt maakt, te voldoen aan een drietal voorwaarden, ook wel 'treden' genoemd. De definitie van 'stedelijke ontwikkeling' is: 'ruimtelijke ontwikkeling van een bedrijventerrein of zeehaventerrein, of van kantoren, detailhandel, woningbouwlocaties of andere stedelijke voorzieningen'.

Dit plan beoogt de reconstructie van de Kempenbaan-West om zo het bedrijventerrein De Run beter te kunnen ontsluiten. Ter voldoening aan de verantwoordingsplicht van artikel 3.1.6 lid 2 Bro moeten nieuw te realiseren stedelijke ontwikkelingen standaard worden gemotiveerd met behulp van een drietal opeenvolgende stappen.

Onderdeel a (Trede 1) verplicht overheden om nieuwe stedelijke ontwikkelingen af te stemmen op de geconstateerde actuele behoefte en de wijze waarop in die behoefte wordt voorzien ook regionaal af te stemmen. Op deze wijze wordt over- en ondercapaciteit zoveel mogelijk voorkomen.

Onderdeel b (Trede 2) vraagt om te beoordelen of de beoogde ontwikkeling binnen het bestaand stedelijk gebied in de betreffende regio kan worden gerealiseerd. Dit betekent dat wordt bezien of binnen bestaand stedelijk gebied in de behoefte kan worden voorzien door middel van herstructurering, transformatie of anderszins. Onderdeel hiervan is dat wordt bekeken of leegstaande verstedelijkingsruimte door het treffen van kwalitatieve maatregelen in de behoefte kan voorzien.

Onderdeel c (Trede 3) bepaalt dat moet worden beoordeeld in hoeverre de ontwikkeling mogelijk is op locaties die al ontsloten zijn of ontsloten worden door verschillende modaliteiten op een schaal die passend is bij de beoogde ontwikkeling.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

Met onderhavige ontwikkeling wordt aangesloten op de Ladder voor duurzame verstedelijking. De nut en noodzaak voor de ontwikkeling wordt gemotiveerd in paragraaf 1.1 en 3.2. Een deel van de onderhavige ontwikkeling wordt gerealiseerd binnen bestaand stedelijk gebied. Een klein deel wordt buiten het stedelijk gebied gerealiseerd echter zijn noodzakelijk om de congestie te kunnen oplossen en de afstemming met de geplande N69 te vervolmaken. Trede drie is bij deze ontwikkeling niet aan de orde. Op basis hiervan kan worden gesteld dat de voorgenomen bestemmingswijziging passend is binnen artikel 3.1.6 lid 2 Bro.

4.2 Provinciaal beleid

4.2.1 Structuurvisie en Verordening Ruimte Noord - Brabant 2014

De Structuurvisie benoemt en beschrijft ambities voor vier ruimtelijke structuren: infrastructuur, landelijk gebied, groenblauwe mantel en stedelijke structuur. Op het gebied van infrastructuur is een belangrijke ambitie het bevorderen van de bereikbaarheid (ook internationaal) en het beter verknopen van infrastructuur en ruimtelijke ontwikkelingen en het inpassen van nieuwe infrastructuur in het landschap. Investeren in bereikbaarheid wordt gekoppeld aan verbeteringen in het omliggende (landelijke) gebied. Beter benutten van bestaande infrastructuur staat voorop, daarna wordt gekeken waar uitbouw van infrastructuur noodzakelijk is. Voor de uitvoering van haar ambities benoemt de provincie in de Structuurvisie ruimtelijke ordening negen gebiedsontwikkelingen. Deze ontwikkeling hoort niet tot de eerdergenoemde negen ambitities van de provincie.

Op 14 maart 2014 is de Verordening Ruimte 2014 (VR2014) vastgesteld. De Verordening Ruimte bevat regels waarmee een gemeente rekening moet houden bij het maken van bestemmingsplannen. De thema's in de verordening zijn gebaseerd op de structuurvisie. De verordening is een manier om doorwerking van de provinciale belangen veilig te stellen.

Op basis van de verordening zijn de volgende thema's relevant voor het plangebied:

  • bestaand stedelijk gebied;
  • stedelijk concentratiegebied;
  • groenblauwe mantel;
  • ecologische hoofdstructuur;
  • integratie stad - land.

Langs de Oeienbosdijk is een regionale waterberging gelegen, die ook is aangeduid op de kaart van de Verordening.

Onderstaand wordt per thema de relevantie voor het bestemmingsplan beschreven.


Op onderstaande afbeeldingen 4.1 en 4.2 zijn de relevante onderwerpen voor het plangebied per thema weergegeven.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

Het plangebied is gedeeltelijk gelegen binnen het bestaand stedelijk gebied, stedelijk concentratiegebied. Een gedeelte van het plangebied is gelegen binnen de aanduiding integratie stad-land. De provincie ziet de stedelijke concentratiegebieden en de daarbij behorende zoekgebieden als ruimtelijk samenhangende verstedelijkte gebieden. Binnen deze gebieden liggen mogelijkheden voor verdere verstedelijking. Bij de begrenzing van de concentratiegebieden is aangesloten op bestaande, veelal historisch gegroeide, grote stedelijke concentraties alsmede de aanwezige natuur- en landschapswaarden. Daarnaast is de ligging aan belangrijke wegen, spoorwegen en vaarwater van belang omdat de stedelijke concentraties ook in de toekomst goed bereikbaar moeten zijn.

Hoofdregel van het beleid is dat stedelijke ontwikkeling binnen het bestaand stedelijk gebied plaatsvindt. Alleen als daarvoor geen mogelijkheden bestaan, kan een stedelijke ontwikkeling buiten het bestaande stedelijke gebied plaatsvinden binnen daarvoor in de verordening aangeduide zoekgebieden

Onder stedelijke ontwikking verstaat de provincie: nieuw ruimtebeslag dan wel uitbreiding of wijziging van bestaand ruimtebeslag ten behoeve van een samenhangende ruimtelijke structuur van stedelijke functies

Onder specifieke voorwaarden is stedelijke ontwikkeling ook mogelijk in gebieden met bijzondere landschappelijke kwaliteiten, de zogenoemde 'gebieden integratie stad-land'. In deze gebieden kan stedelijke ontwikkeling p laatsvinden in samenhang met een groene en blauwe landschapsontwikkeling. Daarnaast dient te worden voldaan aan de algemene kwaliteitsverbetering als bedoeld in artikel 3.2 van de Verordening Ruimte. Op deze landschapsontwikkeling en kwaliteitsverbetering en de eisen die de provincie daaraan stelt wordt nader ingegaan in paragraaf 3.5.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0014.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0015.png"

Afbeelding 4.1: uitsnede Verordening Ruimte, stedelijke ontwikkeling

Groenblauwe mantel

De groenblauwe mantel vormt het gebied tussen het kerngebied groenblauw uit de Structuurvisie RO (in deze verordening: de ecologische hoofdstructuur) en het landelijk gebied, alsook het stedelijk gebied. De mantel beschermt het kerngebied groenblauw en zorgt voor verbinding met het omliggende gebied. De groenblauwe mantel bestaat overwegend uit multifunctioneel landelijk gebied met grondgebonden landbouw.

Het beleid in de groenblauwe mantel is gericht op het behoud en vooral de ontwikkeling van natuur, watersysteem en landschap. Voor de natuur betekent dit vooral versterking van de leefgebieden voor plant- en diersoorten en de bevordering van de biodiversiteit buiten de EHS.

De groenblauwe mantel biedt daarbij ook ruimte voor de ontwikkeling van gebruiksfuncties, zoals landbouw en recreatie, mits deze bijdragen aan de kwaliteiten van natuur, water en landschap: de 'ja-mitsbenadering'. Het is in eerste instantie aan de gemeenten om te beoordelen welke huidige waarden er in een gebied aanwezig zijn en of de beoogde ontwikkeling een bijdrage levert aan de kwaliteit daarvan. Daarbij is vooral de versterking van leefgebieden voor plant- en diersoorten in de groenblauwe mantel van belang. De groenblauwe mantel biedt in beginsel geen ruimte voor stedelijke ontwikkeling of de ontwikkeling van nieuwe (kapitaal-)intensieve vormen van recreatie en landbouw (zoals de bouw van kassen, (bezoekers-)intensieve recreatie, of concentratiegebieden voor intensieve landbouwfuncties). In een aantal specifiek afgewogen gebieden is een aanduiding integratie stad-land over de groenblauwe mantel gelegd. In die gebieden is onder voorwaarden een beperkte stedelijke ontwikkeling mogelijk mits dit tevens bijdraagt aan de ontwikkeling van groene waarden in het gebied.

In artikel 6.17 van de Verordening wordt bepaald dat de toelichting van een bestemmingsplan dat voorziet in de aanleg of wijziging van een gemeentelijke of provinciale weg een onderbouwing bevat waarin wordt omschreven dat de ontwikkeling onder toepassing van artikel 6.1, eerste lid (bescherming groenblauwe mantel), gepaard gaat met een positieve bijdrage aan de bescherming en ontwikkeling van de onderkende ecologische en landschappelijke waarden en kenmerken. In paragraaf 3.5 en 5.6 wordt nader ingegaan hoe de aanwezige waarden gecompenseerd worden.

Langs de Oeienbosdijk is een regionale waterberging gelegen, die ook is aangeduid op de kaart van de Verordening. Deze waterberging wordt niet aangetast in het kader van de ontwikkeling. Conform de eisen uit de verordening wordt deze op de verbeelding opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0016.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0017.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0018.png"

Afbeelding 4.2: uitsnede Groen-Blauwemantel en regionale waterberging

Ecologische hoofdverbinding (EHS)

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een samenhangend netwerk van natuurgebieden en landbouwgebieden met natuurwaarden van (inter-)nationaal belang. Voorbeelden van dergelijke gebieden in Brabant zijn: de bossen, de heide en vennen, de stuifduinen, de schraalgraslanden en wateren, zoals rivieren en beken. Het doel van het EHS-beleid is het veiligstellen van ecosystemen en het realiseren van leefgebieden met goede condities voor de biodiversiteit. Deze leefgebieden zijn belangrijk voor dier- en plantensoorten.

Doordat het rijk nog wel uitvoering geeft aan die delen van de EHS die vanwege Europese verplichtingen gerealiseerd moeten worden, ontstaat er een tweedeling in rijks- en provinciale EHS. Voor de rijks-EHS geldt op basis van het Rijksbeleid (Nota ruimte en Besluit algemene regels ruimtelijke ordening) de verplichting om de wezenlijke kenmerken en waarden van het gebied in stand te houden en te beschermen. Niet alleen het behouden, herstellen en beschermen van bestaande waarden in de EHS is belangrijk: er moet ook ruimte zijn voor ontwikkelingen. Juist daarmee ontstaan ook kansen voor de realisering en versterking van de EHS. Hiertoe zijn in het Rijksbeleid (nota Ruimte en Besluit algemene regels ruimtelijke ordening) instrumenten ontwikkeld. Deze instrumenten zijn vastgelegd in het door Rijk en provincies opgestelde document “Spelregels EHS beleidskader voor compensatiebeginsel, EHS-saldobenadering en herbegrenzen EHS” (20 augustus 2007). Deze spelregels zijn in de Verordening nader uitgewerkt. Het betreft:

  • het zogenoemde 'nee, tenzij-principe': (nieuwe) plannen, projecten of handelingen zijn niet toegestaan als zij de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant aantasten. Wezenlijke actuele en potentiële waarden van het gebied zijn bijvoorbeeld: natuurdoelen en -kwaliteit, geomorfologische en aardkundige waarden en processen, de waterhuishouding, kwaliteit van bodem, water en lucht, rust, stilte, donkerte, openheid of juist geslotenheid en de landschapsstructuur. Indien er inderdaad sprake is van een significant effect op deze waarden, is een ingreep alleen toegestaan indien er sprake is van een groot openbaar belang en er geen alternatieven beschikbaar zijn (bij individuele ingrepen);
  • de saldobenadering: als een combinatie van plannen, projecten of handelingen per saldo tot een kwantitatieve en kwalitatieve verbetering van de EHS leidt.
  • kleinschalige ingrepen: in geval van een kleinschalige ingreep kan de grens van de EHS worden aangepast.

De provincie hanteert dezelfde uitgangspunten voor de zogenaamde provinciale EHS. Op de kaarten van de verordening is dan ook geen verschil gemaakt tussen de rijks- of de provinciale EHS.

Op 17 maart 2015 heeft de Provinciale Staten het besluit genomen tot herbegrenzing van de EHS als gevolg van de aansluiting van de Kempenbaan en de N69 op de A67. Deze nieuwe begrenzingen zijn in het bestemmingsplan als zodanig overgenomen.

In paragraaf 5.6 wordt nader toegelicht hoe met de compensatie in het kader van de EHS wordt omgegaan. Op de verbeelding is een gebiedsaanduiding opgenomen ter bescherming van de EHS.

4.2.2 Uitnodigend groen - Integrale provincie natuuur- landschapsvisie

Deze visie zet een nieuwe koers uit voor versterking van de Brabantse natuur en het Brabantse landschap. De provincie wil de ecologische hoofdstructuur afmaken en natuur en landschap vanuit hun intrinsieke waarde beschermen en een plek geven in de samenleving zodat ze ten goede komen aan alle Brabanders. Natuur en landschap zijn immers essentieel voor een goed en gezond leef- en vestigingsklimaat. De basis moet hiervoor op orde zijn, namelijk een samenhangend netwerk van natuurgebieden en een grote variëteit aan dier- en plantensoorten. Goed milieu- en waterbeheer is hiervoor een randvoorwaarde, daarom wordt ingezet op:

  • 1. Een samenhangend en robuust netwerk van natuurgebieden inclusief verbindingen.
  • 2. Behoud en herstel van biodiversiteit Brabantbreed van stad tot land.
  • 3. Een Brabants mozaïek van landschappen met regionale identiteiten gericht op een goed leef- en vestigingsklimaat.
  • 4. Verankering van natuur en landschap in de samenleving, in samenhang met economische en sociale culturele ontwikkelingen in een ruimtelijke context.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

Ten behoeve van de ontwikkeling is een landschapsplan opgesteld waarin ook de groenvisie van de gemeente is verwerkt. Verwezen wordt naar paragraaf 3.5.

4.3 Gemeentelijk beleid

4.3.1 Ruimtelijke structuur Visie Veldhoven (2009)

Op 3 juni 2009 is de Ruimtelijke StructuurVisie vastgesteld, deze visie vormt een ruimtelijke uitwerking van de Stadsvisie uit 2005. Deze vormt de basis voor de ruimtelijke ontwikkelingen voor de komende jaren en is hierbij koersbepalend in het zoeken naar 'oplossingen'. Daarbij wordt het bestaande beleid in belangrijke mate gerespecteerd en in een context geplaatst. De structuurvisie beschrijft de huidige verkeerstructuur, de ontwikkelingen, de opgave voor de toekomst en de uitwerking hiervan.

Er wordt geconstateerd dat door de huidige ontwikkelingen de bestaande verkeerstructuur niet meer toereikend is. Het stelsel van wegen van de oorspronkelijke wegenstructuur dienen een rol te spelen bij nieuwe ontsluitingen. Een herkenbare opzet en inrichting zijn hierbij van belang, de wegen van de oorspronkelijke wegenstructuur verbinden ook nu nog de diverse oorspronkelijke kerkdorpen met elkaar en met de omgeving.

In dit kader wordt de aansluiting van de Kempenbaan op de A67 genoemd. Tevens is opgenomen dat de Kempenbaan zelf ook wordt aangepakt.

Maatregelen om de doorstroming te verbeteren moeten de verkeerssituatie op de Kempenbaan verbeteren. Daarnaast wordt ook de ruimtelijke kwaliteit verhoogd, met name door de aangrenzende zone van de Gender te betrekken bij de voorgenomen herinrichtingen.

De verkeersstructuur van Veldhoven heeft op onderdelen een impuls nodig om ook in de toekomst garant te kunnen staan voor een duurzame ontsluiting van Veldhoven:

  • Kwalitatieve verbetering van de verkeerstructuur, waarbij de overheersende rol van het autoverkeer plaatselijk wordt teruggedrongen ten gunste van het langzame verkeer.
  • Uitbreiding van het (H)OV-netwerk, met name in de richting van De Run, het City Centrum en de woonwijken.
  • De navolgende aspecten van de inrichting van de openbare ruimte en de stedenbouwkundige kenmerken dienen, in dit kader, gerespecteerd te worden:
    • 1. Eenduidige en hoogwaardige groene inrichting van de hoofdwegenstructuur, als een herkenbaar en aantrekkelijk element binnen Veldhoven.
    • 2. Zorgvuldige inpassing van de (H)OV-banen, met goed bereikbare halteplaatsen, inclusief veilige stallingsmogelijkheden voor fietsen.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

De reconstructie van de Kempenbaan-West en de aansluiting op de A67 worden in de structuurvisie genoemd als ontwikkeling. De verkeerstructuur wordt verbeterd door een betere doorstroming van het autoverkeer op de Kempenbaan. Het autoverkeer zal wel een overheersende rol blijven behouden op de Kempenbaan.

Op de Kempenbaan blijft ruimte voor het OV (onder andere door handhaving van bestaande busbanen op het oostelijke deel van de Kempenbaan). De banen hiervoor zijn zorgvuldig ingepast.
Aan de hand van het voorgaande kan worden gesteld dat het voorgenomen initiatief past binnen de visie.

4.3.2 Stadsvisie Veldhoven: Het beste voor Veldhoven (2005)

De gemeente heeft een Stadsvisie opgesteld, waarin het wensbeeld is weergegeven voor de toekomst van Veldhoven. Aan de hand van thema's is een toekomstvisie opgesteld en zijn speerpunten benoemd. De thema's zijn: wonen en woonomgeving, leefbaarheid en welzijn, mens en werkgelegenheid, voorzieningen, en imago en bestuur.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

Ten aanzien van leefbaarheid wordt gestreefd naar een verlichting van de verkeersoverlast in de wijken. Verder speelt verkeer alleen een rol in de verdere concretisering van de verschillende thema's. Dit beleidsdocument geeft echter geen concrete uitwerking aan de verschillende thema's. De Ruimtelijke Structuurvisie Veldhoven bevat de ruimtelijke uitwerking van de Stadsvisie.

4.3.3 Masterplan De Run 2.0, Veldhoven

Het Masterplan De Run 2.0 is de opvolger van het Masterplan bedrijventerrein De Run uit 2007 en een gezamenlijk document van de gemeente, het Veldhovens Ondernemers Contact (VOC) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) afdeling Bedrijfslocaties.

