Plan: | Oerle-Zuid, eerste fase Zilverackers |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0861.011300OERLEZUID-0401 |
De uitbreiding vormt de zuidelijke afronding van het bestaande kerkdorp Oerle. De karakteristieke radiale wegen gaan functioneren als de dragers van de uitbreiding en zorgen voor een heldere opzet en samenhang tussen oud en nieuw. Op een aantal plekken wordt de uitbreiding onderbroken door groene open ruimtes, waardoor de relatie met het Kempenlandschap zoveel mogelijk zal worden gehandhaafd. Een aantal cultuurhistorische kenmerken van het oorspronkelijke agrarische dorp Oerle blijft behouden, zoals o.a. het boslandschap, de singels en houtwallen ten zuiden van Oerle en de oude wegenstructuur met deels nog onverharde wegen.
Het bovenstaande kaartbeeld geeft het principe van het ontwerp voor Oerle-Zuid weer. Naar aanleiding van het geactualiseerd geluidsonderzoek wijkt de verbeelding marginaal af van het hier getoonde ontwerpprincipe.
Het ontwerp voor Oerle-Zuid gaat uit van een concentrische opzet, waardoor de bestaande kern meer centraal komt te liggen en de uitbreiding op een vanzelfsprekende wijze aansluit op de bestaande bebouwing langs de Sint Janstraat en de Zandoerleseweg. De concentrische opbouw van de uitbreiding bestaat uit drie zones: de kern, de mantel en de rand.
De kern
De kern vormt het sociale hart van het dorp en wordt gekenmerkt door een aantal bijzondere gebouwen en voorzieningen zoals de kerk, het wijkgebouw en de school.
Het KI-gebouw wordt zodanig opgenomen in het voorliggende bestemmingsplan dat handhaving mogelijk is, maar dat er ook mogelijkheden zijn voor herbouw met behoud van de karakteristieke massa-opbouw. Herbouw komt in beeld indien het hergebruik van het bestaande gebouw onvoldoende mogelijkheden biedt voor het realiseren van comfortabele woningen voor met name ouderen. Het gebouw krijgt samen met de achterliggende ruimte een nieuwe bestemming als zorgcluster, met mogelijkheden voor het realiseren van grondgebonden woningen (voor ouderen), een verzorgingshuis of appartementengebouw voor ouderen en praktijkruimten voor eerstelijnszorg.
Binnen het zorgcluster past een zeer kleinschalig verkooppunt voor dagelijkse artikelen (bij voorkeur geïntegreerd in de verzorgingshuis-functie of in het cluster maatschappelijke voorzieningen). Hierbij kan worden gedacht aan een servicepunt van een in Veldhoven gevestigde supermarkt of een kleinschalige formule bijvoorbeeld in combinatie met dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking.
Voorwaarde is dat een dergelijke voorziening qua opzet en omvang geen bedreiging mag vormen voor de detailhandelsstructuur in totaliteit. De haalbaarheid van een eventuele kleinschalige formule zal nader moeten worden onderzocht.
De mantel
De mantel rond de kern wordt gekenmerkt door een wat hogere bebouwingsdichtheid en een divers woningbouwprogramma. De mantel heeft een meer naar binnen gerichte verkavelingsstructuur passend bij de sfeer van een dorp. Ondanks de naar binnen gerichte structuur is door het concentrische stratenpatroon steeds sprake van zicht op het open veld temidden van het plangebied.
De rand
De randen rond de mantel vormen een rood-groene overgangszone naar het open veld en de bossen aan de zuidzijde van Oerle. De randen worden gekenmerkt door een lage bebouwingsdichtheid met grotere kavels en villa-achtige bebouwing. Passend bij het landelijke karakter wordt voor de inrichting van het openbare gebied gestreefd naar smalle wegprofielen in relatief brede openbare ruimtes met veel groen, waardoor de overgang naar de bossen goed voelbaar wordt. Twee kleinschalige appartementengebouwen aan weerszijden van het open veld vormen bijzondere objecten in het landschap welke qua beeld kunnen worden vergeleken met de vroegere kloostergebouwen in het Kempenlandschap.