direct naar inhoud van 4.8 Bodem
Plan: Zilverbaan, 2e fase Westelijke Ontsluitingsroute
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0861.011400ZILVERBAAN-0401

4.8 Bodem

In het kader van de MER van de ontwikkeling Zilverackers zijn de volgende effecten nader onderzocht:

  • Beïnvloeding natuurlijk watersysteem (grondwaterstroming).
  • Beïnvloeding risico op wateroverlast.
  • Invloed op waterkwaliteit.
  • Invloed op bodemopbouw en morfologie.
  • Invloed op bodemkwaliteit.

Beïnvloeding risico op wateroverlast

De hoeveelheid verhard oppervlak neemt toe. Bij een piekbui stroomt veel water in één keer naar het beekdal toe. In de beekdalzone bestaat de kans op wateroverlast tijdens een piek, de wateroverlast wordt echter wel geconcentreerd op één plek. Op dit onderdeel wordt verder ingegaan in paragraaf 4.10 van deze toelichting.

Invloed op waterkwaliteit

Door de realisatie van de voorgenomen ontwikkeling, zal het areaal landbouw afnemen in het plangebied. De hoeveelheid nutriënten die het watersysteem kunnen bereiken, zal dus op termijn afnemen. Als gevolg hiervan kan de waterkwaliteit op termijn verbeteren. Het regenwater dat afstroomt van wegen wordt door middel van een afwateringssysteem verwerkt. Hierdoor kan eventuele vervuiling worden verwijderd uit de waterstroom. De verwachting is dat de ontwikkelingen in het plangebied geen invloed heeft op de waterkwaliteit.


Invloed op bodemopbouw en morfologie

Als gevolg de aanleg van de infrastructuur is sprake van verstoring van de ondiepe bodemopbouw. De ingreep in de bodem blijft beperkt tot de toplaag en reikt tot geringe diepte. Beïnvloeding van de bodemopbouw en morfologie wordt daarom niet verwacht. Vanuit het oogpunt van bodem verdient het de voorkeur de infrastructuur volledig bovengronds aan te leggen.

Invloed op bodemkwaliteit

De ontwikkelingen hebben weinig tot geen invloed op de bodemkwaliteit. Door het verdwijnen van de agrarische functie ter plaatse is er wel sprake van een verminderde invloed door bemesting.


Nota bodembeheer

De kwaliteit van de bodem is niet op alle plekken binnen het plangebied gelijk. Bij nieuwe ontwikkelingen is het van belang om zicht te hebben op de kwaliteit van de bodem op de te ontwikkelen locatie.


Voor elementen in het plan waar ontwikkeling van milieugevoelige functies (in)direct mogelijk gemaakt wordt, wordt toetsing van de bodemkwaliteit als randvoorwaarde opgenomen. Het gaat hier dan om mogelijkheden die voorzien in een verstoring van de bodem.


Vanuit het Besluit bodemkwaliteit moet de gemeente kiezen voor een generiek of een gebiedsspecifiek beleid. Gemeente Veldhoven heeft gekozen voor een gebiedsspecifiek beleid. De gemeente Veldhoven heeft een bodemkwaliteitskaart laten opstellen. Het geplande tracé ligt in de zone: "Zilverackers (ZA)". De kwaliteitsklasse van de grond (0-2m-mv) is achtergrondwaarden. Ter plaatse van het tracé zijn geen gevallen van (ernstige) bodemverontreiniging bekend.

Het gebiedsspecifiek beleid is verder uitgewerkt in de Nota bodembeheer. De kwaliteit van de bodem is vastgelegd in een bodemkwaliteitskaart. De Nota bodembeheer en de bodemkwaliteitskaart zoals deze door de gemeenteraad op 15 juli 2010 zijn vastgesteld, zijn opgenomen in bijlage 7.