Het Masterplan uit 2007 ging uit van vooraf gedefinieerde projecten die de gemeente en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, afdeling bedrijfslocaties samen met marktpartijen oppakten, ondersteund door het georganiseerd bedrijfsleven (VOC). In dit vernieuwde Masterplan 2.0 is gekozen voor een andere aanpak. Het Masterplan De Run 2.0 vormt een uitnodiging aan de markt. In het plan worden kansen gesignaleerd en handreikingen gedaan. De gemeente Veldhoven, het VOC en de BOM Bedrijfslocaties hopen dat deze handreiking omarmd wordt, zodat samen verder gewerkt kan worden aan de versterking van de economische dynamiek op De Run aan Brainport Avenue.

De ambitie voor de herstructurering van bedrijventerrein De Run blijft onverminderd hoog. De strategische ligging in de Brainport regio Eindhoven en de gunstige ligging ten opzichte van snelwegen, bieden grote mogelijkheden voor waardecreatie voor de bedrijven op De Run. De ontwikkel- en uitbreidingsplannen van grote partijen, zoals ASML en MMC onderstrepen dit. In deze herijking bekrachtigen de gemeente Veldhoven, het VOC en BOM Bedrijfslocaties BV de ambitie om De Run door te ontwikkelen tot een hoogwaardig modern, dynamisch en duurzaam bedrijventerrein, met een accent op hightech, health en aanverwante maakindustrie, strategisch gelegen aan de Brainport Avenue en optimaal ontsloten richting A2 en A67 via de te verbreden Kempenbaan.

De partijen ambiëren om van De Run een modern en dynamisch bedrijventerrein te maken, passend binnen Brainport Zuidoost-Brabant, teneinde het aantal arbeidsplaatsen te behouden dan wel te doen toenemen en zodoende de lokale, regionale en landelijke economie een belangrijke impuls te geven.

Om dit doel te bereiken is een aantal projecten geformuleerd voor korte en lange termijn. Een van de lange-termijnprojecten betreft ‘Verbreding Kempenbaan’.

Dit project resulteert in een verbrede Kempenbaan-West, aangepaste verkeersregelinstallatie en kruispunten om doorstroming te bevorderen en een nieuwe aansluiting op de A67.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

Voorliggend bestemmingsplan is opgesteld om de aanpassing van Kempenbaan-West en de aansluiting op de A67 juridisch-planologisch mogelijk te maken en er zo voor te zorgen dat er sprake is van een betere doorstroming van verkeer en om voor te sorteren op de verdere toekomst (uitbreiding bedrijvigheid). In het bestemmingsplan zijn tevens de mogelijkheden voor landschappelijke inpassing van de Kempenbaan-West meegenomen.

4.3.4 Verkeerscirculatieplan (VCP) Veldhoven

In april 2007 is het verkeerscirculatieplan Veldhoven opgesteld met als doel structurele en creatieve oplossingen te bieden voor de knelpunten op het gebied van leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Het VCP is een strategisch beleidskader voor 10-15 jaar op het gebied van mobiliteit, verkeer en vervoer. In het VCP zijn doelstellingen en beleidskaders opgenomen voor de verschillende vervoerwijzen, het parkeren, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid.

Het voorgestelde beleid is richtinggevend voor:

  • het mobiliteitsbeleid, inclusief leefbaarheid en veiligheid;
  • het ruimtelijke kader voor de infrastructuur;
  • de inbreng van Veldhoven in regionale vraagstukken;
  • de financiële programma’s en investeringsbeslissingen.

In het VCP is opgenomen dat de ambitie van de gemeente bestaat uit de bestaande en toekomstige autoverplaatsingen zo veilig, direct en betrouwbaar mogelijk af te wikkelen. De realisatie van een duurzaam veilige verkeersstructuur en de daarbij behorende vormgeving van het wegennet zijn daarbij het uitgangspunt. De leefbaarheids- en doorstromingsproblemen in Veldhoven kunnen worden opgelost door uitbreiding van het hoofdwegennet van de Kempenbaan op de A67. Een extra aansluiting op de A67 is nodig om de bereikbaarheidsproblemen op de aansluiting Kempenbaan-A2 op te lossen. Deze nieuwe infrastructuur legt samen met de noodzakelijke aanpak van een aantal kruispunten een fors beslag op de financiële middelen. De aansluiting op de A67 is echter een kostbare maar ook regionale zaak. De aansluiting is van belang voor het regionale verkeer. Het belang van de gemeente Veldhoven is echter ook aanwezig. Als de aansluiting niet wordt gerealiseerd, kunnen de ambities, wat betreft de uitbreiding van bedrijvigheid in het zuidelijke deel van Veldhoven niet volledig worden gerealiseerd.

In het actieplan dat aan het VCP is gekoppeld is onder andere het volgende opgenomen:

  • Nadere analyse van de kruispunten Kempenbaan – De Run 5300/4500 (MMC), Heerbaan – Sterrenlaan – De Dom, Kempenbaan – De Run 5600 – de Run 6800 en Kempenbaan – De Plank.
  • Overleg starten over aansluiting A67.
  • Investeringsprogramma opzetten.

De Kempenbaan wordt met een nieuwe aansluiting op de A67 verbonden, zodat het bedrijventerrein De Run van twee kanten bereikbaar is en het verkeer zich beter kan verdelen. Deze nieuwe aansluiting op de A67 vormt ook een noodzakelijke nieuwe ontsluiting van de gemeente Veldhoven. De nieuwe N69, opgenomen in de provinciale Structuurvisie Grenscorridor N69 (22 juni 2012), sluit aan op deze nieuwe aansluiting.

In combinatie met de doorontwikkeling van het bedrijventerrein De Run (Maxima Medisch Centrum Veldhoven, ASML etc.) moet de reconstructie van de Kempenbaan er toe leiden dat het gebied de uitstraling heeft van een modern, dynamisch en duurzaam bedrijventerrein, passend binnen de ambitie van Brainport Zuidoost-Brabant. De Run moet dé toegangspoort met allure worden van de Brainport.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

Voorliggend bestemmingsplan maakt aanpassingen aan de Kempenbaan en de aansluiting A67 mogelijk, om de doorstroming te verbeteren en voor te sorteren op de verdere toekomst. Hiermee geeft het bestemmingsplan invulling aan het Verkeerscirculatieplan.

4.3.5 Groenbeleidsplan

In het groenbeleidsplan wordt de inhoudelijke strategie voor groen binnen de gemeente uitgezet voor de komende 10 jaar (2009 – 2019). Allereerst is dit gedaan door de belangrijke groenstructuren aan te wijzen zodat deze behouden blijven en duurzaam verder ontwikkeld worden. Daarnaast is aan de hand van verschillende beleidsthema’s de inhoudelijke koers voor het groen bepaald.

In het groenbeleidsplan is de groenstructuur van de gemeente omschreven. Onder andere voor bedrijventerrein De Run, waar de Kempenbaan binnen valt, is een omschrijving opgenomen van de huidige en gewenste groenstructuur.

Wat betreft de huidige groenstructuur is het volgende opgenomen:

Vlakken:

  • De zone waar Kempenbaan en Gender elkaar raken is een groene vinger.

Lijnen:

  • Langs de doorgaande wegen bestaat de groenstructuur uit brede grasbermen met bomen.
  • Enkele historische wegen lopen door het bedrijventerrein. Deze zijn te herkennen aan de oude boomstructuren.
  • De overige wegen zijn nauwelijks voorzien van groen.

De gewenste groenstructuur is als volgt omschreven:

Het industrieterrein kenmerkt zich door een sterk functioneel karakter. De groenstructuur is hier ondergeschikt aan het optimaal benutten van de ruimte. Toch is een ruime groene doorgangsweg een welkome afwisseling op dit stenige gebied. Belangrijk is daarom dat de doorgaande wegen krachtige boomstructuren krijgen. Deze wegen worden voorzien van een duidelijke doorgaande boomstructuur, zodat de herkenbaarheid tussen ontsluitingswegen en kleinere wegen meer aanwezig is. Langs de historische wegen, zoals de Run 5000, worden de oude boomstructuren zoveel mogelijk gehandhaafd en versterkt. De Kempenbaan is een weg die een brede opzet heeft.

In het groenbeleidsplan is in verband met luchtkwaliteit opgenomen dat deze rondom ontsluitingswegen en bij industrie verbeterd kan worden door specifieke beplanting toe te passen die een bijdrage levert aan het afvangen van fijn stof. Dit kan worden gerealiseerd door het ontwikkelen van een volwassen boom- en beplantingsstructuur langs de hoofdontsluitingswegen en nabij industrie.

De gemeente wil haar waardevolle bomen goed beschermen om zo ook de belangrijke boomstructuren en vlakken te beschermen. Bestaande bomen moeten zoveel mogelijk worden ingepast. Vooraf dient te worden geïnventariseerd welke bomen behouden moeten blijven.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

In voorliggend plan is omwille van de verbetering van de verkeerskundige situatie ter plaatse bestaand groen en bestaande bomen opgeofferd. Dit groen en deze bomen worden gecompenseerd rondom de gehele lengte van de nieuwe 'Kempenbaan' en de nieuwe aansluiting op de A67.

4.3.6 Bluswatervoorzieningen en bereikbaarheid

Een goede bereikbaarheid en bluswatervoorziening zijn randvoorwaardelijk voor de kwaliteit van de brandweerzorg. Het college van Burgemeester en Wethouders (college van B&W) is verantwoordelijk voor de bereikbaarheid en bluswatervoorziening. De brandweer Veldhoven heeft een publicatie opgesteld met betrekking tot bereikbaarheid en bluswatervoorziening ten behoeve van de brandweer (notie 2013).

Voor de bluswatervoorziening wordt over het algemeen gebruik gemaakt van brandkranen die zijn aangesloten op het drinkwaterleidingnet. Waar dit niet of onvoldoende het geval is kan op verschillende manieren toch een adequate bluswatervoorziening gerealiseerd worden.

Met het bouwbesluit 2012 zijn een aantal regels ten aanzien van de bereikbaarheid in hogere regelgeving verankerd. Ook zijn de inzichten ten aanzien van de bluswatervoorziening de laatste jaren veranderd. Dit vergt een aanpassing van bestaande beleidsregels (2006) voor verschillende gemeenten in de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Hieronder zijn de doelvoorschriften en beleidsrichtlijnen ten aanzien van bereikbaarheid en bluswatervoorziening samengevat.

Bereikbaarheid hulpdiensten

Deze beleidsregels sluiten daar waar mogelijk aan op het programma Duurzaam Veilig. De publicatie 165 'Hulpdiensten snel op weg' vormt het uitgangspunt voor deze beleidsregels.

Om een goede bereikbaarheid te borgen dienen wegen, die leiden naar potentiële incidentlocaties, recht te doen aan de afmetingen van hulpverleningsvoertuigen. In de praktijk komt dit overeen met de voorheen gehanteerde verkeersklasse 30.

Doelvoorschriften bereikbaarheid

  • 1. Stroomwegen en gebiedsontsluitingswegen bieden te allen tijde een onbelemmerde doorgang aan hulpdiensten.
  • 2. Ieder object is voor de hulpdiensten vanaf een gebiedsontsluitingsweg te allen tijde binnen 2 minuten te bereiken.
  • 3. Kazernes en posten moeten altijd ontsloten blijven door een gebiedsontsluitingsweg.

Beleidsrichtlijnen bereikbaarheid

In zijn algemeenheid geldt dat de hulpverleningsdiensten een incidentlocatie snel moeten kunnen bereiken om het incident adequaat te bestrijden. Het valt niet te garanderen dat een route altijd te gebruiken is. Daarom dient iedere incidentlocatie via een tweede onafhankelijke route ontsloten te worden. In de beleidsrichtlijnen wordt aandacht besteed aan een aantal bijzondere situaties, te weten:

  • Doodlopende wegen;
  • Gebieden die niet via de openbare weg ontsloten worden, zoals natuurgebieden, autovrije (winkel)gebieden, eigen terrein, kampeerterreinen, spoorwegen en auto(snel)wegen;
  • Tijdelijke belemmeringen, zoals bij evenementen, (bouw)werkzaamheden, wegafsluiters, sneeuw, geparkeerde auto's en busroutes (haltes op de rijbaan).

Als hulpverleningsvoertuigen eenmaal op de incidentlocatie zijn aangekomen, gelden nog een aantal richtlijnen voor het opstellen van de voertuigen. Soms is daarvoor meer ruimte nodig of meer sterkte van de ondergrond dan voor het rijden met de voertuigen. Daarnaast worden aandachtspunten gegeven voor ondergrondse bouwwerken.

Bluswatervoorziening

Doelvoorschrift bluswatervoorziening

Ten behoeve van de brandbestrijding is bij ieder object tijdig voldoende bluswater voorhanden.

Beleidsrichtlijnen bluswatervoorziening

In dit document worden een aantal beleidsrichtlijnen gegeven voor de bluswatervoorziening. Er worden algemene beleidsrichtlijnen gegeven over de kwaliteit van de bluswatervoorzieningen, zoals over de waterkwaliteit, opstelplaatsen voor voertuigen die van de bluswatervoorziening gebruik moeten maken, verschillende verschijningsvormen van bluswatervoorzieningen, de wijze waarop bluswatervoorzieningen gerealiseerd kunnen worden en het onderhoud van bluswatervoorzieningen. Vervolgens worden richtlijnen gegeven voor de hoeveelheid benodigd bluswater en de afstand van de bluswatervoorziening tot objecten voor de volgende specifieke doeleinden, zoals bouwwerken, (spoor)wegen, natuurgebieden, kampeerterreinen en evenemententerreinen.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

De Kempenbaan is niet aangemerkt als route voor gevaarlijke stoffen, desalnietemin rijdt er wel bestemmingsverkeer overheen met gevaarlijke stoffen. Specifieke bluswatervoorzieningen zijn niet voorzien. Bij de verdere planuitwerking zal met de beleidsregels verder rekening worden gehouden.

4.3.7 Veldhoven Veiliger: Beleidsvisie externe veiligheid (2008)

In het kader van het opstellen van deze beleidsvisie (juli 2008) zijn de volgende doelen gesteld:

  • Inventarisatie van risicovolle activiteiten binnen de gemeente.
  • Analyse van de aanwezige beheersbaarheid en organisatie omtrent externe veiligheid.
  • Ambities verwoorden omtrent de omgang met risicovolle activiteiten, beheersbaarheid en organisatie met betrekking tot externe veiligheid in de gemeente.
  • Het opstellen van een planologisch kader, waarbinnen de omgang met de verantwoordingsplicht van het groepsrisico beschreven wordt.
  • Het opstellen van een uitvoeringsprogramma, waarmee de gemeente de komende jaren de veiligheidssituatie binnen Veldhoven kan optimaliseren.

Relatie met voorliggend bestemmingsplan

In paragraaf 5.4 van dit bestemmingsplan wordt verder ingegaan op het aspect externe veiligheid en hoe invulling wordt gegeven aan het gemeentelijk beleid.

Hoofdstuk 5 Milieuhygiënische en planologische aspecten

Om de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan aan te tonen zijn verschillende gebiedsonderzoeken uitgevoerd tijdens het opstellen van het MER. Een deel van de gebiedsaspecten hoeft niet nader te worden onderzocht (o.a. archeologie en cultuurhistorie). Andere onderzoeken dienen vanwege het bestemmingsplan nader uitgewerkt te worden om de specifieke gevolgen van het wegontwerp te kunnen toetsen (o.a. geluid, lucht, bodem, water en ecologie). In dit hoofdstuk zijn de relevante sectorale gebiedsaspecten in beeld gebracht. Per aspect is een beschrijving gegeven van het relevante beleid, de opzet van het onderzoek en de conclusie van het onderzoek.

5.1 Verkeer

Voor de verkeerskundige onderbouwing van dit bestemmingsplan wordt verwezen naar de verkeersanalyses uit de m.e.r. (opgenomen in bijlage 1 van het MER). Daarnaast zijn in Bijlage 5 van deze toelichting ook de verkeersmodelcijfers van het plangebied opgenomen uit het SRE verkeersmodel 3.0 zoals die ook worden gebruikt bij de MER/PIP-studie van de N69 die door de Provincie Noord-Brabant wordt ontwikkeld. Het SRE 3.0 verkeersmodel is een nieuw verkeersmodel met actuelere inzichten met betrekking tot de groei van inwoners en arbeidsplaatsen, en afgestemd op recentere telcijfers. Dit nieuwe regionale verkeersmodel wordt sinds het voorjaar 2013 voor nagenoeg alle nieuwe verkeersstudies in de regio gebruikt.

Er kunnen hierdoor verschillen optreden tussen de verkeerscijfers die in het MER, het bestemmingsplan Kempenbaan Oost en de bestemmingsplannen voor Zilverackers en de Zilverbaan zijn gebruikt en de cijfers die nu in het bestemmingsplan worden gebruikt. Voor deze oudere studies zijn de modelberekeningen nog met het SRE verkeersmodel 2.0 uitgevoerd. In algemene zin komen de verkeerseffecten zoals beschreven in het MER echter overeen met de verkeerseffecten zoals deze voor dit bestemmingsplan zijn voorzien.

Het bestemmingsplan Kempenbaan-West geldt voor een periode van tien jaar. De maatregelen die nu juridisch worden geregeld, kunnen niet los worden gezien van de totale ontwikkeling van de Kempenbaan. De reden dat verschillende onderdelen planologisch zijn opgeknipt hangt onder andere samen met subsidies die beschikbaar zijn gesteld en de einddata die hierin zijn gesteld voor de realisatie. Het bestemmingsplan Kempenbaan-Oost is daarom, vooruitlopend op de reconstructie van het westelijke deel, vorig jaar reeds onherroepelijk geworden om uitgevoerd te kunnen worden als voorlopige verzachting van bestaande verkeersproblemen op De Run. Binnen het ontwerp van de verschillende plandelen is rekening gehouden met de navolgende fasering zodat wat nu wordt gerealiseerd past binnen de eindsituatie van de Kempenbaan, maar tevens kan functioneren wanneer plannen voor naastliggende delen uiteindelijk niet gerealiseerd blijken te worden.

Bij het opwaarderen van het westelijke deel van de Kempenbaan in combinatie met het realiseren van een nieuwe aansluiting op de A67 treedt er een verschuiving van de verkeersstromen op de Kempenbaan op. Door de aansluiting op de A67 zal er minder verkeer van en naar de aansluiting op de N2 rijden. Daarnaast zal een groot deel gebruik maken van de nieuwe aansluiting op de A67. Grofweg neemt het verkeer over het oostelijk deel van de Kempenbaan af, maar aan de westzijde toe. Bij het ontwerp van de wegen en kruispunten is hiermee rekening gehouden zodat een veranderende verkeersstroom binnen het nu geregelde ruimtebeslag past.

