Plan: | Zilverbaan, 2e fase Westelijke Ontsluitingsroute |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0861.011400ZILVERBAAN-0303 |
Zowel de kosten voor de aankoop van de grond als de infrastructurele kosten waaronder de kunstwerken inclusief de plankosten, noodzakelijke groencompensatie, groenaanleg, etc. komen volledig ten laste van het fonds BoVo (ook wel fonds grote werken genoemd) van de gemeente Veldhoven. In het fonds is hiermee rekening gehouden. Het fonds wordt gevoed met een verplichte bijdrage per verkochte m2 bij ruimtelijke ontwikkelingen in Veldhoven. Het overgrote deel van de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeentegrenzen vindt plaats op gemeentegrond. De verplichte bijdrage van die ontwikkelingen aan het fonds is daarmee geborgd. Indien de ontwikkeling door een particulier(en) gedaan wordt, wordt op basis van gemeentelijk beleid, betaling van deze bijdrage per verkochte m2 vooraf contractueel vastgelegd. Daarmee is ook deze bijdrage geborgd. Het fonds is toereikend voor de geplande kosten, waaronder de tweede fase van de Westelijke Ontsluitingsroute, de Zilverbaan.
Over de stand van zaken van het fonds wordt jaarlijks gerapporteerd in de nota BoVo. De nota BoVo is integraal opgenomen in de gemeentelijke programmabegroting. De programma begroting wordt door de gemeenteraad vastgesteld.
De gemeente had het eerste recht van aankoop van gronden, omdat in het verleden een voorkeursrecht op het gebied was gevestigd. Dit voorkeursrecht is inmiddels vervallen. Mede dankzij het voorkeursrecht heeft de gemeente inmiddels het merendeel van de gronden in eigendom. Een aanzienlijk deel van de voor de aanleg van de weg noodzakelijke gronden moet echter nog verworven worden. De gemeente hoopt de onderhandelingen met de andere grondeigenaren minnelijk af te kunnen ronden.
In het provinciaal ruimtelijk beleid staat beschreven dat wanneer uitbreiding van het stedelijk ruimtebeslag ten koste van het buitengebied onontkoombaar is, deze gepaard moet gaan met een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit elders in het buitengebied (= rood-met-groen regeling).
De achterliggende gedachte is dat de realisering van stedelijke functies in het buitengebied, zoals nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, altijd ten koste gaat van (groen in) het buitengebied. Het ligt voor de hand om in ruil voor de aantasting van het buitengebied een investering in de kwaliteit elders te eisen, door bijvoorbeeld landschapsontwikkeling en groenaanleg.
De gemeente wil aan de Rood-met-Groen regeling voldoen door middel van een financiële reservering voor een landschapsontwikkeling binnen het gebied Zilverackers. Concreet betekent dit dat er een bedrag van circa €133.800 gereserveerd wordt (uitgaande van het totale oppervlak verkeersdoeleinden van circa 89.200 m2 vermenigvuldigd met €1,5 per m2). In paragraaf 4.7 van voorliggende toelichting wordt aangegeven hoe wij deze gelden willen besteden.