direct naar inhoud van Toelichting wijzigingsplan
Plan: Kempenbaan-West 1e wijziging
Status: ontwerp
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0861.BP00050-0301

Toelichting wijzigingsplan

Hoofdstuk 1 Inleiding

Aanleiding

Op 17 maart 2015 is het bestemmingsplan Kempenbaan-West vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Veldhoven. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk het westelijk deel van de Kempenbaan te reconstrueren door deze te verbreden en te voorzien van VRI-geregelde kruisingen in plaats van de huidige rotondes. Als gevolg daarvan zal de capaciteit van de Kempenbaan worden vergroot waardoor ook de akoestische situatie veranderd. Het bestemmingsplan Kempenbaan-West voorziet in de mogelijkheden geluidwerende voorzieningen te realiseren. Daar waar geluidwerende voorzieningen benodigd zijn als gevolg van de reconstructie van de Kempenbaan is een verplichting opgenomen deze geluidwerende voorzieningen te realiseren alsvorens de Kempenbaan als weg met 2x2 rijstroken te gebruiken. De geluidwerende voorzieningen zijn met een aanduiding 'geluidscherm' op de verbeelding weergegeven.

Het bestemmingsplan voorziet tevens in de mogelijkheid om de aanduiding 'geluidscherm' te verwijderen mits uit akoestisch onderzoek is gebleken dat alsnog voldaan wordt aan de vereisten op grond van de Wet geluidhinder.

Twee van de schermen aan de noordzijde van de Kempenbaan ter hoogte van de Heerseweg en de Kleine Dreef zijn bij de vaststelling van het bestemmingsplan onjuist in het bestemmingsplan opgenomen.

Heerseweg

Het scherm heeft in het bestemmingsplan een lengte van ca 70 meter. In het ontwerpbestenmingsplan Kempenbaan-West (d.d. 31 oktober 2014) was de lengte van het scherm ca 35 meter. Belanghebbenden geven er de voorkeur aan een korter geluidscherm aan te brengen. Akoestisch zijn de effecten van een korter scherm onderzocht. Met een korter scherm van 35 meter kan nog steeds voldaan worden aan de vereisten uit de Wet geluidhinder.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00050-0301_0001.png"

Afbeelding 1.1: Geluidscherm met een lengte van ca 70 meter bestemmingsplan Kempenbaan-West bron: www.ruimtelijkeplannen.nl

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00050-0301_0002.png"

Afbeelding 1.2: Geluidscherm met een lengte van ca 35 meter ontwerpbestemmingsplan Kempenbaan-West bron: www.ruimtelijkeplannen.nl

Kleine Dreef

Het scherm heeft in het bestemmingsplan een lengte van ca 730 meter. In het ontwerpbestemmingsplan Kempenbaan-West (d.d. 31 oktober 2014) was de lengte van het scherm ca 700 meter. Belanghebbenden geven er de voorkeur aan een korter geluidscherm aan te brengen vanwege de zichtbaarheid van de autobedrijf. Akoestisch zijn de effecten van een korter scherm onderzocht. Met een korter scherm van ca 700 meter kan nog steeds voldaan worden aan de vereisten uit de Wet geluidhinder. Voor de bedrijfswoningen langs de Kempenbaan is bij vaststelling van het bestemmingsplan een hogere waarde vastgesteld. De dichtstbijzijnde burgerwoning Genderweg 21 heeft op de verdieping reeds een dove gevel waardoor een hogere waarde niet benodigd is. Deze optie is reeds in het akoestisch onderzoek (opgenomen als bijlage 8 bij het bestemmingsplan Kempenbaan-West) meegenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00050-0301_0003.png"

Afbeelding 1.3: Geluidscherm met een lengte van ca 730 meter bestemmingsplan Kempenbaan-West bron: www.ruimtelijkeplannen.nl

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00050-0301_0004.png"

Afbeelding 1.4: Geluidscherm met een lengte van ca 700 meter ontwerpbestemmingsplan Kempenbaan-West bron: www.ruimtelijkeplannen.nl

Onderhavig wijzigingsplan voorziet in de aanpassing van de lengte van deze geluidschermen.

Plangebied

Het plangebied van dit wijzigingsplan beperkt zich tot de gronden waarop in het bestemmingsplan Kempenbaan-West de aanduiding 'geluidscherm' is opgenomen en waar deze aanduiding komt te vervallen.

Heerseweg

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00050-0301_0005.png"

Afbeelding 1.5: Plangebied ter plaatse van de Heerseweg

Kleine Dreef

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00050-0301_0006.png"

Afbeelding 1.6: Plangebied ter plaatse van de Kleine Dreef

Regeling bestemmingsplan

In het bestemmingsplan Kempenbaan-West is een aanduiding 'geluidscherm' opgenomen op de gronden waar een geluidscherm gerealiseerd kan worden. In artikel 10 (bestemming Verkeer) is voor dit scherm geregeld dat uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'geluidscherm' een geluidwerende voorziening mag worden gerealiseerd. Op grond hiervan kan op de betreffende gronden het geluidscherm ook niet worden gerealiseerd. Echter moet dan wel worden aangetoond dat aan de vereisten van de Wet geluidhinder wordt voldaan.

Hoofdstuk 2 Wijzigingsbevoegdheid

In het bestemmingsplan Kempenbaan-West is in artikel 20.2 een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de aanduiding 'geluidscherm' te verwijderen uit het plan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0861.BP00050-0301_0007.png"

Afbeelding 2.1: uitsnede bestemmingsplan Kempenbaan-West

Als voorwaarde voor de wijzigingsbevoegdheid is gesteld dat akoestisch moet worden aangetoond dat de geluidbelasting voldoet aan de vereisten van de Wet geluidhinder.

Op 8 juni is door AnteaGroup met een akoestisch onderzoek aangetoond dat het verkorten van het geluidscherm bij de Heerseweg tot circa 35 meter geen consequenties heeft ten aanzien van de vereisten op grond van de Wet geluidhinder. Bij de achterliggende woningen wordt ook bij een verkort scherm voldaan aan de (voorkeurs)grenswaarden.

Ten aanzien van de Kleine Dreef is de kortere variant reeds in het akoestisch onderzoek, behorende tot het bestemmingsplan Kempenbaan-West, meegenomen en in het uiteindelijke overzicht met te nemen maatregelen meegenomen. Een aanvullend akoestisch onderzoek is voor dit scherm derhalve niet nodig.