Daarnaast zal een deel van het verkeer voor bijvoorbeeld Koningshof, Baetsen en Hurks gebruik gaan maken van de nieuwe aansluiting en niet meer van de Kempenbaan. Dit geldt ook voor doorgaand (sluip)verkeer uit/naar Eersel en Steensel dat minder gebruik zal gaan maken van de Kempenbaan maar de snellere route via de A67 gaat gebruiken.

Een ander effect dat gaat optreden wordt veroorzaakt door de doorkoppeling van de Zilverbaan aan de Locht – Kempenbaan. De westelijke woonwijken van Veldhoven en de toekomstige woonwijk Zilverackers krijgen de mogelijkheid om rechtstreeks te ontsluiten op de A67. Hierdoor zal er een verlichting optreden op de wegen als de Heerbaan en andere lokale ontsluitingswegen die verkeer vanuit de westelijke wijken richting de N2 / Eindhoven leiden.

Voor de kernen Steensel en Knegsel van de gemeente Eersel is in de m.e.r.-studie geconstateerd dat de effecten hier positief zijn (zie Bijlage 7). Door de nieuwe aansluiting op de A67 ontstaan voor de bewoners van deze kernen een betere mogelijkheid om op de A67 te komen. Daarnaast zal meer doorgaand verkeer bij normale wegomstandigheden langer op de A67 blijven rijden en minder ‘’sluipen’’ via het onderliggende wegennet.

In de Bijlage 5 staan de verkeersintensiteiten en IC-waarden opgenomen voor de situatie in 2030 plan (voorliggend bestemmingsplan) en de situatie 2030 plan+ (voorliggend bestemmingsplan én aantakking N69). De modelsituaties zijn verder identiek en gaan dus uit van dezelfde bevolkingsprognoses en bouwprogramma's.

Op twee locaties in en rondom het plangebied volgt een IC-waarde hoger dan 80. Een van de locaties betreft het wegvak van De Run 6800 tussen Heiberg en de Kempenbaan. In de ochtendspits aan het einde van de plan+ periode is de IC-waarde daar naar verwachting 95 richting het zuiden en in de avond 80 richting het noorden. Dit is verklaarbaar omdat de verwachte ontwikkelingen van De Run meegenomen zijn in de verkeerscijfers. Met de uitbreidingen van het bedrijventerrein zal ook de infrastructuur en de bijbehorende verkeersmaatregelen aangepast worden. De geplande VRI Kempenbaan-De Run 5600-De Run 6800 kan de geprognosticeerde verkeersstromen verwerken. Daardoor is de verwachting dat op dit wegvak geen structurele filevorming ontstaat in de toekomst.

De N69 zuidelijk van de Locht kent ook een I/C-verhouding van boven de 80. Het betreft een waarde van 83 in de ochtendspits richting het noorden in de eindprognose plan+. Dit is een overschrijding van 3. In overleg met de provincie is tijdens de verkeersveiligheidsaudit deze waarde geaccepteerd om redenen van verkeersveiligheid. De verwachte verkeersstromen zouden een afwikkeling van meer dan 3 rijstroken per rijrichting vergen. Echter is dit qua verkeersveiligheid een onwenselijke situatie.

Het realiseren van de N69 in de 2030 plan + situatie zorgt voor een verkeersafname ten westen van de nieuwe aansluiting A67. Er treedt een verschuiving op van de locaties waar zich structurele congestie voordoet. Waar in de plansituatie 2030 sprake is van structurele congestie ten westen van de nieuwe aansluiting A67, is in de plan+ situatie 2030 op de A67 ten oosten van de nieuwe aansluiting sprake van structurele congestie. Een aanpassing aan de A67 is niet in voorliggend bestemmingsplan voorzien. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is bevoegd om de urgentie van de situaties op de rijkswegen te beoordelen en eventuele aanpassingen door te voeren. 

5.2 Geluid

5.2.1 Beleidskader

De geluidswetgeving vanwege wegverkeerslawaai is uitgewerkt in de Wet geluidhinder (Wgh) en het Besluit geluidhinder. De geluidwetgeving is van toepassing op de aanleg van een nieuwe weg, de wijziging van een bestaande weg of de realisatie van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen in de zone van een weg.

Een weg heeft een wettelijke geluidszone (art. 74 Wgh) die zich uitstrekt vanaf de as van de weg tot een bepaalde afstand aan weerszijde van de weg. De zone is het gebied waarbinnen een akoestisch onderzoek verricht moet worden. De breedte van de zone is afhankelijk van de ligging in stedelijk of buitenstedelijk gebied en het aantal rijstroken. Als buitenstedelijk gebied wordt aangemerkt het gebied buiten de bebouwde kom en het gebied binnen de zone van een autoweg of autosnelweg. Het stedelijk gebied is het gebied binnen de bebouwde kom, met uitzondering van het gebied binnen de geluidszones van autowegen en autosnelwegen.

De grenswaarden van de Wet geluidhinder gelden voor de geluidsgevoelige objecten die liggen binnen de geluidszone van de weg. De Wet geluidhinder maakt onderscheid tussen woningen, andere geluidsgevoelige gebouwen en geluidsgevoelige terreinen.

De andere geluidsgevoelige gebouwen zijn als volgt gedefinieerd:

  • onderwijsgebouwen;
  • ziekenhuizen;
  • verpleeghuizen;
  • verzorgingstehuizen;
  • psychiatrische inrichtingen;
  • kinderdagverblijven.

De geluidsterreinen zijn gedefinieerd als:

  • woonwagenstandplaatsen;
  • ligplaatsen voor woonschepen.

Grenswaarden bij de aanleg van een nieuwe weg

De aanleg van een nieuwe weg geldt als een nieuwe situatie in de zin van de Wet geluidhinder.

De voorkeursgrenswaarde bij de aanleg van een nieuwe weg bedraagt 48 dB. Voor de maximaal toegestane waarde wordt onderscheid gemaakt tussen stedelijk en buitenstedelijk gebied. Met de wijziging van de Wet geluidhinder op 1 juli 2012 zijn de grenswaarden voor woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen gelijk getrokken. In onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van de grenswaarden die gelden voor bestaande geluidsgevoelige bestemmingen in de geluidszone van een nieuw aan te leggen weg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0019.png"

Tabel 1: Overzicht van grenswaarden die gelden bij de aanleg van een nieuwe weg voor bestaande geluidsgevoelige bestemmingen

Grenswaarden bij reconstructie van een weg

Voor alle geluidsgevoelige bestemmingen binnen de geluidszone van een te wijzigen weg moet bij een wijziging van de weg onderzocht worden of er sprake is van reconstructie zoals dat is gedefinieerd in de Wet geluidhinder. Er is sprake van een reconstructie indien uit akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting vanwege de weg in het toekomstige maatgevende jaar zonder maatregelen, met 2 dB of meer wordt verhoogd ten opzichte van hoogst toelaatbare geluidsbelasting. Het toekomstig maatgevende jaar is meestal het tiende jaar na de wijziging.

De ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting is bepaald in artikel 100 van de Wet geluidhinder en artikel 3.3 van het Besluit geluidhinder. In deze artikelen wordt onderscheid gemaakt tussen bestemmingen waarvoor reeds een hogere waarde is vastgesteld en bestemmingen waarvoor geen hogere waarde is vastgesteld. Daarnaast is voor het bepalen van de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting van belang of de weg en/of de geluidsgevoelige bestemming aanwezig of geprojecteerd waren op 1 januari 2007.

De ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting is 48 dB, tenzij er een hogere waarde is vastgesteld of de weg reeds aanwezig of geprojecteerd was op 1 januari 2007.

Indien reeds een hogere waarde is vastgesteld en de heersende waarde is hoger dan 48 dB, geldt als de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting de laagste waarde van:

  • de heersende waarde (één jaar voor de wijziging aan de weg);
  • de eerder vastgestelde waarde.

Indien geen hogere waarde is vastgesteld en de weg reeds aanwezig of geprojecteerd was op 1 januari 2007 en de heersende waarde hoger is dan 48 dB, dan is de heersende geluidsbelasting de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting voor geluidsgevoelige bestemmingen die op 1 januari 2007 aanwezig of geprojecteerd waren. In Tabel 2 is een overzicht opgenomen van de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0020.png"

Tabel 2: Ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting bij reconstructie van een weg

Indien sprake is van een reconstructie moeten maatregelen onderzocht worden. Het doel daarbij is om de toekomstige geluidsbelasting zo veel mogelijk terug te brengen tot de ten hoogst toelaatbare waarde. Daarbij moet eerst gekeken worden naar maatregelen aan de bron (stiller wegdek) en vervolgens naar maatregelen in de overdracht (geluidsschermen of -wallen). Indien maatregelen niet voldoende zijn of op bezwaren stuiten van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiële aard, dan kan een hogere waarde worden vastgesteld. De maximaal vast te stellen hogere waarde is vermeld in Tabel 3.

De toename van de geluidsbelasting mag niet meer dan 5 dB bedragen, tenzij de geluidsbelasting van een gelijk aantal woningen elders, met een ten minste gelijke waarde vermindert.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0021.png"

Tabel 3: Maximaal vast te stellen hogere waarde bij reconstructie

Binnenwaarden

Wanneer een hogere waarde wordt vastgesteld, dan gelden de normen voor het binnenniveau zoals weergegeven in Tabel 4. De optredende binnenwaarde wordt bepaald door de berekende geluidsbelasting op de gevel (zonder aftrek conform artikel 110g Wgh) te verminderen met de karakteristieke gevelwering.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0022.png"

Tabel 4: grenswaarden voor binnenniveau

5.2.2 Beoordeling

De geluidsbelasting is per weg of wegdeel berekend en getoetst voor een aantal situaties, te weten:

  • reconstructie Kempenbaan/Locht;
  • reconstructie De Plank;
  • reconstructie Heiberg;
  • reconstructie Heerseweg;
  • reconstructie De Run;
  • nieuwe weg De Run;
  • nieuwe weg N69/Zilverbaan.

Genoemde situaties worden in dit hoofdstuk getoetst aan de vigerende wettelijke grenswaarden. Dit betreft een samenvatting van het akoestisch onderzoek. In Bijlage 8 is de rapportage opgenomen waarin het akoestisch onderzoek geheel is beschreven.

Binnen het plangebied zijn, in de huidige situatie, geen hogere waarden vastgesteld. Daarnaast bevinden zich ook geen saneringswoningen binnen het plangebied.

Reconstructie

Kempenbaan/Locht

Uit de berekeningsresultaten voor de Kempenbaan/de Locht blijkt dat voor 157 geluidsgevoelige bestemmingen een toename van afgerond 2 dB of meer is berekend. Hierdoor is er sprake van een reconstructie in het kader van de Wet geluidhinder. Voor 38 van de 157 geluidsgevoelige bestemmingen binnen de geluidzone van de Kempenbaan/Locht bedraagt de toename meer dan 5 dB. Ter plaatse van de Kempenbaan en/of de Locht dienen derhalve geluidsreducerende maatregelen te worden overwogen. Zie Hoofdstuk 5 van het akoestisch onderzoek voor een nadere uitwerking van de mogelijke maatregelen.

De plank

De toekomstige geluidsbelasting vanwege De Plank na aftrek conform artikel 110g Wgh en artikel 3.5 RMG 2012 overschrijdt de voorkeursbelasting van 48 dB op geen van de geluidgevoelige bestemmingen binnen het onderzoeksgebied. Ten gevolge van De Plank is er derhalve geen relevante toename van de geluidsbelasting op geluidsgevoelige bestemmingen en hoeven geen geluidsreducerende maatregelen te worden overwogen.

Heiberg

De toekomstige geluidsbelasting vanwege de Heiberg na aftrek conform artikel 110g Wgh en artikel 3.5 RMG 2012 overschrijdt de voorkeursbelasting van 48 dB op geen van de geluidgevoelige bestemmingen binnen het onderzoeksgebied. Ten gevolge van de Heiberg is er derhalve geen relevante toename van de geluidsbelasting op geluidsgevoelige bestemmingen en hoeven geen geluidsreducerende maatregelen te worden overwogen.

Heerseweg

Ten gevolge van de wijzigingen op het omliggende wegennet, vindt ter plaatse van de Heerseweg een afname plaats van de lokale verkeersintensiteiten en daarmee ook van de geluidsbelasting op nabij gelegen geluidsgevoelige bestemmingen. Uit de berekeningsresultaten blijkt dat op geen enkele geluidsgevoelige bestemming sprake is van een relevante toename van de geluidsbelasting ten gevolge van de Heerseweg.

De Run

Ten gevolge van de wijzigingen op het omliggende wegennet vindt ter plaatse van De Run een afname plaats van de lokale verkeersintensiteiten en daarmee ook van de geluidsbelasting op nabij gelegen geluidsgevoelige bestemmingen. Uit de berekeningsresultaten blijkt dat op geen enkele geluidsgevoelige bestemming sprake is van relevante toename van de geluidsbelasting ten gevolge van De Run.

Nieuwe wegen

De Run

Uit de berekeningsresultaten blijkt dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB op een viertal woningen binnen de geluidzone van de weg wordt overschreden. Ter plaats van het nieuwe gedeelte van De Run dienen derhalve geluidsreducerende maatregelen te worden overwogen.

N69/Zilverbaan

Uit de berekeningsresultaten blijkt dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB op een zevental woningen binnen de geluidzone van de weg wordt overschreden. Aan de zuidzijde van de aansluiting op de A67 zijn er voor de woningen de Locht 68, 80, 119 en 119 A al hogere waarden vastgesteld vanwege de N69 in het hogere waardebesluit behorende bij het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69. Ter plaatse van de nieuw te realiseren N69/Zilverbaan dienen derhalve ten behoeve van de overige 3 woningen geluidsreducerende maatregelen te worden overwogen.

Maatregelen

Uit de berekeningsresultaten blijkt dat er op verschillende plaatsen geluidsreducerende maatregelen dienen te worden afgewogen. Er zijn maatregelen onderzocht voor de reconstructiesituaties aan de Kempenbaan/Locht en de Heiberg.

Daarnaast zijn ook maatregelen onderzocht voor het nieuwe gedeelte van De Run en de nieuw te realiseren N69/Zilverbaan. Indien na afweging blijkt dat bronmaatregelen resulteren in onvoldoende reductie van de geluidsbelasting, wordt er gekeken naar overdrachtsmaatregelen, zoals het plaatsen van schermen.

Voor een aantal woningen is het niet mogelijk doelmatige maatregelen te treffen en is het voor deze woningen noodzakelijk hogere waarden vast te stellen. Als gevolg van de opwaardering van de Kempenbaan/Locht (reconstructie) en de aanleg van De Run en de N69/Zilverbaan (nieuwe weg), dienen voor in totaal 20 tot 30 woningen een hogere waarde te worden vastgesteld. Het definitieve aantal is afhankelijk van welke variant gekozen zal worden in verband met de schermen langs de Kempenbaan nabij De Run 8100 en nabij de Heerseweg/Heiberg en het scherm lang de nieuw aan te leggen weg De Run.

De vast te stellen hogere waarden zijn niet hoger dan de maximaal te ontheffen grenswaarden (68 dB voor reconstructiewoningen, 63 dB voor nieuwe wegaanleg). De vast te stellen hogere waarden dienen vastgesteld te worden door de B&W van de gemeente Veldhoven (bevoegd gezag).

5.2.3 Conclusie

Door de aanpassingen aan de wegen nemen in combinatie met de autonome ontwikkeling de geluidsbelastingen op de gevels van woningen binnen de gedefinieerde onderzoeksgebieden met meer dan 2 dB toe. De opwaardering van de Kempenbaan/Locht zorgt voor een reconstructiesituatie op 157 woningen. De aanleg van een nieuw gedeelte van De Run en de N69/Zilverbaan resulteert in een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde op respectievelijk vier en zeven woningen.

Voor de woningen waarvoor sprake is van de reconstructie van de Kempenbaan/Locht of overschrijding van de voorkeursgrenswaarde door de aanleg van De Run zijn maatregelen afgewogen. Uit de afweging volgt dat er geluidsmaatregelen getroffen kunnen worden door het toepassen van geluidsarm asfalt en het plaatsen van een vijftal schermen.

Er worden geen maatregelen getroffen aan de N69/Zilverbaan. Een maatregel die getroffen kan worden is geluidsarm asfalt. Voor het toepassen van deze maatregel zijn echter overwegende bezwaren van verkeerskundige aard aanwezig waardoor ervoor geopteerd wordt om hogere waarden vast te stellen.

Voor het gehele project zijn uiteindelijk de volgende maatregelen voorzien:

  • Het toepassen van geluidarm asfalt op de Kempenbaan/Locht (met akoestische eigenschappen minimaal gelijkwaardig aan dunne deklagen B); ter hoogte van de kruising van de Kempenbaan - De Run wordt een wegdek van SMA-NL5 toegepast;
  • Het toepassen van een SMA-NL5 wegdekverharding op het nieuw aan te leggen gedeelte van De Run over een lengte van circa 240 m;
  • Een absorberend geluidscherm met een hoogte van 5,0 m over een lengte van circa 700 m aan de noordkant van de Kempenbaan, ter hoogte van de woonkern; (ter hoogte van de Heerseweg is een opening in het geluidscherm vereist ten behoeve van een fietsdoorgang);
  • Ter hoogte van de overgang van de Kempenbaan in de Locht aan de noordzijde van de weg een absorberend scherm met een totale lengte van circa 360 m; het oostelijke gedeelte (170 m) met een hoogte van 4,0 m; het westelijk gedeelte (190 m), nabij het viaduct, met een hoogte van 3,0 m;
  • Ter hoogte van de overgang van de Kempenbaan in de Locht aan de zuidzijde van de weg bij het nog beschikbare bouwperceel een absorberend scherm met een lengte van circa 65 m en over de volledige lengte een hoogte van 3,0 m;
  • Aan de zuidzijde van de Kempenbaan, ter hoogte van de Heerseweg/Heiberg, een absorberend scherm met een hoogte van 4,0 m en een lengte van circa 65 m;
  • Een scherm/schutting van 2,5 m hoog en circa 25 m lang langs De Run ter hoogte van de woning Heerseweg 37.

Met het treffen van deze maatregelen resteren 26 geluidgevoelige bestemmingen waarbij de grenswaarde nog wordt overschreden. Voor deze 26 woningen zijn derhalve hogere waarden vastgesteld. In Bijlage 8 Akoestisch onderzoek is een overzicht opgenomen van de vast te stellen hogere waarden in de definitieve maatregelvariant.

