Plan: | Kemphaan |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0861.201201KEMPHAAN-0303 |
Het natuurbeschermingsrecht is te vinden in verdragen, Europese en nationale regelgeving en in nationaal en provinciaal beleid. Europeesrechtelijk zijn de vogel- en habitatrichtlijn van belang. Deze richtlijnen zijn door middel van bepalingen in de Natuurbeschermingswet 1998 (Nbw 1998) en de Flora- en Faunawet (Ffw) omgezet in nationale regelgeving. Naast deze wettelijke regelgeving is er ook beleid. Dit beleid is te vinden in de Nota Ruimte, Spelregels EHS en provinciale structuurvisies. Het doel van deze regelgeving en beleid is het waarborgen van de biologische diversiteit. Inhoudelijk kan onderscheid worden gemaakt tussen bescherming van gebieden en soorten.
De wettelijke bescherming van gebieden is geregeld in de Nbw 1998. De belangrijkste beschermde gebieden zijn de Natura 2000-gebieden. Dit zijn de gebieden die op grond van Europees recht moeten worden beschermd. Als een ingreep in of in de nabijheid van deze gebieden plaatsvindt, dan kan sprake zijn van een vergunningplicht. Toetsing vindt plaats op basis van de habitattoets. Op de vergunningplicht zijn overigens een aantal belangrijke uitzonderingen. Het voert te ver om deze hier te bespreken. Ook zijn er gebieden die enkel op grond van nationaal recht worden beschermd. Dit zijn de beschermde natuurmonumenten. Vaak is echter sprake van samenloop met Natura 2000-gebieden. In dat geval geldt een samenloopregeling.
De bescherming van soorten is geregeld in de Ffw. Niet alle soorten zijn in gelijke mate beschermd. Voor de soorten die het strengst beschermd zijn (kort gezegd: de soorten op bijlage IV van de habitatrichtlijn), moet onder omstandigheden een ontheffing worden aangevraagd bij de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Voor andere soorten kan het mogelijk zijn dat op basis van een door de Minister van LNV goedgekeurde gedragscode wordt gewerkt.
Binnen of in de directe nabijheid van het plangebied zijn geen Natura 2000 gebieden aanwezig. Het dichtstbijzijnde Natura 2000 gebied is het gebied 'Kempenland-West' De afstand tot dit gebied is meer dan 4 kilometer.
Binnen het plangebied is de EHS niet aanwezig. Deze bevindt zich wel net ten noorden van het plangebied in de vorm van bospercelen ten noorden van de Meerhovendreef.
De bestaande bebouwing binnen het plangebied is inmiddels gesloopt en het gehele terrein is braakliggend. De aanwezigheid van beschermde flora en fauna is op deze locatie dan ook zeer onwaarschijnlijk. Wel is in het kader van het planvoornemen een quickscan flora en fauna uitgevoerd.
Naar aanleiding van een wijziging van het bestemmingsplan is er een quickscan in het kader van de Flora- en faunawet uitgevoerd naar de mogelijke effecten van deze plannen op beschermde flora en fauna. Van genoemd onderzoek volgen hier de resultaten en conclusies.
Maatregelen waarbij bomen en andere houtige vegetatie verwijderd wordt dienen buiten het broedseizoen uitgevoerd te worden. Nader onderzoek of een ontheffing is niet nodig.
De 'Notitie Flora- en faunawetonderzoek Kemphaan Veldhoven', van Ecologica BV (d.d. 15 mei 2012, nr. P2011/90) is als Bijlage 1 bij deze toelichting opgenomen.