5.3 Luchtkwaliteit

5.3.1 Beleidskader

De belangrijkste wet- en regelgeving voor luchtkwaliteit is vastgelegd in Titel 5.2 Luchtkwaliteitseisen van de Wet milieubeheer (Wm). In samenhang met Titel 5.2 zijn de grenswaarden voor luchtkwaliteit in bijlage 2 van de Wm opgenomen. In Titel 5.2 Wm is bepaald dat bestuursorganen een besluit, dat gevolgen kan hebben voor de luchtkwaliteit, kunnen nemen wanneer:

  • wordt voldaan aan de in bijlage 2 Wm opgenomen grenswaarden;
  • een besluit (per saldo) niet leidt tot een verslechtering van de luchtkwaliteit;
  • aannemelijk is gemaakt dat een besluit 'niet in betekenende mate' bijdraagt aan de concentratie van een stof;
  • het project is opgenomen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Bij Titel 5.2 Wm horen uitvoeringsregels die zijn vastgelegd in Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) en ministeriële regelingen. De volgende AMvB's en regelingen zijn of kunnen relevant zijn bij luchtkwaliteitonderzoeken:

  • AMvB en Regeling niet in betekenende mate bijdragen;
  • Regeling projectsaldering 2007;
  • Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007;
  • Besluit Gevoelige bestemmingen.

In de Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007 (Rbl2007) zijn regels vastgelegd voor de wijze van uitvoering van luchtkwaliteitonderzoeken. Bepaald is onder andere waar en hoe de luchtkwaliteit vastgesteld dient te worden. Tevens is vastgelegd dat gebruik gemaakt dient te worden van enkele generieke invoergegevens welke jaarlijks worden vastgesteld. Tot deze gegevens behoren onder andere de achtergrondconcentraties, de emissiefactoren voor het wegverkeer en de meteorologie.

5.3.2 Beoordeling

In het kader van de ruimtelijke planprocedure is een onderzoek (zie Bijlage 15) uitgevoerd naar de concentraties luchtverontreinigende stoffen. Daarbij zijn de concentraties stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) uitgerekend op een groot aantal beoordelingspunten langs de in het onderzoek betrokken wegvakken.

De concentraties luchtverontreinigende stoffen zijn berekend langs de betrokken lokale wegvakken op maximaal 10 meter uit de wegrand. Waar de gevel van de naastgelegen bebouwing binnen 10 meter van de wegrand ligt, is gerekend op de gevel. Aannemelijk is dat als op 10 meter uit de wegrand wordt voldaan aan de grenswaarden, ook op grotere afstand van de weg wordt voldaan aan de grenswaarden. Ook langs de A67 zijn aan weerszijden van de weg meerdere toetspunten gelegd zodat ook de concentraties langs deze snelweg beoordeeld zijn.

Stikstof

Uit het onderzoek blijkt dat de grenswaarde voor de jaargemiddelde concentraties (40,5 µg/m3 ) op geen van de beoordelingspunten wordt overschreden.

De uurgemiddelde concentratie NO2 mag niet meer dan 18 keer per jaar groter zijn dan 200 µg/m3 . Uit de berekeningen blijkt dat op geen van de beoordelingspunten sprake is van meer dan 18 overschrijdingen van de deze grenswaarde.

Fijnstof

Uit het onderzoek blijkt dat de grenswaarde voor de jaargemiddelde concentraties (40,5 µg/m3) op geen van de beoordelingspunten wordt overschreden. Ook blijkt dat op geen van de beoordelingspunten sprake is van meer dan 35 overschrijdingen van de grenswaarde voor de 24-uursgemiddelde concentratie PM10.

5.3.3 Conclusie

Op basis van dit luchtkwaliteitonderzoek kan worden geconcludeerd dat op alle beoordelingspunten wordt voldaan aan de grenswaarden zoals opgenomen in bijlage 2 van de Wet milieubeheer. Derhalve kan worden geconcludeerd dat Titel 5.2 van de Wet milieubeheer geen belemmering vormt voor verdere besluitvorming.

5.4 Externe veiligheid

5.4.1 Beleidskader

Externe veiligheid beschrijft de risico's die ontstaan als gevolg van opslag of handelingen met gevaarlijke stoffen. Dit kan betrekking hebben op inrichtingen (bedrijven) of transportroutes. Op beide categorieën is verschillende wet- en regelgeving van toepassing. Het huidige beleid voor transportmodaliteiten staat beschreven in de circulaire 'Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen' (cRnvgs), welke naar verwachting per 1 januari 2015 wordt vervangen door het Besluit externe veiligheid transportroutes (Bevt). Voor buisleidingen staat het huidige beleid beschreven in het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) en voor inrichtingen in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi). Binnen het beleidskader voor externe veiligheid staan twee kernbegrippen centraal: het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Hoewel beide begrippen onderlinge samenhang vertonen zijn er belangrijke verschillen. Hieronder worden beide begrippen verder uitgewerkt.

Plaatsgebonden Risico (PR)

Het plaatsgebonden risico (PR) geeft de kans, op een bepaalde plaats, om te overlijden ten gevolge van een ongeval bij een risicovolle activiteit. De kans heeft betrekking op een fictief persoon die de hele tijd op die plaats aanwezig is. Het PR kan op de kaart van het gebied worden weergeven met zogeheten risicocontouren: lijnen die punten verbinden met eenzelfde PR. Binnen de 10-6 /jaar-contour (welke als wettelijk harde norm fungeert) mogen geen nieuwe kwetsbare objecten geprojecteerd worden. Voor beperkt kwetsbare objecten geldt de 10-6/jaar-contour niet als grenswaarde, maar als een richtwaarde.

Groepsrisico (GR)

Het groepsrisico (GR) is een maat voor de kans dat bij een ongeval een groep slachtoffers valt met een bepaalde omvang. Het GR is daarmee een maat voor de maatschappelijke ontwrichting bij een calamiteit. Het GR wordt bepaald binnen het invloedsgebied van een risicovolle activiteit. Dit invloedsgebied wordt begrensd door de 1% letaliteitsgrens (tenzij anders bepaald): de afstand waarop nog 1% van de blootgestelde mensen in de omgeving komt te overlijden bij een calamiteit met gevaarlijke stoffen. Het GR kan niet ‘op de kaart’ worden weergegeven, maar wordt weergegeven in een grafiek waar de kans (f) afgezet wordt tegen het aantal slachtoffers (N): de fN-curve.

Verantwoordingsplicht

In de cRnvgs, het Bevb en het Bevi is een verplichting tot verantwoording van het groepsrisico opgenomen. Vanuit de 'circulaire' dient aandacht aan de verantwoording gegeven te worden wanneer het groepsrisico boven de oriëntatiewaarde ligt of wanneer het groepsrisico toeneemt.

Bij deze verantwoordingsplicht dient het bevoegd gezag op een juiste wijze de toename en ligging van het groepsrisico te onderbouwen en te verantwoorden. Hierbij geeft het bevoegd gezag aan of het groepsrisico in de betreffende situatie aanvaardbaar wordt geacht. Bij de verantwoording van het groepsrisico dient het bevoegd gezag advies in te winnen bij de veiligheidsregio. De verantwoordingsplicht van het groepsrisico dient naast de rekenkundige hoogte van het groepsrisico, dat berekend wordt door middel van een kwantitatieve risicoanalyse (QRA), tevens rekening te houden met een aantal kwalitatieve aspecten.

5.4.2 Beoordeling

Voor de externe veiligheidsberekening van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Kempenbaan dienen de volgende uitgangspunten te worden bepaald:

  • de bepaling van het vervoerstraject;
  • het bepalen van de kenmerken van het onderzochte traject;
  • de inventarisatie van de vervoerscijfers;
  • de reikwijdte van het onderzoeksgebied en de te hanteren personendichtheden.

Voor het bepalen van het plaatsgebonden risico en het groepsrisico is gebruikgemaakt van de risicoberekeningmethodiek RBM II, versie 2.3.0.

Naast het bepalen van het plaatsgebonden risico en het groepsrisico voor de Kempenbaan is gekeken naar eventuele interactie met overige risicobronnen.

5.4.3 Conclusie

Plaatsgebonden risico

De toetsingswaarde van het plaatsgebonden risico is de 10-6-contour, deze is voor het betreffende traject in geen van de situaties berekend. Derhalve kan worden geconcludeerd dat voldaan wordt aan de normstelling van het plaatsgebonden risico conform de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen.

Groepsrisico

Het groepsrisico bevindt zich in zowel de huidige, autonome als de toekomstige situatie onder de oriëntatiewaarde. Het groepsrisico neemt in de toekomstige situatie wel toe ten opzichte van de huidige en autonome situatie. Aangezien het groepsrisico toeneemt, is verantwoording van het groepsrisico conform de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen van toepassing. Voor de verantwoording wordt verwezen naar het externe veiligheidsonderzoek.

Verantwoording groepsrisico

In de rapportage externe veiligheid (Bijlage 13) worden, met betrekking tot de verantwoording van het groepsrisico, de volgende aspecten benoemd:

  • Ten aanzien van de Kempenbaan zijn geen realistische bronmaatregelen te treffen;
  • De mate van zelfredzaamheid binnen in en rond het plangebied verandert niet of nauwelijks;
  • De vluchtmogelijkheden in de omgeving van de Kempenbaan worden voldoende geacht.

In het kader van de verantwoording van het groepsrisico wordt advies ingewonnen bij de Veiligheidsregio.

Plasbrandaandachtsgebied

In de Regeling basisnet (welke naar verwachting per 1 januari 2015 van kracht wordt) is voor verschillende transportroutes een plasbrandaandachtsgebied (PAG) vastgesteld van 30 meter, gemeten vanaf de buitenste kantstrepen van de weg. Voor de Kempenbaan geldt geen PAG, voor de Rijksweg A67 wel.

Met het in werking treden van het Bevt gelden er voor het bouwen binnen het PAG aanvullende eisen. Naast de aanvullende bouwvoorschriften die gelden ingevolge het Bouwbesluit 2012 geldt er conform het Bevt een verplichting om in de ruimtelijke onderbouwing van de omgevingsvergunning te onderbouwen waarom nieuwe (beperkt) kwetsbare objecten geprojecteerd worden binnen het PAG.

PRB-leiding/LPG-tankstation

Binnen de PR 10-6-contour van de PRB-leiding en het LPG-tankstation bevinden zich geen kwetsbare- of beperkt kwetsbare objecten. Aan de eisen van respectievelijk het Besluit externe veiligheid buisleidingen/Besluit externe veiligheid inrichtingen wordt zodoende voldaan.

Binnen het invloedsgebied van de PRB-leiding en het LPG-tankstation bevinden zich geen bestemmingen voor groepen personen, waardoor het aantal slachtoffers in geval van een incident kleiner is dan 10. Voor beide risicobronnen geldt dat er daarom geen sprake is van een groepsrisico. Verantwoording van het groepsrisico in relatie tot deze risicobronnen is daarom niet aan de orde.

5.5 Archeologie en cultuurhistorie

5.5.1 Archeologie
5.5.1.1 Beleidskader

Het Verdrag van Malta is een verdrag dat in 1992 werd ondertekend door de lidstaten van de Raad van Europa, waaronder Nederland, en in 1998 is geratificeerd. Het Verdrag van Malta beoogt het cultureel erfgoed dat zich in de bodem bevindt beter te beschermen. Uitgangspunt is dat het archeologische erfgoed integrale bescherming nodig heeft en krijgt.

De vertaling in de Nederlandse wet kent vier principes:

  • 1. In ruimtelijke ordeningsprocessen tijdig rekening houden met de mogelijkheid of aanwezigheid van archeologische waarden zodat er ruimte is voor archeologievriendelijke alternatieven. Zo wordt voorgesteld om steeds vooraf onderzoek te laten doen naar de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden om het bodemarchief zodoende beter te beschermen en om onzekerheden tijdens de uitvoering van ruimtelijke plannen te beperken.
  • 2. Streven naar behoud in situ van archeologische waarden. De bodem is de beste garantie voor een goede conservering van archeologische resten.
  • 3. De verstoorder betaalt voor het doen van opgravingen en het documenteren van archeologische waarde, wanneer behoud in situ niet mogelijk is.
  • 4. Communicatie met het publiek en benutting van het archeologisch erfgoed.

In de Wet op de Archeologische Monumentenzorg is aangegeven dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor hun bodemarchief. De gemeente heeft hiertoe eigen archeologiebeleid opgesteld.

In de Nota Archeologische Monumentenzorg Veldhoven, vastgesteld op 16 december 2008, zijn beleidsregels en wensen ten aanzien van de omgang met het archeologisch erfgoed geformuleerd en maakt de gemeente duidelijk hoe waardevol het archeologisch erfgoed voor de identiteit van Veldhoven is.

De inbedding van de nota archeologie en de beleidskaart in het ruimtelijk ordeningsproces heeft vorm gekregen door een zogenaamd 'parapluplan' op te stellen, een overkoepelend, thematisch bestemmingsplan waarmee het beleid is door vertaald in de vigerende bestemmingsplannen. Het bestemmingsplan‚ Parapluplan 2009 is op 5 maart 2010 onherroepelijk geworden.

Uit het Parapluplan 2009 bleek dat grote delen van de gemeente een hoge archeologische verwachtingswaarde hadden en dat voorafgaand aan veel bodemingrepen archeologisch bureauonderzoek noodzakelijk was. Om veel kleinschalig onderzoek en versnippering van onderzoek te voorkomen en om initiatiefnemers van ruimtelijke ontwikkelingen beter van dienst te kunnen zijn, heeft de gemeente voor haar volledige grondgebied een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd en een gespecificeerde archeologische verwachtingskaart (Archeologische verwachtingskaart gemeente, april 2013) opgesteld. De archeologische verwachtingen zijn vertaald naar archeologische beleidsadviezen (Archeologische beleidsadvieskaart, april 2013).

5.5.1.2 Beoordeling

Binnen het plangebied van bestemmingsplan Kempenbaan-West liggen een aantal terreinen van hoge archeologische waarde (AMK-terreinen). De AMK-terreinnen zijn archeologische monumenten die op basis van de Momumentenwet beschermd zijn en daarom niet zijn aangewezen in dit bestemmingsplan. Daarnaast komen er gebieden voor met een middelhoge en hoge archeologische verwachting (zie Archeologische verwachtingskaart gemeente Veldhoven, april 2013).

De waarden en verwachtingen zijn voorzien van archeologische beleidscategorieën die aangeven vanaf welke verstoringsoppervlakte en – diepte archeologisch vooronderzoek dient plaats te vinden. Op de Archeologische beleidsadvieskaart (april 2013) zijn dit de categorieën 3 t/m 5. Deze zijn op de verbeelding van het bestemmingsplan opgenomen als dubbelbestemming archeologie ter bescherming van de archeologische waarden. Ten behoeve van het bestemmingsplan Kempenbaan-West zijn deze omgezet naar twee 'waarden archeologie'. Te weten WA-1 en WA-2. Binnen gebieden met WA-1 en WA-2 geldt dat bij de aanvraag van een omgevingsvergunning moet worden bekeken of archeologische maatregelen (bijvoorbeeld een archeologische opgraving of behoudsmaatregelen) moeten plaatsvinden. Hiervoor dient door de vergunningaanvrager een rapport te worden overlegd van een archeologisch vooronderzoek (bijvoorbeeld een booronderzoek of een proefsleuvenonderzoek) waaruit blijkt of een archeologische maatregel (opgraving, behoud in bodem) moet worden getroffen, of dat een plangebied archeologisch kan worden vrijgegeven. Een vooronderzoek is pas nodig als de omvang van het gebied waarbinnen de bodemverstoring plaatsvindt groter én dieper is dan de ondergrenzen die gelden voor WA-1 of WA-2. Is de oppervlakte of diepte van de ingreep kleiner dan de ondergrens, dan is een archeologisch vooronderzoek niet nodig.

De beleidsmedewerker Monumenten en Archeologie van de gemeente kan aangeven welke vorm van archeologisch onderzoek noodzakelijk is voor de aanvraag. De kosten voor de uitvoering van archeologisch onderzoek zijn voor de initiatiefnemer van het plan.

5.5.1.3 Conclusie

De archeologische waarden binnen het plangebied worden beschermd via de dubbelbestemming waarde-archeologie met bijbehorend vergunningenstelsel.

5.5.2 Cultuurhistorie
5.5.2.1 Beleidskader

Modernisering Monumentenzorg (MoMo)

Per 1 juli 2011 is de Modernisering Monumentenzorg (MoMo) in werking getreden. Als gevolg van MoMo is het Bro (artikel 3.6.1. lid 2) gewijzigd. Wat voor archeologie geldt, gaat voor al het cultureel erfgoed gelden. De volgende regel is dan van kracht:

"In de toelichting van het bestemmingsplan dient een beschrijving te worden opgenomen van de wijze waarop met de in het gebied aanwezige cultuurhistorische waarden en in de grond aanwezige of te verwachten monumenten rekening is gehouden. Dat kan op verschillende manieren en kan van het wettelijk verplichte minimum tot en met aanvullend eigen beleid".

Provinciale cultuurhistorische waardenkaart

De provincie Noord-Brabant heeft ten behoeve van de cultuurhistorische waarde een waardenkaart opgesteld. De kaart bevat cultuurhistorische landschappen en overige cultuurhistorische informatie.

Gemeentelijk beleid

Om praktisch invulling te geven aan de veranderingen inzake cultuurhistorie is door de gemeente een nota cultuurhistorie opgesteld en een cultuurhistorische beleidskaart gemaakt. In deze nota worden beleidsregels en wensen ten aanzien van de omgang met de cultuurhistorie geformuleerd. Besproken wordt op welke wijze de cultuurhistorie structureel in het ruimtelijke-ordenings- en vergunningsproces kan worden ingebed en hoe er omgegaan dient te worden met de waarden die op de cultuurhistorische beleidskaart zijn opgenomen.

5.5.2.2 Beoordeling

De belangrijkste waardevolle elementen in het gebied betreffen een aantal geografische lijnen met redelijk hoge waarden en het cultuurhistorisch landschap: Oude Zandlandschap Oerle/Knegsel.

Het cultuurhistorisch landschap maakt onderdeel uit van het grotere gebied de Kempen. De Kempen is een zwak golvend dekzandlandschap dat bestaat uit dekzandvlakten en -ruggen. Het gebied de Kempen wordt doorsneden door de bovenlopen van de Grote en Kleine Dommel, Beerze en Reusel. De dekzandruggen hebben een zandige bodem waar regenwater infiltreert, dat in de beekdalen als kwel naar boven komt. Plaatsen met leem in de ondergrond hadden een gebrekkige afwatering, zodat daar vennen en kleine veenmoerassen ontstonden.

De Locht wordt als cultuurhistorische drager binnen het plangebied niet aangetast. De archeologische monumenten ter plaatse en in de directe omgeving blijven ook intact. Het bos aan de noordzijde met daarbinnen de cultuurhistorisch waardevolle lijnen wordt wel aangetast door de nieuwe aansluiting.

Verder ligt de planlocatie, volgens de gemeentelijke cultuurhistorische beleidskaart, in een gebied met een nog gedeeltelijk aanwezige historische wegen - en padenstructuur. Door grootschalige infrastructurele ingrepen in de 20e eeuw werd deze structuur eerder al onderbroken of verstoord. Hierdoor is de cultuurhistorische waarde daarom laag tot middelhoog. '

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0023.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0024.png"

Afbeelding 5.1: uitsnede cultuurhistorische waardenkaart Noord-Brabant en van gemeente Veldhoven

5.5.2.3 Conclusie

Het plan tast de Locht als cultuurhistorische drager binnen het plangebied niet aan. Het landschap met daarbinnen de cultuurhistorische lijnen aan de noordzijde van de A67 wordt wel enigszins aangetast. Het heeft niet geleid tot aanpassingen van het wegontwerp.

5.6 Natuur

In deze paragraaf worden de belangrijkste beleidstukken, de uitkomsten van onderzoek naar de relevante natuurlijke aspecten en effecten, en tot slot de conclusies beschreven. Voor een compleet overzicht van de huidige situatie en effecten van de ontwikkeling wordt verwezen naar de natuurtoets, het compensatieplan en wijziging van de EHS-begrenzing en de Passende beoordeling, alsmede de bijbehorende aanvullende Passende beoordeling die als Bijlage 9, Bijlage 10, Bijlage 12 en Bijlage 18 bij dit bestemmingsplan zijn opgenomen.

5.6.1 Beleidskader

Soortenbescherming

Flora- en Faunawet

In de Flora- en Faunawet is omschreven hoe dier- en plantensoorten in Nederland beschermd zijn. De Flora- en faunawet bevat onder meer verbodsbepalingen met betrekking tot het aantasten, verontrusten of verstoren van beschermde dier- en plantensoorten, hun nesten, holen en andere voortplantings- of vaste rust- en verblijfsplaatsen. De wet maakt hierbij een onderscheid tussen 'licht' en 'zwaar' beschermde soorten. Indien sprake is van bestendig beheer, onderhoud dan wel van ruimtelijke ontwikkeling of inrichting, gelden voor sommige, met name genoemde soorten, de verbodsbepalingen van de Flora- en faunawet niet. Er is dan sprake van vrijstelling op grond van de wet. Aan deze vrijstelling zijn geen aanvullende voorwaarden verbonden. Wel geldt dat in alle gevallen de zorgplicht voor de instandhouding en bescherming van natuurwaarden in acht moet worden genomen. Deze zorgplicht houdt in dat de initiatiefnemer passende maatregelen neemt om schade aan beschermde soorten te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken.

De beschermde soorten zijn ingedeeld in drie tabellen. Voor iedere tabel bestaat een apart beschermingsniveau. Voor soorten in Tabel 1 hoeft de initiatiefnemer alleen aan te tonen dat het werk geen gevaar oplevert voor het voortbestaan van de soorten en geldt een algemene vrijstelling. De Tabel 2- en 3-soorten dienen zo goed mogelijk te worden ontzien. Tabel 3-soorten omvatten tevens de habitatrichtlijnsoorten. Wanneer de Tabel 2- en 3-soorten niet ontzien kunnen worden (middels mitigerende maatregelen) dient ontheffing te worden aangevraagd. De voorwaarden voor een dergelijke ontheffing zijn voor Tabel 3-soorten strenger dan voor Tabel 2-soorten.

Voor zover vrijstelling niet van toepassing is, bestaat de mogelijkheid om van de verbodsbepalingen ontheffing te verkrijgen van het Ministerie Economische Zaken (EZ). Voor de zwaar beschermde soorten wordt deze ontheffing slechts verleend, indien:

  • geen afbreuk wordt gedaan aan een gunstige staat van instandhouding van de soort;
  • er sprake is van een wettelijk geregeld belang (waaronder het belang van land- en bosbouw, bestendig gebruik en ruimtelijke inrichting en ontwikkeling);
  • er geen alternatief is.

Bij de voorbereiding van ruimtelijke plannen moet worden onderzocht of deze wet de uitvoering van het plan niet in de weg staat.

Gebiedsbescherming

Natuurbeschermingswet 1998

De gebiedsbescherming voor Natura 2000-gebieden en Beschermde Natuurmonumenten is geïmplementeerd in de Natuurbeschermingsweg 1998. In de Natura 2000-gebieden zijn de Beschermde Natuurmonumenten alsmede de gebieden met de status Vogel- en/of de Habitatrichtlijn-gebied opgenomen. Globaal kan gesteld worden dat de gebiedsbescherming gericht is op de bescherming van de natuurlijke waarden waarvoor een gebied is aangewezen. Deze bescherming is gebiedspecifiek, maar kent wel de zogenaamde externe werking. Dat wil zeggen dat ook handelingen buiten het beschermde gebied niet mogen leiden tot verlies aan kwaliteit in het beschermde gebied.

Bescherming van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS)

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) is de basis voor de vaststelling van het ruimtelijke beleid op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau. Het stelsel van de Wro gaat er vanuit dat plannen van een hogere overheid doorwerken naar lagere overheden. De bescherming van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is verankerd in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (structuurvisie op rijksniveau) en in de Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant.

Bij toetsing van de ingreep aan de EHS zijn de 'Spelregels EHS', een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies, van toepassing. Hierin wordt onder meer geëist dat voor ingrepen binnen de EHS moet worden aangetoond dat, bij significante aantasting van wezenlijke kenmerken of waarden, geen reële locatiealternatieven voorhanden zijn en sprake is van een groot openbaar belang. Indien hieraan wordt voldaan dan moet de schade zoveel mogelijk worden beperkt door het treffen van mitigerende maatregelen en moet de resterende schade worden gecompenseerd.

5.6.2 Beoordeling

Effectbepaling Flora- en faunawet
De effecten van de Kempenbaan West op beschermde soorten zijn beoordeeld aan de hand van een gebiedsdekkende natuurinventarisatie en enkele aanvullende onderzoeken. Daarbij is geconstateerd dat weliswaar beschermde soorten worden geraakt, maar dat de effecten op de strikt beschermde soorten (Tabel 3) beperkt is. Er is een ontheffing noodzakelijk in het kader van de Flora- en faunawet voor artikel 11:

  • het wegnemen/verstoren van vaste rust- en verblijfplaatsen van enkele beschermde soorten.
    Het gaat hierbij om: vernietiging/verstoring van een nest van een buizerd.
  • de aantasting van essentiële vliegroutes vleermuizen (Laatvlieger, Gewone dwergvleermuis).

Voor verzachting van de effecten op de overige soorten moeten diverse mitigerende maatregelen worden genomen. Mitigatie wordt beschreven voor de volgende soorten:

  • Eekhoorn: vanwege het vernietigen van nesten.
  • Gewone dwergvleermuis: voor het vernietigen, verstoren, onderbreken van vliegroutes.
  • Laatvlieger: voor het vernietigen, verstoren, onderbreken van vliegroutes.
  • Levendbarende hagedis: voor het gedeeltelijk aantasten van leefgebied van een zeer kleine populatie.
  • Aantasting foerageergebied vleermuizen (ruige dwergvleermuis, gewone dwergvleermuis, laatvlieger, grootoorvleermuis (spec), watervleermuis, Rosse vleermuis).
  • Alpenwatersalamander: voor het vernietigen van een deel van het landhabitat (overwinteringsplek).
  • Buizerd: voor het vernietigen, weghalen van een nestlocatie (deze activiteit is ontheffingsplichtig).

In het wegontwerp zijn diverse ontsnipperingsmaatregelen opgenomen, zoals faunapassages voor kleine (zoog)dieren en amfibieën/ reptielen, een eekhoornbrug en een oversteekvoorziening voor de vleermuizen.

Effectbepaling Natura 2000
De realisatie en ingebruikname van de Kempenbaan-West beïnvloedt mogelijk Natura 2000-gebieden. Significant negatieve gevolgen zijn op voorhand niet uit te sluiten voor de volgende instandhoudingsdoelstellingen van de Natura 2000-gebieden:

  • Leenderbos, Grote Heide & De Plateaux: diverse habitattypen en leefgebieden van habitat- en broedvogelsoorten vanwege stikstofdepositie.
  • Kempenland-West: diverse habitattypen en de groeiplaats van een habitatsoort vanwege stikstofdepositie.

Om de effecten te toetsen is een passende beoordeling uitgevoerd voorafgegaan door een berekening van de stikstofdepositie (Bijlage 12). Deze wijst uit dat de toename van stikstofdepositie vanuit de nieuwe weg geen negatief effect heeft op het Natura 2000-gebied Kempenland-West. Dit gebied ondervindt geen toename van stikstofdepositie.

Gezien de hogere planbijdrage in overspannen situatie en de uitbreidings- en verbeterdoelstelling voor de meeste habitattypen zijn significant negatieve effecten alleen met zekerheid uit te sluiten in het Natura 2000-gebied Leenderbos, Grote Heide & De Plateaux als er voor een aantal habitattypen mitigerende maatregelen worden genomen. Het betreft de volgende effectgerichte maatregelen: het kappen van bomen op de zandverstuivingen, vennen en de droge heide en het maaien van een oppervlakte natte heide in het gedeelte van het Natura 2000-gebied dat ook een planbijdrage ondervindt. Deze effectgerichte maatregelen in de vorm van aanvullend beheer zijn haalbaar en effectief. In de Passende beoordeling is hiervoor een stikstofbalans opgesteld waaruit blijkt dat de hoeveelheid stikstof die uit het systeem wordt gehaald minstens even groot is als de toename als gevolg van het plan.

Conclusies instandhoudingdoelen Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0025.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0026.png"

Met inzet van de voorgestelde maatregelen worden significant negatieve effecten voorkomen. Voor de effectgerichte maatregelen zal de gemeente met de beherende organisaties een convenant sluiten om de uitvoering van deze mitigerende maatregelen juridisch en financieel te borgen.

Effectbepaling EHS
De realisatie van de Kempenbaan en de aansluiting op de A67 leidt tot een fysieke aantasting van de EHS in 11,66 hectare binnen de gemeente Veldhoven. Daarnaast is sprake van 0,33 hectare ruimtebeslag in de EHS binnen de gemeente Eersel. Het betreft in hoofdzaak bos en een kleine oppervlakte grasland. In totaal een fysieke aantasting van 11,99 ha.

Deze aantasting is overeenkomstig de spelregels voor de EHS vertaald naar een compensatieopgave van 19,77 hectare.
Binnen de gemeente Veldhoven zijn verdeeld over 3 locaties percelen aangewezen waar de compensatie zal worden gerealiseerd. Het betreft een locatie nabij de Zilverackers noordelijk van de A67 (4 percelen, totale oppervlakte van 3,87 hectare) en een locatie nabij natuurgebied Groot Goor zuidelijk van de A67 (2 percelen, totale oppervlakte van 11,65 hectare). De resterende compensatieoppervlakte verrekent de gemeente met reeds gerealiseerde compensatie (buiten de EHS, conform overgangsbepalingen) uit het project 'Zilverackers' van 4,46 ha.

In totaal wordt er 19,98 ha EHS gecompenseerd.

De verdeling van de compensatieverplichting over de verschillende doeltypen volgt in eerste instantie de regel dat in de compensatie dezelfde typen terugkomen als de typen die zijn aangetast. Om ecologische redenen wordt er echter voor gekozen om een deel van het aangetaste type 'Droog bos met productie' niet als droog bos te compenseren. Bij de natuurtypenverdeling is niet zozeer gekeken naar het opnieuw terugbrengen van de natuurtypen die worden aangetast door de aanleg, maar met name naar de hydrologische situatie en de ecologische potenties van de EHS compensatielocaties. Doordat deze voornamelijk in de beekdalen liggen worden relatief meer natte / vochtige natuurtypen teruggebracht, zoals schraalgrasland en vochtig bos, dan droog bos met productie wat het natuurdoeltype is dat het meest wordt aangetast. Dit type wordt wel teruggebracht op de compensatielocaties met een hogere ligging.

5.6.3 Conclusie

Conclusie Flora- en faunawet:

  • de Kempenbaan West leidt tot effecten op strikt beschermde soorten;
  • er is sprake van 3 ontheffingsplichtige activiteiten waarvoor ontheffing wordt aangevraagd (buizerd, gewone dwergvleermuis en laatvlieger);
  • mitigatie van effecten op beschermde soorten door onder andere diverse ontsnipperingsmaatregelen in het wegontwerp.

Conclusie Natuurbeschermingswet (Natura 2000):

  • er is geen sprake van directe effecten op Natura 2000-gebieden;
  • als indirect -zeer beperkt- effect op het dichtstbij gelegen Natura 2000-gebied is sprake van een zeer beperkte toename van stikstofdepositie;
  • voor het toestaan van de stikstofdepositie wordt een vergunningsaanvraag in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 aangevraagd.

Conclusie EHS:

  • de Kempenbaan West leidt op het grondgebied van de gemeenten Eersel en Veldhoven tot ruimtelijke aantasting van 11,99 hectare EHS;
  • de aantasting wordt gecompenseerd met realisatie en bestemming van 19,98 hectare compensatienatuur binnen de gemeentegrens van Veldhoven;
    een deel van de niet gerealiseerde EHS binnen het project Zilverackers wordt als compensatieopgave (4,46 hectare) voor de Kempenbaan ingezet.

5.7 Bodem

5.7.1 Beleidskader

Wet bodembescherming

Op 1 januari 2006 is de wijziging van de Wet bodembescherming (Wbb) in werking getreden. Vertrekpunt van de Wbb is dat in het merendeel van de gevallen van bodemverontreiniging, de daadwerkelijke bodemsanering wordt meegenomen in de ontwikkeling dan wel herontwikkeling van plangebied of projectlocatie.

De wettelijke doelstelling is voortaan functiegericht. Vroeger moesten alle functies van de bodem worden hersteld maar dit bleek in de praktijk lastig haalbaar. Hoge kosten en langdurige saneringen zorgden voor stagnatie. De gewijzigde wet houdt rekening met het gebruik van de bodem en de (im)mobiliteit van de verontreiniging. De volgende uitgangspunten overheersen:

  • het geschikt maken van de bodem voor het voorgenomen gebruik;
  • het beperken van blootstelling aan en de verspreiding van de verontreiniging;
  • het wegnemen van actuele risico's.

Saneringsverplichtingen zijn gekoppeld aan ontoelaatbare risico's die samenhangen met het huidige en toekomstige gebruik van de bodem. De uitvoering van deze verplichte saneringen wordt een stuk flexibeler. Het is niet meer altijd nodig de hele locatie aan te pakken. Er kan ook sprake zijn van deelsaneringen of een gefaseerde aanpak.

5.7.2 Beoordeling

Het grootste deel van de herinrichting van de Kempenbaan valt binnen de reeds ter plaatse geldende bestemming 'Verkeer'. Slechts op een beperkt aantal ondergeschikte locaties past het verkeerskundige ontwerp van de weg niet binnen de begrenzing van deze bestemming. Daarom wordt op deze locaties de bestemming gewijzigd van 'Groen' naar 'Verkeer'.

Ter plaatse van de nieuwe aansluiting wijzigt de geldende bestemming naar een 'minder gevoelige' bestemming. Aan de hand hiervan is er vanuit gegaan dat het initiatief vanuit het aspect bodem toelaatbaar is. In het kader van de realisatie van de weg wordt een nader bodemkundig onderzoek uitgevoerd.

5.7.3 Conclusie

Wat betreft bodem zijn er geen belemmeringen voor het initiatief.

5.8 Water

5.8.1 Beleidskader

Rijksbeleid

Kaderrichtlijn Water

De kaderrichtlijn Water is een Europese richtlijn die tot doel heeft de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te waarborgen en te verbeteren. Hiertoe hebben de waterbeheerders oppervlaktewaterlichamen moeten classificeren. Aan de classificatie hangt een maatregelenpakket om de kwaliteit te verbeteren.

Waterwet

De Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater, en verbetert ook de samenhang tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening. Deze bestaat uit een samentrekking van de Wet op de waterhuishouding, Wet verontreiniging oppervlaktewateren, Wet verontreiniging zeewater, Grondwaterwet, Wet droogmakerijen en indijkingen, Wet op de waterkering, Wet beheer rijkswaterstaatswerken (natte deel), Waterstaatswet (natte deel) en de Regeling waterbodems uit de Wet bodembescherming. Alle wateraspecten waarvoor een vergunning nodig is kunnen in één watervergunning worden meegenomen.

Nationaal Bestuursakkoord Water

In het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) is het kabinetsstandpunt over het waterbeleid in de 21e eeuw vastgelegd. De hoofddoelstellingen zijn: het waarborgen van het veiligheidsniveau bij overstromingen en het verminderen van wateroverlast. Daarbij wordt de voorkeur gegeven aan ruimtelijke maatregelen boven technische maatregelen. In het NBW is ook de watertoets als procesinstrument opgenomen. De watertoets is bedoeld om te waarborgen dat de waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet in beschouwing worden genomen als het gaat om waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten. Uitvoering van de watertoets betekent in feite dat het bevoegd gezag en het waterschap samenwerken bij het uitwerken van ruimtelijke plannen, zodat problemen (bijvoorbeeld wateroverlast of verdroging) in het gebied zelf en de omgeving worden voorkomen. In dit kader is het waterschap in een vroeg stadium bij de planvorming betrokken. De watertoets is in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) verankerd en is hiermee verplicht voor alle ruimtelijke plannen en besluiten.

Provinciaal beleid

Het Provinciaal Waterplan (waar water werkt en leeft, Provincie Noord-Brabant 2009) vormt de strategische basis voor het Brabantse waterbeleid en waterbeheer, voor de korte en lange termijn.

Het Waterplan houdt rekening met duurzaamheid en klimaatveranderingen. Het is een breed gedragen beleidsplan, omdat het tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met veel belanghebbende (water)partijen in Brabant. Het Provinciaal Waterplan beschrijft het provinciale waterbeleid voor de periode 2010 tot 2015. Het Provinciaal Waterplan heeft beleidskaders als randvoorwaarden, die richting geven aan het waterbeleid. Op Europees niveau is in dat verband de Kaderrichtlijn Water belangrijk.

Daarin is aangegeven hoe met waterkwaliteit en ecologische waterdoelstellingen moet worden omgegaan. Op Rijksniveau speelt vooral de Waterwet een rol, omdat die wet de verantwoordelijkheden regelt in het waterbeheer en de hoofdrichting bepaalt van het waterbeleid.

Regionaal beleid

Wat het regionale beleid betreft, beheert Rijkswaterstaat het Wilhelminakanaal, de provincie de grondwatervoorraden en de waterschappen het oppervlaktewater. Het Provinciale Waterplan 2010 - 2015 beschrijft het strategische waterbeleid. De uitvoering van de Europese KRW-doelstellingen is daarin opgenomen. Parallel aan het provinciale beleid, zoeken de waterpartners samen met de betrokken landbouw-, natuur- en andere organisaties samen naar passende oplossingen om deze KRW-doelstellingen te realiseren.

Het Waterschap De Dommel heeft het Waterbeheerplan 'Krachtig Water' 2010 - 2015 vastgesteld, in dezelfde periode als het Nationale Waterplan 2010 - 2015 en het bovengenoemde Provinciale Waterplan 2010 - 2015.

Het plan beschrijft de doelen en inspanningen van het waterschap, en maakt een indeling in zes thema's: droge voeten, voldoende water, natuurlijk water, schoon water, schone waterbodem en mooi water.

  • Droge voeten

Voor het thema 'Droge voeten' worden gestuurde waterbergingsgebieden aangeduid, zodat de kans op regionale wateroverlast in 2015 in bebouwd gebied en een deel van de kwetsbare natuurgebieden acceptabel is. In beekdalen die in zeer natte perioden van oudsher overstromen, wordt geen overstromingsnorm toegepast.

  • Voldoende water

Voor het thema 'Voldoende water' worden de plannen voor het gewenste grond- en oppervlakteregime (GGOR) in zowel landbouw- als natuurgebieden uiterlijk in 2015 vastgelegd.
Er worden maatregelen genomen in de belangrijkste verdroogde natuurgebieden.

  • Natuurlijk water

Voor het thema 'natuurlijk water' wordt bij de inrichting en het beheer van de watergangen ingezet op het halen van de ecologische doelen uit de Europese Kaderrichtlijn Water en de functies 'waternatuur' en 'verweven' uit het Provinciaal Waterplan. Om deze doelen te halen, wordt verder ingezet op beekherstel, de aanleg van ecologische verbindingszones en het opheffen van barrières van vismigratie. Deze maatregelen worden zoveel mogelijk per gebied uitgevoerd, in één samenhangend maatregelenpakket met herstel van Topgebieden en verbetering van de water(bodem)kwaliteit.

  • Schoon water

Voor het thema 'Schoon water' wordt het proces van samenwerking met gemeenten in de waterketen doorgezet. Gezamenlijk worden optimalisatiestudies uitgevoerd en afspraken vastgelegd in afvalwaterakkoorden. Verder worden een deel van de rioolwaterzuiveringen vergaand verbeterd om te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. Bron- en effectgerichte maatregelen worden genomen om kwetsbare gebieden te beschermen.

  • Schone waterbodems

Bij het thema Schone waterbodems worden vervuilde waterbodems aangepakt in samenhang met beekherstel. Afhankelijk van de soort verontreiniging wordt gesaneerd, beheerd of geaccepteerd.

  • Mooi water

Voor het thema 'Mooi water' worden bij inrichtingsprojecten de waarde van water voor de mens vergroot. Dit wordt gedaan door ruimte te bieden aan recreatiemogelijkheden, landschap en cultuurhistorie.

Aan de basis van dit waterbeheerplan staan de waterprogramma's. Deze kwamen in 2007-2008 in samenwerking met andere overheden en belangenpartijen in het gebied tot stand en richten zich op alle waterdoelen in het beheergebied.

Naast dit beheerplan beschikt het waterschap over verschillende beleidsregels en de verordening Keur Waterschap De Dommel (datum intrede 1 september 2013). De Keur is een aanvulling op regels uit de Waterwet en is van toepassing op de rivieren, beken, sloten, grondwater en waterkeringen die in beheer zijn bij het waterschap. Maar ook op alle sloten en watergangen die eigendom zijn van anderen (onder andere agrariërs en tuinders). In de beleidsnotitie “Ontwikkelen met duurzaam wateroogmerk” (juli 2006) heeft Waterschap De Dommel in samenwerking met Waterschap Aa en Maas een definitie, randvoorwaarden en uitgangspunten gegeven voor Hydrologisch Neutraal Ontwikkelen.

In principe heeft elke ruimtelijke ontwikkeling invloed op de hydrologie. De beleidsterm "hydrologisch neutraal" heeft dan ook vooral betrekking op het zo veel mogelijk (binnen de ontwikkeling) neutraliseren van de negatieve hydrologische gevolgen van toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in ruimte en tijd. De ontwikkeling mag geen hydrologische achteruitgang aan de randen van het plangebied ten opzichte van de referentiesituatie tot gevolg hebben. Zo mogen bijvoorbeeld geen hydrologische knelpunten worden gecreëerd voor de te handhaven en de vastgelegde toekomstige landgebruikfuncties in het plangebied en het beïnvloedingsgebied. Daarbij is een vertaalslag gemaakt naar vijf toetsaspecten waaraan een plan of ontwikkeling getoetst kan worden.

De definitie van 'hydrologisch neutraal ontwikkelen' is vertaald in een aantal toetsbare criteria:

  • Er is geen toe- of afname van de waterafvoer op de rand van het plangebied.
  • Er mogen geen veranderingen van oppervlaktewaterstanden optreden op de grens van het plangebied en daarbuiten (tenzij veranderingen gewenst zijn).
  • Er mag geen overlast optreden door extreme gebeurtenissen.
  • De omvang van grondwateraanvulling blijft gelijk (dit is de som van infiltratie vanaf oppervlak, inzijging vanuit oppervlaktewater, kwel en drainage).
  • Er mogen geen veranderingen van grondwaterstanden optreden op de grens van het plangebied en daarbuiten (tenzij veranderingen gewenst zijn).

Gemeentelijk Beleid

De gemeente heeft in 2010 een Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan opgesteld

(V-GRP Veldhoven 2010-2015, 9 februari 2010).

Hierin komen de volgende speerpunten naar voren:

  • Scheiden schone en vuile waterstromen.
  • Gescheiden houden schone en vuile waterstromen.
  • Schoon hemelwater wordt zoveel mogelijk geïnfiltreerd in de bodem, indien dit niet mogelijk is wordt het hemelwater geretendeerd en vertraagd afgevoerd naar het oppervlaktewater.
  • Hydrologisch neutraal bouwen.
  • Aansluiten bij natuurlijk (grond)watersysteem.
  • Inpassen bestaand oppervlaktewater.
5.8.2 Beoordeling

Bij de planvorming ten aanzien van Kempenbaan West en aansluiting A67 en hiermee bij het opstellen van het waterhuishoudingsplan is in het kader van de watertoets het waterschap betrokken. Samen met het waterschap zijn de eisen en uitgangspunten opgesteld welke de basis zijn voor het waterhuishoudingsplan. De eisen en uitgangspunten zijn teveel omvattend om in de waterparagraaf op te nemen. Hiervoor wordt verwezen naar het waterhuishoudingsplan. In Bijlage 14 van dit bestemmingsplan is de rapportage ''Waterhuishoudingsplan, onderdeel afwateringsplan en rioleringsplan, Voorontwerp + Kempenbaan West en aansluiting A67, Antea Group, d.d. 30 juli 2014" opgenomen. Het betreft een concept. Naar aanleiding van de consultatieronden met de steakholders wordt het waterhuishoudingsplan nog definitief gemaakt. De essentie van het plan veranderd niet meer.

Daarnaast hebben diverse overleggen plaatsgevonden op basis waarvan het waterhuishoudingsplan is bijgesteld op basis van de opmerkingen, randvoorwaarden en eisen van het waterschap.

Huidige situatie

Het plangebied betreft de onderdelen van de Kempenbaan welke genoemd: “Kempenbaan Aansluiting A67” en “Kempenbaan-West”. Dit gebied ligt aan de zuidwestzijde van Veldhoven. Het plangebied wordt aan de westzijde begrenst door de gemeentegrens Veldhoven - Eersel, aan de zuidzijde door de Locht, aan de noordzijde door de Knegselseweg en aan de oostzijde door de rotonde bij De Run 6800. Het plangebied grenst aan de oostzijde aan Kempenbaan Midden ook wel het wegvak "Beter Benutten" genoemd waarvoor Arcadis in 2012 reeds een definitief ontwerp heeft opgesteld inclusief een waterhuishoudingsplan.

Voor een uitgebreide beschrijving van de huidige situatie wordt verwezen naar het waterhuishoudingsplan.


Toekomstige situatie

Door middel van het waterhuishoudingsplan wordt invulling gegeven aan de waterhuishouding van de weg en zijn omgeving in de toekomstige situatie.

In het waterhuishoudingsplan is het totale plangebied (Kempenbaan West en aansluiting A67) opgedeeld in 4 deelgebieden. Voor deze vier deelgebieden (zie onderstaande figuur) is onderstaand de toekomstige waterhuishoudkundige situatie beknopt toegelicht. Voor een uitgebreide beschrijving van de toekomstige situatie wordt verwezen naar het waterhuishoudingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0027.png"

Afbeelding 5.2: overzicht plangebied Kempenbaan West en aansluiting A67

Kempenbaan West

Dit deelgebied betreft het gebied gelegen binnen de bebouwde kom van Veldhoven. Het gebied wordt begrensd door het viaduct over de A67 aan de (zuid)westzijde en de aansluiting op traject "Beter Benutten" aan de (noord)oostzijde. Het toekomstig ontwerp van de Kempenbaan West bevat twee keer twee rijstroken en aan de zuidzijde een (vrij liggend) fietspad.

De bestaande rotonde bij de kruising met de Plank wordt omgevormd tot kruispunt waarbij de zuidelijke aansluiting voor autoverkeer komt te vervallen. In plaats daarvan wordt een nieuwe aansluiting gerealiseerd ten oosten van de Heerseweg. De bestaande afwateringssloot, die is gelegen langs een gedeelte van de Kempenbaan - West wordt gedempt, wat betekent dat in het ontwerp nieuwe voorzieningen moeten komen voor de berging en afvoer van hemelwater en zorg draagt voor de grondwaterpeilbeheersing (toepassen van drainage) daar waar de afwateringssloot ontwaterend werkt voor de omgeving.

Langs de Kempebaan-west wordt regenwater opgevangen en naar wadi's getransporteerd. Het toekomstig watersysteem is ontworpen om de berging binnen Kempenbaan West optimaal te benutten. Net als in de bestaande situatie loopt de afwatering van west naar oost met het verloop van het maaiveld mee. Het watersysteem bestaat uit een hemelwaterriolering met bergingslocaties langs de zijde van Kempenbaan West. De waterscheidingen en de transportroute van het watersysteem zijn zo gekozen, dat bovenstrooms vrijkomend hemelwater ook bovenstrooms wordt geborgen. Het hemelwatersysteem kent, net zoals in de huidige situatie, een overloop op de Gender.

De Locht

Dit deelgebied betreft het gebied gelegen ten zuidwesten van het viaduct over de A67 tot en met de kruising met de nieuw te realiseren N69 met viaduct over de A67. Het ontwerp bestaat uit twee keer twee rijstroken met een eenzijdig tweerichtingen fietspad aan de (zuid)oostzijde. Vanaf de nieuw te realiseren kruising met de N69 in de richting van Eersel ligt aan beide zijden van de weg een eenzijdig fietspad. Het bestaande viaduct wordt gebruikt voor de twee keer twee rijstroken en voor het fietspad wordt een nieuw fietsviaduct gerealiseerd. Een nieuw kruispunt wordt gerealiseerd met een aansluiting richting het nieuwe viaduct over de A67 en richting het zuiden, de N69.

In de toekomstige situatie staat de weg over het gehele traject in de banden en wordt het afstromende hemelwater van de weg en fietspaden afgevoerd naar de greppels langs de weg waar het hemelwater wordt opgevangen en kan infiltreren. Hierbij kunnen kolken worden aangebracht met een verzamelleiding waarin het hemelwater wordt afgevangen en afgevoerd richting de greppels of kan er voor gekozen worden de banden te onderbreken en het hemelwater via de onderbreking oppervlakkig richting de greppels af te laten stromen. De bestaande greppels aan beide zijden van de weg worden hiervoor zoveel als mogelijk gehandhaafd en benut.

Het huidige greppelsysteem langs de Locht blijft zo veel als mogelijk gehandhaafd en benut. Daar waar door de uitbreiding van de weg bestaande greppels worden gedempt worden deze teruggebracht. Nabij de kruising N69/Locht wordt een wadi gerealiseerd om afstromend hemelwater van een deel van de N69 en de kruising op te vangen en te infiltreren.

Viaduct A67, N69 en Zilverbaan

Dit deelgebied betreft het nieuw te realiseren viaduct over de A67 met bijbehorende aansluitingen op de N69 aan de zuidzijde en de Zilverbaan aan de noordzijde. Een nieuw viaduct wordt gerealiseerd met in totaal 7 rijbanen (inclusief opstelstroken) en nieuwe aansluiting door middel van een rotonde aan de noord (Zilverbaan) en kruising zuidzijde (Locht) en op de snelweg.

Om verdroging tegen te gaan wordt in het gebied ten noorden en ten zuiden van de nieuwe aansluiting A67 geen afwateringsgreppels aangelegd. Het wegwater infiltreert via de wegbermen.

Over nagenoeg het gehele traject watert het afstromende hemelwater van de weg en fietspaden in de toekomstige situatie via de berm en het talud van het grondlichaam af. Bij afstroom richting de middenberm (in buitenbochten middels verkanting) wordt een goot met kolken aangebracht om het water naar de berm van het grondlichaam te brengen waar het kan infiltreren. Het afstromende wegwater van het nieuwe viaduct over de A67 wordt via goten afgevoerd naar de koppen van grondlichaam en vervolgens naar de toekomstige infiltratievoorzieningen in de oksels van de op- en afritten op de A67. De rotonde aan de noordzijde (aansluiting Zilverbaan) komt in de banden en watert af naar een wadi nabij de rotonde, waar het afstomende wegwater kan infiltreren in de bodem. Een deel van het afstromende wegwater van de N69 ten zuiden van de A67 stroomt af naar de wadi welke gepland is ten noorden van de Locht en ten oosten van de N69.

Aansluitingen op A67 en aanpassing A67

Dit deelgebied betreft de nieuw te realiseren aansluitingen op de A67 en de benodigde aanpassingen aan de A67. Vanaf het nieuwe viaduct worden de nieuwe aansluitingen op de snelweg A67 gerealiseerd. Tevens worden nieuwe in- en uitvoegstroken op de A67 aangelegd ten behoeve van de nieuwe op- en afritten.

Over nagenoeg het gehele deelgebied watert het afstromende hemelwater van de nieuwe op- en afritten van de A67 via de berm en het talud van de grondlichamen af op zaksloten en wadi's. Een deel van de afrit vanuit Eindhoven zal oppervlakkig afwateren op de hemelwaterriolering welke in het midden van de A67 gelegen is.

Gender

De bestaande loop van de Gender ligt onder de geplande oprit op de A67 en wordt daarom richting het zuiden verlegd. Voor de kruising met de A67 wordt de bestaande duiker (ø 1300 mm) gebruikt en verlengd. In de toekomst kruist de Gender ten zuiden van de A67 het nieuwe wegtracé van de N69. Hier wordt een ecopassage aangebracht waar ook de doorgang van de Gender door geregeld wordt. Ook de stuw in de Gender net bovenstrooms van de A67 wordt verplaatst door de verlegging.

Voor de toekomstige situatie geldt een aangepaste hydrologische situatie. De Gender wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke ligging in het laagste terreingedeelte en mag inunderen (overstromen). Het noordelijk aanliggende terrein blijft nat grasland. Ten zuiden van De Gender wordt bos omgevormd naar nat grasland. Deze aangepaste hydrologische situatie is doorgerekend met Sobek. De toelichting, gehanteerde uitgangspunten en resultaten hiervan zijn opgenomen het waterhuishoudingsplan.

5.8.3 Conclusie

In het 'Waterhuishoudingsplan, onderdeel afwateringsplan en rioleringsplan, Voorontwerp + Kempenbaan West en aansluiting A67, Antea Group, d.d. 30 juli 2014' is opgenomen hoe invulling wordt gegeven aan het landelijke, provinciale, waterschaps en gemeentelijk waterbeleid. Wat betreft water zijn er geen belemmeringen voor het voorgenomen initiatief. Tijdens de verdere planuitwerking wordt rekening gehouden met het aspect water. Overleg hierover heeft reeds plaatsgevonden en zal plaatsvinden tussen gemeente en waterschap.

5.9 Kabels en leidingen

In het plangebied ligt een leiding (nafta-leiding). Uit berekeningen (uitgevoerd door PPS- Pipelines) is gebleken dat deze niet gehandhaafd kan blijven op de huidige locatie. De leiding wordt verlegd. De nieuwe leiding wordt geboord onder de snelweg met op- en afritten en komt westelijk van de oude leiding te liggen.

De nafta-leiding en De Gender kruisen elkaar. Bij het bepalen van het nieuwe tracé van de leiding heeft afstemming met De Gender plaatsgevonden. Op onderstaande afbeelding is de nieuwe situatie weergegeven waarbij in licht blauw de oude situering is weergegeven. In het bestemmingsplan worden de nieuwe en de oude situering opgenomen om de belangen van de leiding in beide gevallen veilig te stellen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00031-0402_0028.png"

Afbeelding 5.3: verplaaatsing leiding. Rode lijn is oude leiding. Blauwe lijn is de nieuwe leiding.

In het plangebied zijn verder geen andere relevante planologische kabels en leidingen gelegen.

5.10 Milieu, bedrijven

5.10.1 Beleidskader

Ten behoeve van milieuzonering is door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een bedrijvenlijst opgesteld, waarin bedrijven op hun milieueffecten zijn gecategoriseerd. Afhankelijk van de mate waarin de in deze lijst opgenomen bedrijven milieuhinder kunnen veroorzaken (uitgaande van de gemiddelde bedrijfssituatie), kent de lijst aan de bedrijven een categorie toe. Naarmate de milieuhinder toeneemt, loopt de categorie op van 1 tot en met 5, met bijbehorende minimale afstanden tot de woongebieden.

In de uitgave "Bedrijven en milieuzonering" is per bedrijfstype een globale indicatie gegeven van het invloedsgebied voor de aspecten geur, stof, geluid en gevaar. Op basis van het aspect met de grootste afstand zijn de bedrijven in de categorieën ingedeeld. Voor het bepalen van de afstand tot woningen kan het gebied in twee typen worden ingedeeld, te weten 'rustige woonwijk / rustig buitengebied' of 'gemengd (buiten)gebied'. Bij gemengde gebieden wordt de hinder één categorie teruggebracht. In tabel 1 is een overzicht opgenomen van de categorisering ten opzichte van de twee typen gebieden:

Tabel 1 Categorisering en richtafstanden

Milieucategorie   Richtafstanden tot gemengd gebied   Richtafstanden tot rustige woonwijk  
1   0   10  
2   10   30  
3.1   30   50  
3.2   50   100  
4.1   100   200  
4.2   200   300  
5.1   300   500  
5.2   500   700  

De afstanden gelden in principe tussen de perceelsgrens van het bedrijf (bij een gangbare perceelsgrootte en -indeling) en anderzijds de gevel van een woning.

De afstanden in bovengenoemde uitgaven moeten als indicatief gezien worden. Doordat de omvang van bedrijven kan verschillen en omdat bedrijven maatregelen kunnen nemen om de invloed te beperken kan de invloedssfeer in werkelijkheid afwijken van bovengenoemde afstanden.

De uiteindelijke afstemming tussen de hinder van het bedrijf en de omgeving wordt geregeld in het kader van de Wet milieubeheer.

5.10.2 Beoordeling

Milieuzones

In de omgeving zijn enkele activiteiten aanwezig waarvoor een milieucontour in de vigerende bestemmingsplannen is opgenomen. Op de vigerende dan wel aangrenzende bestemmingsplannen zijn de volgende relevante milieucontouren aangetroffen.

Bedrijventerrein De Heibloem

Het bedrijventerrein De Heibloem heeft een geluidszone. Deze zone valt deels over het bestemmingsplan.

Pluimveehouderij Heiberg 28/31a

In de directe nabijheid van het plangebied ligt een pluimveehouderij (Heiberg 28/31a) en daaraan gekoppeld is sprake van een milieuzone geur. Binnen deze geurcontour mogen geen voor geur gevoelige objecten worden gesitueerd. De geurcontour ligt deels over het plangebied. Binnen deze zone zijn geen geurgevoelige functies toegestaan in dit bestemmingsplan.

IHCS/ILS

Het plangebied ligt in de zone van 90-165 meter van de Inner Horizontal and Conical Surface (IHCS) en het instrument landingsysteem (ILS), waarbij de hoogte van bouwwerken wordt beperkt tot 62,4 meter. Deze zones hangen samen met het vliegveld Eindhoven. Het bestemmingsplan voorziet niet in bouwwerken met een dergelijke hoogte. In het plan is bij de relevante flexibiliteitsbepalingen (afwijkingen) en uitwerkingsregels aangegeven dat rekening moet worden gehouden met deze zone. Op deze manier is bij de betreffende uitwerking en afwijkingen bekend dat rekening gehouden moet worden met deze zone.

LPG tankstation A67

Aan de Rijksweg A67/E34 te Veldhoven is tankstation Oeienbosch gelegen. Binnen de inrichting bevindt zich een LPG-installatie zonder doorzetbeperking. De veiligheidscontour van dit tankstation is over het plangebied gelegen.

In het bestemmingsplan Buitengebied 2009 is expliciet de functieaanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg' opgenomen. Hieraan is in het bestemmingsplan Buitengebied 2009 geen contour gekoppeld. Het tankstation komt binnen de plangrens van het nieuwe bestemmingsplan te liggen. De bestemming wordt aangepast aan de actuele situatie. Dat wil zeggen inclusief de verkoop van LPG en de bijbehorende veiligheidscontour.

5.10.3 Conclusie

Wat betreft bedrijven en milieuzoneringen zijn er geen beperkingen voor het initiatief dat mogelijk wordt gemaakt in voorliggend bestemmingsplan. Daar waar deze milieucontouren over het plangebied van het bestemmingsplan Kempenbaan West zijn gelegen, zijn deze overgenomen in de verbeelding en is een bijbehorende regeling opgenomen.

5.11 Duurzaamheid

De gemeente heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Dit betekent onder andere dat het gebruik van de weg, het milieu zo beperkt mogelijk belast en dat de weg in de toekomst blijft voldoen aan de wensen van gebruikers.

Bij de aanpassing van de Kempenbaan is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt.

Duurzaamheid kan op verschillende manieren tot uiting komen. Soms is dat heel concreet in de zin van het gebruik van duurzame, levensloopbestendige materialen, en soms heeft duurzaamheid betrekking op het respect waarmee gehandeld wordt voor de omgeving. Hierna is aangegeven hoe invulling wordt gegeven aan duurzaamheid in het kader van de realisatie van het project 'Kempenbaan-West'.

Materialen & Grondstoffen

  • Duurzaam materiaalgebruik is een concreet voorbeeld van het toepassen van duurzaamheid bij de aanleg van een weg. Wanneer we spreken over duurzaam materiaalgebruik, hierbij dient gedacht te worden aan de mate waarin hergebruik kan plaatsvinden, de afbreekbaarheid, het benodigde onderhoud, productie van afval, en het sluiten van de kringloop. Materialen kunnen ook als duurzaam worden gekwalificeerd omdat productie duurzaam heeft plaatsgevonden of de aanleg op duurzame wijze is gedaan. Bij het viaduct wordt duurzaam, FSC-hout toegepast. Op de fietsbrug zal composiet worden toegepast voor het dek. Composiet heeft een lange levensduur, is onderhoudsvriendelijk en kent een laag gewicht.
  • Het verkeersviaduct over de A67 wordt zodanig aangelegd dat het een minimale levensduur heeft van 100 jaar met een dek dat bestendig is tegen dooizouten (XF4).
  • Voor de wegbermen van de Kempenbaan en de Locht is een bodemkwaliteitskaart opgesteld als bewijsmiddel voor de milieuhygiënische kwaliteit van de vrijkomende grond. Op basis van de kaart kan de vrijkomende grond vrij worden toegepast in het plangebied en binnen het beheergebied van de gemeente. Het grondverzet kan daarmee goedkoper en efficiënter worden uitgevoerd dan wanneer er apart onderzoek was uitgevoerd naar de vrijkomende grond. Bijkomend voordeel is dat de kaart ook na de werkzaamheden nog gebruikt kan worden door de gemeente.
  • Bij de realisatie van het initiatief wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande , aanwezige riolering ter hoogte en ter plaatse van Kempenbaan-West. Bestaande rioleringen krijgen als het ware een tweede leven.
  • De fietsbrug wordt in staal uitgevoerd, gescheiden van het bestaande viaduct "de Locht". Vanwege de mogelijke toekomstige uitbreiding van de A67 naar 2x3 rijstroken wordt het bestaande viaduct t.z.t. vervangen door een brug met voldoende breedte voor al het verkeer. Door de uitvoering in staal is het fietsviaduct eenvoudig aan te passen of t.z.t. te slopen (Cradle to Cradle). Tevens blijft er een restwaarde over (profit). De levensduur is ca. 100 jaar. Daarnaast is er sprake van een ruime afstand ten opzichte van het bestaande viaduct. Hierdoor is er in de toekomst voldoende werkruimte voor vervanging terwijl er geen stremming is voor fietsers.
  • In het kader van de aanpassingen aan de Kempenbaan wordt onderzocht of herplant van bestaande bomen langs de Kempenbaan mogelijk is, in plaats van kappen en nieuwe aanplanten.
  • Ook is onderzocht of hergebruik van vrijkomende gebiedseigen (boven)grond binnen het plangebied mogelijk is, voornamelijk voor opgaande beplanting (bomen, struiken).

Water & Bodem

  • Water- en bodemverontreiniging worden voorkomen. Zoveel mogelijk wordt gestuurd op besparing van water en een duurzaam watersysteem. Met de bodem wordt bewust omgegaan.
  • De gemeente zal ervoor zorgen dat vasthouden en infiltreren van hemelwater zoveel mogelijk zal gebeuren (aanvullen grondwater) en wel via wegbermen, grondlichamen, greppels, berging- en infiltratievelden.
  • Er zal geen extra afvoer van schoon hemelwater naar de RWZI plaatsvinden door de ombouw van een verbeterd gescheiden stelsel (vgs) naar een gescheiden stelsel (gs).
  • Bij de realisatie zullen geen uitlogende bouwmaterialen worden toegepast om zo het afstromend hemelwater zo schoon mogelijk te houden.

Natuur & Ruimte

  • Het ruimtebeslag op de EHS ter hoogte / langs de N69 is zoveel mogelijk beperkt, door:
    • 1. Weglaten van greppels met onderhoudspaden;
    • 2. Versmallen van de wegberm van 6,0 naar 4,5 meter;
    • 3. Taludhelling te verkleinen van 1:3 naar 1:2.

Daarnaast is er de wens kwelwater in het gebied vast te houden en verdroging tegen te gaan.

Het minimaliseren ven bermen en taluds beperkt de schade aan de EHS en bestaande beplanting en minimaliseert de mitigerende maatregelen.Zo worden hop-overs voor bijvoorbeeld vleermuizen zo klein mogelijk gehouden

  • In het plangebied worden faunapassages toegepast voor niet strikt wettelijk verplichte ontsnippering vanuit Flora- en faunawet (betreft passage voor eekhoorn, vleermuizen, levendbarende hagedis).

Leefomgeving

  • Luchtverontreiniging/geluidsoverlast, hinder van licht en trillingen worden zoveel mogelijk beperkt. Het plaatsen van geluidsschermen zorgt voor het beperken van de geluidshinder. De nieuwe aansluiting en de aanpassingen aan de Kempenbaan worden conform veiligheidseisen uitgevoerd. Het geheel wordt op een duurzame wijze landschappelijk ingepast.
  • De geluidwerende voorzieningen worden zoveel mogelijk afgestemd op de omgeving.

Profit

  • In het rapport van het bodemonderzoek is de onderzochte grond alvast getoetst aan het Besluit bodemkwaliteit. Het toetsen van de grond aan het Besluit bodemkwaliteit is alvast gedaan met het oog op het vaststellen van de te nemen veiligheidsmaatregelen voor de werkzaamheden (V&G-dossier). Voor het werken in niet-sterk verontreinigde grond worden de veiligheidsmaatregelen namelijk bepaald aan de hand van toetsing van grond aan het Besluit bodemkwaliteit.
  • Bij het dossieronderzoek voor het asfaltonderzoek bleek dat delen van de Kempenbaan ná 1995 zijn aangelegd. Op basis hiervan is conform de CROW210 een lagere onderzoeksinspanning geleverd. Dit heeft geresulteerd in minder asfaltboringen en minder aanvullende analyses. Het onderzoek is daarmee efficiënter, goedkoper en met minder overlast voor het verkeer (want: minder asfaltboringen) uitgevoerd.
  • Kosten voor beheer en onderhoud worden geminimaliseerd door het weglaten van greppels langs de N69 en een deel van de op- en afritten.
  • Beschaduwen van de beek 'de Gender' door bomen, voorkomt de groei van waterplanten of reduceert deze tot nihil zodat de doorstroming wordt bevorderd (in stand blijft). Deze maatregel voorkomt onnodig onderhoud en draagt bij aan de biodiversiteit.

Hoofdstuk 6 Juridische planbeschrijving

Het bestemmingsplan vindt zijn grondslag in de Wet ruimtelijke ordening. In artikel 3.1 van deze wet is bepaald dat de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt. De uitvoering is een taak van burgemeester en wethouders.

Ingevolge het Besluit ruimtelijke ordening bestaat een bestemmingsplan uit (plan)regels en de verbeelding. Deze twee onderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden beschouwd. Het bestemmingsplan gaat vergezeld van een toelichting waarin de achtergronden en motivatie uiteen worden gezet.

Het bestemmingsplan is een gemeentelijk instrument waarin regels zijn opgenomen voor het gebruik (in de ruime zin van het woord) van gronden en bouwwerken. Zowel de burger als de overheid moet zich houden aan het bestemmingsplan. Door middel van een bestemmingsplan kan een gemeente haar doelstellingen op ruimtelijke ordeningsgebied handen en voeten geven. Dit geschiedt door het leggen van bestemmingen en daarbij aan te geven wat wel en niet is toegestaan.

Binnen de gemeente is er voor de inrichting van het juridische gedeelte van bestemmingsplannen (verbeelding en de planregels) voor de kern (stedelijke gebieden) een standaard ontwikkeld. Deze standaard sluit aan op de door het Ministerie van VROM in samenwerking met onder meer de VNG opgestelde publicatie Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen SVBP 2012 (18 april 2012). Hierin zijn bindende afspraken en aanbevelingen met betrekking tot de opbouw en de presentatie van het bestemmingsplan vastgelegd. De bindende afspraken hebben onder meer betrekking op naamgeving van bestemmingen, opbouw van voorschriften en opbouw en kleurstelling van de verbeelding.

In deze toelichting zal achtereenvolgens worden ingegaan op:

  • de verbeelding;
  • de planregels;
  • de wijze van toetsen;
  • de afzonderlijke artikelen.

6.1 Verbeelding

Op de verbeelding is het gebied ingetekend waarop het bestemmingsplan betrekking heeft. Deze verbeelding heeft een directe juridische binding. Voor zover het ondergrondgegevens betreft, zoals ingetekende gebouwen e.d., kunnen aan de verbeelding geen rechten worden ontleend. De verbeelding heeft een belangrijke rol bij het bepalen van de bouwmogelijkheden. Zo wordt op de verbeelding aangegeven welke bestemming(en) voor de gronden geldt/gelden.

6.2 Planregels

De opbouw van de (plan)regels sluit aan op de SVBP2012 en luidt als volgt:

Hoofdstuk 1: Inleidende regels

Dit hoofdstuk bevat de begripsbepalingen en een bepaling over de manier waarop de in het plan genoemde maten moeten worden bepaald.

Hoofdstuk 2: Bestemmingsregels

In dit hoofdstuk zijn de bestemmingen en dubbelbestemmingen opgenomen. De bestemmingen zijn in alfabetische volgorde geplaatst.

Hoofdstuk 3: Algemene regels

In dit hoofdstuk staan de algemene regels vermeld. Het gaat hier bijvoorbeeld om de Anti-dubbeltelregel, de algemene afwijkings- en wijzigingsregels.

Hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels

In dit laatste hoofdstuk staan de overgangsregels en de slotregel.

Opbouw bestemmingsbepalingen:

Voor de enkelbestemmingen en dubbelbestemmingen geldt een vaste opbouw. Niet alle elementen hoeven hierbij steeds te worden opgenomen.

De volgende onderdelen komen (deels) terug bij de diverse bestemmingen:

Bestemmingsnaam; aangesloten is bij de voorgeschreven benamingen uit de SVBP 2012. De bestemmingen staan in alfabetische volgorde.

Bestemmingsomschrijving; hierin komt tot uiting welke doeleinden aan de betreffende gronden zijn toegekend. Het betreft een verdere uitwerking van de bestemmingsnaam.

Bouwregels; hierin zijn de situerings- en maatvoeringseisen opgenomen voor bouwwerken.

Nadere eisen; via het stellen van nadere eisen kunnen burgemeester en wethouders in specifieke situaties sturing geven aan ontwikkelingen.

Afwijken van de bouwregels; onder dit kopje worden mogelijkheden geboden voor kleine afwijkingen in maatvoering en situering.

Specifieke gebruiksregels; deze regeling geeft een nadere invulling aan de gebruiksmogelijkheden.

Afwijken van de gebruiksregels; onder dit kopje zijn regels opgenomen onder welke voorwaarden van verboden gebruik kan worden afgeweken.

Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden; via dit instrument wordt voorkomen dat de bestemming wordt gefrustreerd door werken en werkzaamheden binnen het bestemmingsgebied. Activiteiten die een nadeel kunnen toebrengen, zijn slechts toegestaan indien hiervoor een vergunning is verkregen.

Wijzigingsbevoegdheid; dit instrument biedt de mogelijkheid om grotere afwijkingen van het bestemmingsplan door te voeren.

6.3 Bespreking artikelgewijs

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In artikel 1 is een aantal begrippen nader uitgelegd. Door het opnemen van definities wordt inzicht gegeven in de betekenis van de gebruikte term. Het doel is het scheppen van duidelijkheid en eenduidigheid. De begripsbepalingen zijn in alfabetische volgorde opgenomen, met uitzondering van de begrippen plan en bestemmingsplan.

Artikel 2 Wijze van meten

In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden bij het beoordelen of de maatvoering in overeenstemming is met de regels. Ook hier is het doel het wegnemen van onduidelijkheden. De termen zijn in alfabetische volgorde opgenomen.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Agrarisch met waarden

De gronden met deze bestemming zijn gelegen tussen het sportveldencomplex en de Oeienbosdijk, alsmede een aantal percelen aan de Oeienbosdijk en de Knegelseweg. De bestemming is met name gericht op duurzame agrarische bedrijfsuitoefening. Er zijn geen agrarische bouwvlakken in dit bestemmingsplan opgenomen.

De regionale waterberging is conform de Verordening Ruimte 2014 aangeduid op de verbeelding met de aanduiding 'waterberging'. Ter plaatse van deze aanduiding mogen geen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, groter dan 2 meter worden gebouwd.

Binnen deze bestemming zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen toegestaan en tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen. Voor een aantal activiteiten is een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden opgenomen om de kwaliteiten van het gebied en de waterberging te beschermen.

Artikel 4 Bedrijf - 1

Binnen deze bedrijfsbestemming is een bedrijf bestemd dat is gericht op dierenverzorging.

Er is tevens een bedrijfswoning aanwezig. Bij recht mag hier – onder voorwaarden – een aan huis gebonden beroep worden uitgeoefend. Via afwijking is een aan huis gebonden bedrijf toegelaten. Afwijking is bovendien mogelijk voor het realiseren van afhankelijke woonruimte.

Er zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen naar een andere vorm van lichte bedrijvigheid en naar wonen.

Artikel 5 Bedrijf - 2

Deze bestemming ziet toe op het brandstoffenverkooppunt gelegen langs de A67. Op deze locatie wordt tevens lpg verkocht, waardoor er een veiligheidszone op de verbeelding is ingetekend. Er is geen bedrijfswoning aanwezig en ook niet toegestaan.

Artikel 6 Groen

De bestemming Groen is opgenomen voor de bermen langs de Kempenbaan, de Locht en de nieuwe verbindingen naar de A67. De gronden zijn primair aangewezen voor groenvoorzieningen. Daarnaast zijn op deze gronden ook onderhoudswegen toegestaan. In verband met flexibiliteit zijn in de bestemming Groen soortgelijke functies toegestaan als in verkeer. Hierdoor kan een uitwisseling met de bestemming Verkeer plaatshebben.

Om te kunnen voldoen aan de grenswaarden als bedoeld in de Wet geluidhinder is de mogelijkheid opgenomen om geluidschermen te realiseren. De geluidschermen zijn aangeduid op de verbeelding. Voor de te realiseren geluidschermen is daarbij de hoogte van het geluidscherm weergegeven. Daarnaast is een voorwaardelijke verplichting opgenomen om zeker te stellen dat na het realiseren van de ontwikkeling voldaan wordt aan de Wet geluidhinder. Dit kan door het realiseren van de geluidschermen of andere bron- en overdrachtsmaatregelen, dan wel doordat de gemeente een hogere grenswaarden verleend. Een combinatie is ook mogelijk.

Er mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden opgericht.

Artikel 7 Maatschappelijk

De bestemming Maatschappelijk is opgenomen voor de scoutinglocatie aan de Knegselseweg. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan op het scoutingterrein. Bedrijfswoningen zijn niet toegelaten.

Artikel 8 Natuur

De bestemming Natuur is van toepassing op een groot deel van het plangebied. Het betreft bestaande natuurgebieden. Verder zijn gronden aangewezen voor natuur die voor de compensatie van de EHS benodigd zijn. Er mogen alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden opgericht. Via afwijking zijn – onder voorwaarden – observatiehutten en voorzieningen voor natuurspelen toegestaan.

Voor een aantal activiteiten is een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden opgenomen om de kwaliteiten van het gebied te beschermen.

Artikel 9 Sport

De onderhavige bestemming is overgenomen uit het vigerende bestemmingsplan en maakt de vestiging van een manege mogelijk. Hier is tevens een bedrijfswoning toegestaan. Gebouwen zijn enkel binnen het bouwvlak toegelaten. Verder is er een wijzigingsbevoegdheid opgenomen naar Wonen.

Artikel 10 Verkeer

De verkeersbestemming heeft betrekking op alle verharde wegen in het plangebied. De bestemming maakt de beoogde verkeersaanpassingen mogelijk.

Er mogen zowel gebouwen als bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten dienste van de bestemming worden opgericht. Daarbij is het realiseren van bruggen beperkt tot de gronden waar de aanduiding 'brug' is opgenomen.

Om te kunnen voldoen aan de grenswaarden als bedoeld in de Wet geluidhinder is ook in deze bestemming de mogelijkheid opgenomen om geluidschermen te kunnen realiseren. De geluidschermen zijn aangeduid op de verbeelding. Voor de te realiseren geluidschermen is daarbij de hoogte van het geluidscherm weergegeven. Daarnaast is een voorwaardelijke verplichting opgenomen om zeker te stellen dat na het realiseren van de ontwikkeling voldaan wordt aan de Wet geluidhinder. Dit kan door het realiseren van de geluidschermen of andere bron- en overdrachtsmaatregelen, dan wel doordat de gemeente een hogere grenswaarden verleend. Een combinatie is ook mogelijk.

Artikel 11 Water

Binnen deze bestemming is de Gender alsmede een zijtak en de overige a-watergangen daarvan geregeld. Gebouwen zijn niet toegelaten. Voor een aantal activiteiten is een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden opgenomen om de kwaliteiten van het gebied te beschermen.

Artikel 12 Wonen

Verdeeld over het plangebied is een zevental burgerwoningen gelegen. Deze hebben de bestemming Wonen gekregen. Het aantal toegelaten woningen per bouwvlak is op de verbeelding aangeduid. Binnen de woningen mag – onder voorwaarden – een aan huis gebonden beroep worden uitgeoefend. Via afwijking kan hier ook een aan huis gebonden bedrijf worden toegestaan. Daarnaast is middels afwijking het realiseren van afhankelijke woonruimte mogelijk.

Gronden kunnen via wijzigingsbevoegdheid worden gewijzigd in de bestemming Bos, Natuur of Water.

Artikel 13 Leiding - Koolwaterstof

De leiding doorkruist het plangebied van zuid naar noord. Ter plaatse van deze

dubbelbestemming mogen geen bouwwerken worden gebouwd. Via afwijking mag – onder voorwaarden - worden gebouwd ten behoeve van de onderliggende enkelbestemming.

Voor een aantal activiteiten is een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden opgenomen om de leiding te beschermen.

Na het ingebruik nemen van de nieuwe leiding is het niet langer nodig ter plaatse van de huidige ligging van de leiding de dubbelbestemming te handhaven. Er is daarom een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de dubbelbestemming te verwijderen van de gronden waar die niet langer noodzakelijk is. Dit kan uitsluitend in overleg en samenspraak met de leidingbeheerder.

Artikel 14 Waarde - Archeologie 1/Artikel 15 Waarde - Archeologie 2

De artikelen 14 en 15 zien toe op het behoud en de bescherming van de in de grond aanwezige of te verwachten archeologische waarden. Daartoe worden beperkingen gesteld in de bouwmogelijkheden en is tevens een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden opgenomen. Het verschil tussen de bestemmingen Waarde – Archeologie 1 en Waarde – Archeologie 2 is gelegen in de verstoringsoppervlakte.

Artikel 16 Waterstaat - Waterlopen

Ten behoeve van het onderhoud van de watergang dient een zone van 5 meter aan weerszijden van de watergang vrij van bebouwing te worden gehouden. Hierdoor is het voor het waterschap mogelijk om de watergang te bereiken.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 17 Anti-dubbeltelregel

Met de anti-dubbeltelbepaling wordt geregeld dat grond die reeds eerder bij een verleende omgevingsvergunning voor het bouwen of een mededeling op een melding plichtig bouwwerk is meegenomen niet nog eens bij de verlening van een nieuwe omgevingsvergunning voor het bouwen of het doen van een mededeling mag worden meegenomen. De anti-dubbeltelbepaling heeft uitsluitend betrekking op situaties die plaatsvinden onder het geldende bestemmingsplan. Het is dus niet zo dat gronden die zijn meegeteld bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen/bouwvergunning onder een vorig bestemmingsplan, bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen onder het nieuwe bestemmingsplan ook buiten beschouwing moeten worden gelaten.

Artikel 18 Algemene aanduidingsregels

Binnen dit artikel is geregeld:

1. de Inner Horizontal and Conical Surface (IHCS). Dit betreft de obstakelvrije zone ter waarborging van veilige vliegprocedures voor startende en landende vliegtuigen. Binnen het bestemmingsplan liggen zowel de zone waarbinnen niet hoger dan 90 meter mag worden gebouwd als de zone waar 115 meter de hoogste toegestane maat is. In de regels is voor de eenvoud een verbod opgenomen om hoger te bouwen dan 90 meter. Dergelijk hoge bouwwerken zijn overigens ook niet toegestaan volgens de overige regels van het plan;

Tevens wordt hier instrument landingsysteem (ILS) geregeld, waarbij de hoogte van bouwwerken wordt beperkt tot 62,4 meter. Het bestemmingsplan voorziet niet in bouwwerken met een dergelijke hoogte. In het plan is bij de relevante flexibiliteitsbepalingen (afwijkingen) en uitwerkingsregels aangegeven dat rekening moet worden gehouden met deze zone. Op deze manier is bij de betreffende uitwerking en afwijkingen bekend dat rekening gehouden moet worden met deze zone.

2. een geluidszone industrie. Het betreft hier de geluidszone van ASML. Het bedrijventerrein van ASML is gezoneerd op grond van artikel 40 van de Wet geluidhinder. De vigerende zone valt deels binnen het onderhavige bestemmingsplan, zodat de zone hierin wordt meegenomen. Binnen deze zone is de vestiging van geluidsgevoelige gebouwen en terreinen niet toegestaan, voor zover de geluidsbelasting ter hoogte van de gevel of de grens van het terrein meer dan 50 dB(A) bedraagt.

3. een milieuzone geur. Deze is opgenomen in verband met de stallen van de pluimveehouderij aan de Heiberg 28/31A. Binnen deze contour mogen geen voor geur gevoelige objecten worden gesitueerd.

4. EHS. De gronden die in de Verordening Ruimte 2014 zijn aangewezen als EHS zijn in het bestemmingsplan aangewezen als Overig - EHS. Net als bij de bestemming Natuur zijn de gronden primair aangewezen om de aanwezige en potentiële waarden te beschermen. Voor een aantal activiteiten is een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden opgenomen om de kwaliteiten te beschermen. De herbegrenzing EHS is verwerkt in dit plan. Dat betekent dat de gronden die nieuw zijn toegevoegd aan de EHS binnen deze aanduiding zijn opgenomen en de gronden die aan de EHS worden onttrokken buiten deze aanduiding zijn gelaten.

5. een veiligheidszone-leiding. Het handelt om de veiligheidszone rond de koolwaterstoffenleiding. Binnen deze contour mogen geen nieuwe kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten worden opgericht.

6. een veiligheidszone lpg. Deze heeft betrekking op het motorbrandstoffenverkooppunt aan de noordzijde van de A67. De veiligheidscontour betreft de plaatsgebonden risicocontour in verband met externe veiligheid. Binnen de risicocontour zijn kwetsbare en beperkt kwetsbare bedrijven niet of beperkt toegestaan.

7. een vrijwaringszone - weg. Deze zone is tot stand gekomen in samenspraak met Rijkswaterstaat. Het betreft een reserveringsstrook waar geen bebouwing meer gerealiseerd mag worden. Via een afwijking is bouwen toch toegestaan mits Rijkswaterstaat een positief advies hierover heeft afgegeven.

Artikel 19 Algemene afwijkingsregels

Hierin is een afwijking opgenomen om onder voorwaarden maximaal 10 % van een aantal in het plan opgenomen maten af te wijken. De algemene afwijkingen zijn op het gehele plan gebied van toepassing.

Artikel 20 Algemene wijzigingsregels

In dit artikel wordt de mogelijkheid geboden om de functieaanduidingen te wijzigen of bestemmingsvlakken van nieuwe functieaanduidingen te voorzien indien voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden.

In dit artikel is tevens een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om een geluidscherm niet te hoeven realiseren dan wel om een geluidscherm te mogen verwijderen als met akoestisch onderzoek is aangetoond dat aan de vereisten uit de Wet geluidhinder wordt voldaan. Dit kan bijvoorbeeld als door nieuwe afschermende bebouwing de achterliggende geluidsgevoelige functies worden afgeschermd.

Eveneens is de mogelijkheid opgenomen een nieuw geluidscherm toe te voegen aan het plan. Hiertoe kan dan de aanduiding worden toegevoegd. Voorwaarde is wel dat het scherm stedenbouwkundig past binnen de omgeving.

Artikel 21 Overige regels

Voor zover het gaat om wet- en regelgeving wordt in de begripsbepalingen aangegeven dat het handelt om de regeling zoals deze luidt op het moment van de vaststelling van het plan.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 22 Overgangsrecht

In dit artikel is een regeling opgenomen voor bestaande zaken en rechten die niet in overeenstemming zijn met de overige regelingen in dit bestemmingsplan en mits niet strijdig met het voorheen geldende bestemmingsplan met de daaronder begrepen overgangsbepaling. De regeling is overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening.

Voor gebruik van gronden en opstallen is eveneens bepaald dat het strijdig gebruik mag worden gecontinueerd. Hierop zijn echter twee uitzonderingen gemaakt.

Gebruik dat reeds onder het hiervoor geldende bestemmingsplan illegaal is aangevangen en ook volgens het nieuwe bestemmingsplan niet kan, blijft illegaal en mag dus niet worden gecontinueerd. Hetzelfde geldt voor gebruik dat voor een periode van langer dan een jaar is onderbroken; dan mag het niet meer worden gecontinueerd.

In dit artikel is voorts bepaald dat de bestaande bouwwerken en vergunde rechten tot het oprichten van een bouwwerk worden gerespecteerd, ook al wijken deze van de overige bepalingen af. Deze bouwwerken mogen gedeeltelijk worden vernieuwd en veranderd. Het is dus niet toegestaan om een bouwwerk af te breken en geheel opnieuw op te bouwen. Evenmin is het geoorloofd om een bouwwerk geleidelijk aan geheel te vernieuwen. In geval een bouwwerk door een calamiteit geheel verloren is gegaan, mag wel tot gehele nieuwbouw worden overgegaan, mits de omgevingsvergunning voor het bouwen binnen een termijn van twee jaren na de calamiteit is aangevraagd. Deze bouwwerken mogen voorts, via afwijking, eenmalig nog met maximaal 10% worden uitgebreid.

Artikel 23 Slotregel

In dit artikel is de benaming van het plan opgenomen.

Hoofdstuk 7 Economische uitvoerbaarheid

Ingevolge het bepaalde in artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening gaat een bestemmingsplan vergezeld van een toelichting waarin ook inzicht wordt gegeven in de uitvoerbaarheid van het plan. Hierna wordt inzicht gegeven in de financiële uitvoerbaarheid van het plan.

De kosten voor het project bestaan uit onder meer kosten voor de aanleg van de weg en kunstwerken, mitigerende en landschappelijke maatregelen, boscompensatie, kosten voor grondverwerving en planvorming en bedragen in totaal ca. € 40 miljoen. Dit bedrag wordt voor het grootste deel gedekt door inkomsten uit subsidies en bijdragen. Het Rijk heeft subsidie beschikbaar gesteld voor projecten binnen het regionaal programma Brainport Avenue. Het project ‘aansluiting A67’ ontvangt in dit kader € 15 miljoen.

Binnen ditzelfde programma is overeengekomen dat Veldhoven € 10,5 miljoen subsidie ontvangt voor de reconstructie van de Kempenbaan. Daarnaast zijn subsidies beschikbaar uit het programma Regionale Strategische Projecten van de Stadsregio Eindhoven en door de provincie Noord Brabant voor de aankoop van gronden. Met de Provincie Noord Brabant is overeengekomen dat zij de kosten dragen die voortkomen uit de aantakking van de Westparallel op de toekomstige aansluiting op de A67.

Daarnaast wordt een deel van de kosten gedekt uit de voorziening Bovenwijkse infrastructurele Voorzieningen van de gemeente. Deze voorziening wordt gevoed met een verplichte bijdrage per verkochte m² grond bij ruimtelijke ontwikkelingen in Veldhoven. Het overgrote deel van de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeentegrenzen vindt plaats op gemeentegrond. De verplichte bijdrage van die ontwikkelingen is daarmee geborgd. Indien de ontwikkeling door een particulier(en) gedaan wordt, wordt op basis van gemeentelijk beleid, betaling van deze bijdrage per verkochte m2 grond vooraf contractueel vastgelegd. Daarmee is ook deze bijdrage geborgd. De voorziening is toereikend voor de geplande bijdrage in de kosten door de gemeente.

Over de stand van zaken van de voorziening en de subsidie inkomsten wordt jaarlijks gerapporteerd in de programmabegroting van de gemeente. De programmabegroting wordt door de gemeenteraad vastgesteld.

Ten aanzien van de kwaliteitsverbetering en compensatie zijn financiële middelen vrij gemaakt.

Hoofdstuk 8 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

8.1 Inleiding

Het ontwerp bestemmingsplan doorloopt de voorgeschreven procedure van de Wet ruimtelijke ordening.

8.2 Overleg

Op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het bestuursorgaan dat is belast met de voorbereiding van een bestemmingsplan verplicht om daarbij overleg te plegen met de besturen van betrokken gemeenten, waterschappen en die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening.

Door 3 van de instanties zijn inhoudelijke opmerkingen gemaakt. Deze opmerkingen zijn indien relevant verwerkt in het bestemmingsplan. In Bijlage 16 is de ‘Nota ‘Vooroverleg bestemmingsplan Kempenbaan-West’ opgenomen. Hierin is een reactie gegeven op de binnengekomen vooroverlegreacties en aangegeven, indien aan de orde, hoe het bestemmingsplan is aangepast en/of aangevuld.

8.3 Zienswijzen

Conform het gestelde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) heeft het ontwerpbestemmingsplan gedurende een periode van zes weken voor een ieder ter inzage te worden gelegd. De ter inzageligging van het ontwerpbestemmingsplan ‘Kempenbaan-West’ is gepubliceerd in de Ahrenberger en de Staatscourant van 29 oktober 2014. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 31 oktober tot en met 11 december 2014. Naast de ter inzage ligging van het ontwerpbestemmingsplan in het gemeentehuis was het ontwerpbestemmingsplan ook digitaal raadpleegbaar op de landelijke site www.ruimtelijkeplannen.nl.

Daarnaast is voor belangstellenden op 5 en 13 november 2014 een inloopavond georganiseerd, waarin desgewenst een nadere toelichting op het ontwerpbestemmingsplan werd gegeven en vragen gesteld konden worden.

Tijdens de termijn van ter inzage ligging zijn in totaal 49 zienswijzen ingediend. In de Nota van zienswijzen zijn deze kort samengevat en is aangegeven of deze zienswijzen hebben geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan. De nota van zienswijzen maakt deel uit van het raadsbesluit.

8.4 Beroep bij de Raad van State

Na vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad d.d. 17 maart 2015 heeft het plan wederom tervisie gelegen van d.d. 1 mei 2015 tot 11 juni 2015. Tegen het bestemmingsplan kon beroep worden ingediend bij de Raad van State. In totaal is door 3 appellanten beroep ingesteld. De Raad van State heeft deze beroepen afgewogen en op d.d. 20 april 2016 met nr. 2015046131/1/R6 een tussenuitspraak gedaan waarin zij de gemeente de gelegenheid geeft het bestemmingsplan op een tweetal onderdelen aan te vullen. Als gevolg hiervan hebben de volgende aanpassingen plaatsgevonden:

  • er is een aanvulling opgesteld op de Passende beoordeling, deze is als bijlage aan de toelichting van het bestemmingsplan toegevoegd;
  • er is een voorwaardelijke verplichting in de regels opgenomen om de maatregelen en de planning uit de Passende beoordeling en de aanvulling op de Passende beoordeling zeker te stellen;
  • de passende beoordeling en de aanvulling op de Passende beoordeling zijn als bijlage aan de regels toegevoegd.

Het bestemmingsplan is hierna op d.d. 12 juli 2016 door de gemeenteraad opnieuw vastgesteld.